Naakat valtaavat savupiiput

Pari vuotta sitten ihmettelin kun en saanut kotimökin uunia mitenkään vetämään. Ostin nuohousvehkeet ja ajattelin, että jos nuohous auttaisi. Nuohousnaru ei kuitenkään mennyt kuin metrin verran ja siihen tyssäsi. Savuhormissa oli ilmeisesti naakan pesä. Minulle oli yllätys, että risukasa oli niin syvällä.

Nuohoojan lyijypainolla risut eivät painuneet senttiäkään. Piti etsiä pitkä seiväs, jolla survoin naakan sen verran alemmas, että kamiina alkoi vetää. Risut ovat siellä ovat vieläkin. Mites ne olisi sieltä ylöspäin saatu.

Aution Rukoushuoneen savupiipun naakat olivat myös vallanneet. Nuohooja sai sen jotenkin selvitetyksi. Joskus oli Sallisen talon päällä valtavat naakkojen ilmataistelut. En tiennyt vielä silloin, että pesäpiipun valtauksesta siinä oli kysymys.

Kuva: Alpo Rummukainen

Oheisessa kuvassa taitaa olla välirauha meneillään Sallisen savupiipulla.

Antaisin vihjeen, että Värtsilän mökkiläiset vilkaisisivat savupiippuihinsa varsinkin, jos savutus alkaa käydä sietämättömäksi. Eikä haittaisi, jos savupiippujen päihin laittaisi harvan verkon naakkojen kiusaksi. Naakkoja tulee idästä laumoittain ja niillä on huutava puute pesäpiipuista. Naakat kyllä suostuvat pesimään pönttöihin, jos niitä niille tarjottaisiin. Olen kuullut, että monikerroksinen kerrostalo- pönttökin niille kelpaisi.

10 comments for “Naakat valtaavat savupiiput

 1. Onpa jäänyt tärkeä sana tekstistä pois, nimittäin ”pesä”.. En suinkaan survonut seipäällä naakkaa alemmas vaan naakan pesän.

 2. Hyvän kuvan olet valinnut.
  Siellä näkyy olevan katolla valmiina pitkä seiväs, jonka naakat ovat jo vallanneen.

 3. Sakarin kommentit,kuten muutkin kirjoitukset, ovat aina niin mainioita!

 4. Naakkojen pesistä ei ole itselleni ollut välitöntä haittaa, välillistä kyllä sitäkin enemmän. Kyseisestä linnusta on nimittäin onnistuneiden pesintöjen ja sitä kautta kannan runsastumisen myötä tullut melkoinen riesa maataloudelle. Naakka on Värtsilän laaksossa nykyisin selkeästi pahin tihulainen puhkomaan esimerkiksi säilörehupaaleja. Kun paaleihin ja aumoihin pääsee tällöin ilmaa, rehu pilaantuu enemmän tai vähemmän. Vaikeaa on tuntea tällaista otusta kohtaan mitään erityisempiä sympatioita.
  Äkkipäätä ajattelisin, että naakoille ei tule missään tapauksessa ainakaan tarjota lisää pesäpaikkoja, mieluummin ehdottomasti päinvastoin. Pesimistä ei tietenkään voida täysin absoluuttisesti ihmistoimilla estää; palokärkien tekemät kolot kelpaavat niille mainiosti, samoin rannoilla olevat telkänpöntöt. Lainsäädäntöä tulisi muuttaa niin, että tästä täysrauhoituksen suojaa nauttivasta ilkimyksestä tulisi tasavertainen laji metsästyksen suhteen kuin harakasta ja variksesta. Naakalla, niin kuin muillakin eläimillä on sinänsä oikeus elää, mutta mikäli kanta ihmisen toimesta tällä tavoin haitaksi asti runsastuu, sitä tulisi voida ihmisen toimesta myös riittävästi harventaa.

 5. Vai semmoinen selviytyjä se naakka on. Sen älyttömästä rauhoituksesta taisi olla hiljattain jossain suomalaisessa elokuvassakin mukavasti kiistelyä EU tarkastajan kanssa.

  Siis ei lisää pönttöjä ja savupiiput tukkoon

 6. Tuttua juttua. Lampelantiellä oli viimevuonna sama ongelma. Keinoksi pitkä riuku jonka päähän koukku ja pesän kun purkaa ylöspäin ei piippuun jää palavaa ainesta edesauttamaan nokipaloa. Sen jälkeen katiska tai mistä tahansa verkko hormien suojaksi.
  Hätistäminen ei ole kiellettyä, jos hyvissä ajoin keväällä säikyttää ja antaa kyytiä piippuihin ja antenni mastoihin kerääntyville parville. itse hätyytän puluparvetkin pelkästään käsiä yhteen lyömällä. Liekkö Naapurimaan puolella opetettu pelkäämään aseen pauketta.

 7. Entäs sitten kun (ilmaston lämpenemisen myötä) haikarat alkavat pesiytyä Suomessa ja rakentavatkin pesänsä piipun päälle, ihan näkyville!

 8. Tiedemies Konrad Lorenz ( Nobel 1973 ) on tutkinut naakkojen käyttäytymistä ja toteaa sen olevan älykäs ja sopeutuva lintu. Alpon toteama riittävän tiheäsilmäinen rautalanka verkko on paras este niihin aukkohin joihin sen ei haluta pesäänsä tehdä.
  Pesäkolojen poistaminen tai niihin pesimisen estäminen lienee ainoita keinoja naakka kannan koon rajoittamiseksi. Muut minun tietämät keinot ovat nyt lain vastaisia eika niistä voi julkisesti puhua.

 9. Kokemukset tältä keväältä: monta vuotta verkot on olleet piippujen päällä. Tänä vuonna pääsivät jossain välissä repimään (/vahvan) verko rikki, porukalla varmaan. Äkkiä pesä kasaan ja siellä on jo poikasetkin, ennen kuin älyttiin, kun oltiin välillä matkoilla ja lämmitettiin muuria muutenbkin harvakseltaan. Karmea rääyntä kaiken päivää ja yötä, mutta mitään ei ole tehtävissä.
  Kyllä saisi mokoman rauhoituksen purkaa. Älykäs ja hauska lintu, mutta rajansa kaikella.

 10. Tampereen Teiskossa kuuluu myös iloinen sirkutus korsteenista!!! Vielä menee savut pihalle. Ovat varmasti tehneet pesänsä yhteen hormiin, jota ei käytetä.
  Toissa vuonna hakkasivat tikat mökin päätylaudan täyteen reikiä ja nyt naakaat savupiipussa.
  Olen eläinrakas, mutta kun alkaavat hajoittaa mökkiä ja täällä oltiin viimekin vuonna sentään 5 kuukautta jatkuvasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *