Taikayö

Nelilehtistä apilaa kannattaa etsiä. Kuvat Lissu Kaivolehto.

Juhannustaiat ovat osa juhannuksen juhlintaan liittyvää kansanperinnettä. Monet taioista tähtäsivät ennustuksiin tulevasta, varsinkin aviomiehen laadusta ja naimaonnesta ja toisilla taioilla naimaonnea pyrittiin parantamaan.  Tutustuessani netin juhannustaikatarjontaan, huomasin, että vanhoja taikoja on päivitetty pilke silmäkulmassa nykyaikaan sopivaksi. Menneen maailman taiat on poimittu Kustaa Vilkunan Vuotuisesta ajantiedosta.

Menneen maailman taikoja

Kuten helluntaihin, juhannukseenkin kuuluivat lemmensaunat. Lemmensauna oli täynnä tuoreen vihdan ja kukkien tuoksua. Kylvettäjinä toimivat vanhat tietäjä-ämmät, jotka lukivat pitkiä ja kaunissanaisia loitsuja. Ehkä juuri juhannusyönä taiat auttoivat parhaiten, sillä kuten luonto, oli myös ihminen ”juhannuksena parhaimmillaan, mammanpiika makeimmillaan.”

Kokolta palatessa naimahaluiset tytöt kierivät alastomina poikatalon ruispellossa. Juhannusyön kaste oli verraton lääke lemmennostoon. Toiset keräsivät kastepisaroita kukkivilta kedoilta liinaan, jolla sitten pyyhkivät kasvojaan. Juhannuskaste hävitti teerenpilkut ja kaunisti muutenkin kasvot poikamiehille mieluisiksi. Aurinko ei liioin polttanut kasvoja ruskeiksi, mitä ennen pidettiin jopa rumana. Lisäksi juhannuskaste paransi kaikenlaiset ihosairaudet siltä, joka kieri alastomana kasteisella nurmella.

Nukkumaan käydessä tyynyn alle laitettiin joko nelilehtinen apila, Maarian kämmekkä, yhdeksällä heinällä sidottu kukkaseppele, seitsemän erilaista kukkaa, saunavasta ilman sidettä, virsikirja, kupariraha tai nurin käännetty vasemman jalan sukka. Näillä varmistettiin tulevan sulhasen näyttäytyminen yöllä unessa. Myös lähteestä näki tulevan sulhasensa kuvajaisen, jos kurkisti sinne alastomana keskiyöllä.

Insinöörin juhannustaiat

Lyhyt juhannusyö on myös insinöörikansan enteiden ja taikojen yö. Enteet ja taiat liittyvät tulevan työpaikan ennustamiseen ja palkan nostamiseen tai tekniikan käyttämiseen. Taikoja löytyy myös lemmenasioihin.

Juhannusiltana nukkumaan mennessä käännetään sukka nurin, ja sen kantapäähän pannaan työpaikkahakemus. Sukka vedetään vasempaan jalkaan. Unessa näkee tulevan työpaikkansa. Hyvä työpaikkaonni tulee vain niin, että juhannusyönä kierretään rannetietokone kädessä tulevan työnantajan golfkisoissa. Kun pudottaa yhdeksän muistitikkua juhannusyönä lähteeseen sukelluskellonsa läpi, näkee lähteen kalvossa uuden autonsa.

Juhannusta vasten yöllä, kun kerrankin pestyissä vaatteissa nukkuu yön, ja kommunikaattori on pään päällä, kuulee morsionsa puhuvan.

Kun insinöörityttö haluaa tietää, onko hänen tuleva miehensä toinen insinööri vaiko ekonomi vaiko muuten sopiva, niin hänen on juhannussaunasta lähdettävä paljain takalistoin takaperin kävelemään parkkipaikkaan päin. Hän ei saa katsoa taaksepäin olkansa yli. Se autonpuskuri, joka takamukseen pökkää, on tarkastettava. Jos se on Audi, niin mies on ekonomi, mutta jos se on Volvo, niin mies on insinööri, jos auto on Mersu, niin hän on muuten sopiva.

Taikuutta savolaisittain

Kerreeppä seihtemä er heinee tyynys alle, ja jos uamulla o nivustaipeissas ihottummoo ja piä kippeenä ni allerkine oot.
Kerreeppä seihtemän eri kokosta kivenmurikkoo ja laeta ne lakanas alle. Jos oot uamulla pahkuroella, et oo aeto rinsessa.

Varoitus

Tiesitkö muuten, että jos juhannusyönä tuijottaa tietokonetta, voi jäädä siihen koukkuun koko vuodeksi. Taika raukeaa vain, jos heti juoksee pihalle, poimii kolme kukkaa, laittaa ne korvan taakse ja seisoo liikkumati ja hengittämäti puoli minuuttia silmät kiinni. Jos silloin kuulee käen kukkuvan, voi päästä vielä naimisiinkin.

Lissu Kaivolehto

6 comments for “Taikayö

 1. Aamuradiossa kuulin seuraavan ”ennustuksen”:
  ”Jos seisoo sepalus auki veneessä,
  näkee rannalla tulevan leskensä.”

  En haluaisi pilata Lissun hienoa tarinaa
  mustalla huumorilla mutta varovaisuus on
  aina paikallaan – juhannuksenakin!

 2. Lissulla on tässä kattava kokoelma eri taikoja.
  Huomasin, että itseni täytyy olla taikojen suhteen melko
  jouten, etten vain joudu naimisiin.

 3. Jos on päässyt juhannustaiat unohtumaan, niin ylläolevasta tekstistä löytyy taikaa vähän joka lähtöön.

  Maija-Liisa, tulikohan sittenkin jonain juhannuksena tehtyä taikoja?

  Hyvää juhannusta kaikille!

 4. Kyllä Raatevaaran Lissu kertoi hauskan juhannus jutun.Hauskaa jussia kaikille.

 5. Minä kun syön nukkumaan mennessä sängyssä näkkäriä, niin tiedän
  aamulla varmasti, että missä muruseni on.

 6. Tämän juhannuksen taikakalu meikällä – ja monella
  muullakin – taitaa olla hyttystentorjuntalaite.
  Jännitykselllä odotin, osaanko kasata sen oikein.
  Laitteessa on kaasusäiliö ja lämmitetteävä tyyny.
  Kun laite on kasattu, kytkin kierretty on-asentoon ja
  painettu start-nappia, pitäisi laitteen yläpäässä olevasta
  aukosta näkyä oranssi hehku.

  Uskokaa tai älkää, hyttyset katosivat kuistilta! Ainakin
  hetkellisesti. Suoja-alue on ohjeen mukaan 20 neliömetriä.

  Laitteesta on varmaan yhtä monta mieltä kuin on miestäkin,
  mutta kukapa niitä taikoja niin tosissaan ottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *