Saunan kuumaa huumaa

Suomalainen sauna parhaimmillaan. Ei kun selänpesuun. Kuva EJ

Kovin on laajalle levinnyt saunakulttuuri. Pohjoismaissa sauna on lähes yhtä suosittu kuin Suomessa. Roomalaisen saunan kerrotaan olevan kuuman ja kuivan, kun taas venäläisen kostea kuten meillä.

Hikoilu on saunassa a ja o. Tiedetään ihmisen hikoilevan saunassa painostaan 250-1 500 grammaa. Ilmankos nyrkkeilijät ja painijat pudottavat liikapainojaan lauteilla joko onnistuen tai ei.

Meille tavallisille pulliaisille saunasta on tullut tottumus ja toinen luonto. Kuka tykkää tulisista, kuka vähemmän tulisista löylyistä. Löylymittari seinällä kertoo kullekin, milloin on soveliasta astua mieleiseensä löylyn huumaan ja kuumaan.

Ennen vanhaan aikaan mökin ja talonkin emäntä saattoi käydä saunassa pyöräyttämässä huusholliinsa uuden perheenjäsenen. Vauvanyytti kainaloon ja tupaan takaisin niin kuin ei mitään. Mikäpäs siinä, sieltä saunan lauteiden alta ne vauvan siemenet olivat peräisin. Näin uskoteltiin perheen pienimmille.

Näyttää siltä, että vastominen on ollut mukana saunomiskulttuurin alusta lähtien. Eräs historianopettaja oli aikoinaan kertonut, että ensimmäisinä saunavastoina käytettiin katajavastoja. Luulisi siinä kutinan lähtevän.

Itse en ole päässyt koskaan saunavastan kanssa kunnolla sinuiksi. Johtuneeko siitä, että äitini kertoman mukaan isä olisi kylvetellyt ainokaistaan lapsena niin voimallisesti, että siitä lystistä on riittänyt aikuiseksi asti. Ihanat tuoksuthan koivuvastasta saunan löylyyn kirpoaa.

Koivuvastan tekeminen ei joka pojalta taida onnistuakaan ja se pannan tekeminenkin on jo pienoista taidetta. Muistelen, että vastojen taitto pitää tehdä juuri ennen juhannusta. Silloin ovat lehdet parhaimmillaan.

Saunan kiukaatkin ovat muuttuneet aikojen myötä. Kivikiukaista aloitettiin, sitten oli ns. pönttöuuneja, pienempiä puulämmitteisiä uuneja, seuraavana sähkökiukaat ja nyt viimeisimpänä ”heti valmis” –uuni, joka on todella heti valmiina saunomista varten. Se on sitä viimeistä tekniikkaa se.

Kesämökeillä lämpiävät rantasaunat varmasti joka päivä, veden äärellä kun ollaan. Kesämökit on usein rakennettu lämmitettäviksi, joten talvellakin siellä voidaan käydä saunomassa ja vaikka avantouinnilla. Sillä kuuluukin olevan uskomattoman tervehdyttävä vaikutus. Avantouinti sopii kaikenikäisille terveille ihmisille. Itse en ole tullut kokeilleeksi.

Jos kaikilla ei ole mökki ja sauna järven rannalla, silloin talvella sopii juosta saunasta suoraan lumihankeen tekemään enkelinkuvia ja sitten taas takaisin kuumaan löylyyn.

Jormanilan sauna Kaustajärvellä. Kuva EJ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *