Keittiössä tapahtuu

Kati Tervo: Jääkaapin henki, Kertomuksia keittiöstä, ruuasta ja elämästä, WSOY 2011.

Kati Tervo on jutunkertoja, jolla on hymyilevä kynä. Joskus hän kertoo siitä, mitä seuraa, kun toinen osapuoli jättää purkkien kannet puoliksi auki. Kerran nimittäin punajuuripurkin liemet levisivät keittiöön, kun kansi jäi käteen ja purnukka räjähti lattiaan. Toisen kerran voi puheenaiheena olla oma mies, kun se aamutunneilla kotiutuessaan levittelee jääkaapin tavarat pitkin pöytiä, kunnes emäntä saa ohjeen kohtalotoverilta, että kannattaa tehdä pari kunnon kerrosvoileipää valmiiksi kaappiin, niin säästyy sotkuilta.

Tervon parempi puolisko on tv:stä tuttu ja tunnettu myös myyvien kirjojen tekijänä. Niinpä Katille jää aihelmaksi keittiö ja kodin puuhat ja miehestä kerrotaan, totta kai, sellaista mikä tirkistelevästä lukijasta tuntuu kiinnostavalta.

Toki Tervo kertoo myös lapsuutensa ajoista, kun äiti osti pullollisen tuoretta verta ja teki verilettuja. Veripalttu tosin tuntui jo vähän hankalammalta ruokalajilta. Isä oli sodan käynyt mies ja kirjoittajalle kävi, kuten monelle muullekin kohtalotoverille, että sota jätti jälkensä myös seuraavaan sukupolveen. ”Aina se ryssä jossakin piileksii kuin saunatonttu.”

Kati Tervo on toiminut kirjastoapulaisena, kirjastonhoitajana ja informaatikkona. Hän on kirjoittanut kirjallisuuskritiikkejä ja kolumneja. Nämäkin jutut, joita kirjaan on koottu, on ehkä nähty jonkun lehden sivuilla. Niinpä kokonaisuudesta puuttuu jännite. Homma etenee humoristisin kääntein alkaen aina jostakin kodin ongelmasta.

Tervon esikoisteos Kesäpäiväkirja ilmestyi vuonna 2008. Tämän tyylinen kirja houkuttelee lukemaan, kuten lyhytproosa yleensä. Itsekin lueskelin sen iltalukemisena loppuun asti virnistellen julkkisperheen sattumuksille.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *