Outo muhkura

Löysin kameran kätköistä ilmeisesti viime kesän Värtsilän reissulta napatun kuvan. Itse tutkin kuvan kivipinnan sammalen iästä, ettei se täsmää tarkasti Miljoonarinteen kolukkoon. Nyt onkin hyvät neuvot tarpeen. Kuka tunnistaa?

Outo muhkura. Kuva: Sakari H.

Sakari H

19 comments for “Outo muhkura

 1. Oli katsottava suurennuslasilla, että näki sammaleen läpi. Kiviaines näyttäisi kyllä olevan samaa kuin Miljoonakallion ne nuoremmat osat. Ainakin sellaisen kevyen radiomatöörianalyysin perusteella. Muhkura olisi saattanut vaikka pyöriä Miljoonakalliolta ylämäkeen noin 52 metriä.

 2. Meillä on outoja ympyröitä kotipihalla! Kukahan kävis ottamassa kuvat ympyröistä? Minulla on niin huono kamera etten saa sillä kunnollisia kuvia. Seppo tai Eira, kun liikutte Niiralassa kävisittekö kuvaamassa niin päästäs ”pähkäilemään” mikä on ne aiheuttanut.

 3. Yritin kirjoittaa tähän kommenttia. Yhtäkkiä ruutu sammui. Taitaa iso veli valvoa, kun yritin nälviä AVI:a. Yritetään uudestaan!

  Via Karelialla Sääperin kohdalla on kaksi AVI:n pystyttämää kylttiä. Ne varoittavat tiessä olevasta syvänteestä, joka ilmestyy keväisin muistuttamaan AVI:a, että olisi pystytettävä kyltit. Värtsilän jytkyiksi on painannetta nimitetty. Ihan oikein. Onhan painanne perustiessä, suomalaisessa rajatiessä, jolla on hieno nimi: Via…

  Käykää, ihmiset, tutustumassa nähtävyyteen. Ei sellaisia ihan joka kylässä ole. Meillä on. Ja pysyy, jos AVI:sta riippuu. Entä sitten, jos väsynyt lomalainen ei hoksaa ajoissa AVI:n taulua eikä ennätä painaa jarrua tai höllentää kaasupoljinta! Jos tulee oikein iso jytky.
  Jos niin tapahtuu, minä ainakin kerron TV:lle, että varotin ja vaadin tien kohdan korjaamista.

  Virallisesti ilman piruilua. Tässä meillä esimerkki siitä, miten valtion aluehallinto nykyisellään toimii täällä syrjäkylillä. Ja yhä suuremmaksi laajenee Virkkusen valtakunta. Ierikka.

 4. Niin, se jytky on outo muhkura alas päin. Siksi kommenttini sopii tähän. Ierikka

 5. Väärät nimet jytkyviitoille!!! Pitäisi olla ELY-viitat! Olin jo kerran opetellut AVI- ja ELY-keskukset, niiden lukumäärät, alueet ja tehtävät. Mutta muisti ei jaksanut pitää niitä järjestyksessä. Tosin asiantuntijatkin ovat kertoneet, että sotkuista on. Mutta sovitaan nyt, että Värtsilän jytkystä varottavat ELY-viitat, koska Joensuussa oleva ELY-keskus hoitaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristöasioita. – Muhkura taitaa ollakin minun päässäni? kun niin, niin selviä asioita menen sotkemaan. Voisko Sakari panna soimaan ”aja hiljaa, isi…? Ierikka

 6. Täytyy varmaan sen verran helpottaa, että lähimpänä oikeaa on tässä vaiheessa Ierikka, vaikka kompastuikin kuoppaan tiessä.

 7. ”Sinä ja kivi olette yhtä.
  Vain sydämen lyönneissä on ero.
  Sinun sydämesi lyö hiukan nopeammin.”

  Kahlil Gibran

 8. Tämähän on se jytky josta Saku
  poikasena jysäytti suksillaan
  erään mökin seinään.

  Kuvassa näkyvä koivu katkesi silloin.

 9. Johannes hännillä.
  Alpo ja Tellervo kakkosena.
  Ierikka lähimpänä.

 10. ”Lähimpänä oikeaa tässä vaiheessa” – ”Ierikka lähimpänä” !!! Aika moista kuuruleikkiä: polttaa, polttaa. Vaan eivät ole näpit palaneet. – Nyt sitten vielä minulle jätti suunnan ylhäältä alas. Se on hyvä perspektiivi. Ilmankos on muhkuran pinta niin komea, kun on Luojan kastelema, lämmittämä ja harvennushakkaama. Siinäkin tapauksessa, että Saku on ollut puunkaatotöissä. Jos on Tellervoa uskominen. Siksihän hän on myöhemminkin vielä käynyt paikalla ihan kameran kanssa. Me ihmisethän olemme Luojan työtovereita. Vaikka joskus jälkeen jääkin koivun tynkiä. Mutta onhan linnuille siinä ruokapaikka tarjolla. Miten paljon Herramme opettikin viittaamalla taivaan lintuihin, kedon kukkasiin ja – ihmisen kakaroihin!!!

  Tuolla muhkuran takana oikealla olisi kyllä aihetta risusavottaan. Saisi takkapuita mietiskelytuokioon.

  Mutta kesä keikkuen tulevi. Ja sitten on pantava lenkkarit jalkaan ja lähdettävä muhkuraa etsimään. Sen päälle ei kyllä tohdi nousta. On niin hoidettu kuin emännän kukkapenkki.

  Sakarin kirjoituskokoelman julkaiseminen on hieno teko. Mitä kaikkea tietokoneilla saakaan aikaan. Minun läppäriin kyllä pitäisi asentaa sellainen STOP-näppäin, jotta osaisin pysäyttää sopivaan aikaan tavutulvan. Niinpä! Ierikka

 11. Tässä lietäneenkin Karvisen vierellä olevassa kalliometsikössä. Lieneekö siellä ollut kyläkeinukin aikoinaan.

 12. Tarkoin tutkittuani huomasin, että koivu onkin kaatunut kuvan ottamisen jälkeen.

  Muistelija on nyt tempaissut itsensä kärkeen.

 13. Meneepä arvaukseksi.. tään tapainen paikka on siinä Kallion talon paikkeilla mistä tie haarautuu kirkolle päin ja alas Sääperin suuntaan

 14. Tuttu paikka siinä Karvilaan riihen vieressä,
  hiihtelin siitä ohitse maaliskuun hangilla. (oli silloin valkoinen!?)

 15. Pärekatolla-jutussa (linkki esim. Kuvaviesti-jutussa) on värikuva, joka on otettu Karvilan riihestä Latotalon suuntaan. Siinä vasemmalla kuvassa näkyy männikköä, jonka takareunalta tämä Outo muhkura on kuvattu vasemmalle päin. Noustaessa mäelle enemmän, on siellä kyläkeinun paikka.

  Rääsynrinteen pohjoispäässä siis ollaan ja kuva otettu etelään päin (ehkä tarkemmin kaakkoon päin). Alpo oli oikean kukkulan väärässä päässä. Mutta kivilaatuhan on ilman muuta sama, se varmaan hiukan sekoitti.

  Muistelija oli oikeassa, mutta vastauksessa oli hieman liikaa väljyyttä.

  ErkkiA oli täysin oikeassa.

  Kyseessä on siis, jos karttaa oikein tulkitsin, Mäkitie-nimisen tien sisäkurvi Patsolassa Karvilan kohdalla vähän Pitkäsen suuntaan eli Rääsynrinteen pohjoispää.

  Paljon Onnea voittajalle (50-luvun kesänaapurin pikku-Erkille, veikkaan) sekä kaikille muille asiasta intoutuneille.

 16. Lean mainitsemia outoja ympyröitä ihmetellään sitten lauantaina julkaistavassa jutussa Värtsissä! Selviääköhän arvoitus.. Mielenkiintoista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *