Vanha kansa tiesi

Vanha kansa tiesi, että haltioita oli kaikkialla – maassa, metsässä ja vedessä. Niillä kullakin on oma väkensä ja omat salaiset voimansa, joita ihmisen tulee pelätä ja kunnioittaa. Niitä haltioita, jotka hallitsevat ihmisen asuinpiiriä ja rakennuksia, kutsutaan tontuiksi. Sana ”tonttu” on samaa sukua kuin sana ”tontti”, joka tarkoittaa maa-aluetta, jolle talo on rakennettu.

Tässä tonttukortissa ei ole postimerkkiä, joten se on ilmeisesti annettu suoraan käteen. Ennen vanhaan ei tarvinnut huolehtia korttien viimeisestä postituspäivästä joulukuun puolivälissä. Kortissa ei näin ollen ole myöskään postileimaa, mutta kaikki viittaa siihen, että kortti on kuusikymmentäluvun alkupuolelta. Kortti on joulutervehdys Kaustajärven rannalta järven toiselle puolelle. Minäkin vierailin monesti kortin lähettäneen perheen luona ja aina siellä oli itse leivottuja herkkuja tarjolla.

Vanha kansa piti tarkoin huolta siitä, että talon haltiat saivat osansa niin joulusaunan löylyistä kuin jouluherkuista ja jouluviinoista. Tuvan pöydälle jätettiin tonttuja varten ruokaa ja saatettiinpa kaataa sahtituoppikin täyteen haltiatonttua varten.

Tonttuja koskevat tiedot ovat suoraa lainausta kirjasta Tontun Vuosi / Maahenki ; 2011. Kirjan upeana kuvituksena on käytetty tonttuväkeä joka asuu Tyynelän vanhassa pohjalaistalossa Kokkolan lähellä.

Tellervo

2 comments for “Vanha kansa tiesi

 1. Meillä täällä Värtsilässä (Asuntoranta)pidettiin joskus äitien päivän aikoihi

  äitienpäiväkortti – näyttely Se ei hyvin paljon saanut ihmisiä liikkeelle, mutta jonkun verran.
  Itse olen huono kirjoittelemaan nykyisin kortteja (johtunee huonoksi menneestä kirjoitustaidoistani tai tästä ”värkistä” pöydällä.) On tainnut sekin homma jäädä Sepolle. Ihailen suunnattomasti vanhemman väen ”kaunokirjoitusta” – kiitos heille.
  Hyvää joulua ja onnekasta Uutta ja ennenkaikkea terveyttä kaikille ihmisille toivotteleepi Pusan Mirja

 2. Tyynelän ihastuttaviin tonttuihin voi tutustua klikkaamalla alla olevan linkin auki.

  http://www.tyynelantontut.fi/

  Minunkin korttiarkistostani löytyy tuo ylläoleva joulukortti. Olen saanut sen Anja Nygreniltä kansalaiskoulussa Tohmajärvellä 1960. Missähän päin maailmaa Anjakin lienee?

  Tässä vielä Viktor Rydbergin sanoittama ja Lyyli Wartiovaara-Kallioniemen säveltämä Tonttu Vesa-Matti Loirin esittämänä.

  http://www.youtube.com/watch?v=V8xb5uywGsY

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *