Lääkekaappi

Sodan jälkeisessä Värtsilässä ei ollut apteekkia. Puutteen korvasi lääkekaappi. Ei kuitenkaan pelkkä oman kamarin nurkassa ollut henkilökohtainen pikkukaappi. Lääkekaapista tarjottiin ostettavaksi reseptivapaita lääketarvikkeita. Sideharsoa, kanferttia ja Hotapulveria yms. Ilmeisesti sieltä sai lunastaa reseptitkin tilauksen kautta.

Lääkekaappi toimi varmaankin jonkun pääapteekin alaisena, ikään kuin ”haarakonttorina” ja lähipalvelupisteenä. Värtsilän lääkekaappi oli sijoitettu postin taloon Uudessakylässä. En muista minkä liiketilan yhteyteen. Pari kertaa sielläkin tuli käytyä.

Alkuunsa pidin tällaista lääkekaappia ihan Värtsilän omana erityisratkaisuna. Sittemmin ilmeni, että olihan niitä tuohon aikaan muissakin pikkutaajamissa. Yllätyin melkoisesti, kun vuosikymmenten tauon jälkeen törmäsin lääkekaappiin Lapissa, erään turistialueen paikallisen elintarvikekaupan nurkassa. Niitä on siis käytössä edelleenkin, mutta liekö enää nyky-Värtsilässä.

Sakari H

 

3 comments for “Lääkekaappi

  1. Löytyy nyky-Värtsilästä kyseinen kaappi. Tohmajärven Apteekin kaappi on Itähuolinnan tiloissa Niiralassa. Hotapulveria vain ei taida olla.

  2. Siiri ja Albin Karvonen hoitivat lääkekaappia omassa kodissaan vuosikausia ellei vuosikymmeniäkin. Sittemmin m.m. Tikan kaupalla oli postipalvelupisteessä lääkekaappi.

  3. Kettusen Lassi ja vaimonsa pitivät lääkekaappia Irtolan kiinteistössä, myöhemmin kun he muuttivat Myllyrantaan lääkekaaappi sijaitsi siellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *