Karjalan kumbuzil

Korpiselän ortodoksinen ja luterilainen hautausmaa sijaitsivat aikoinaan Korpiselästä Värtsilään menevän tien varressa. Siellähän se hautausmaa on vieläkin, vaikkakin Venäjän puolella. Suomalaisten hautamuistomerkkejä ei ole enää montakaan näkyvissä tällä laajalla alueella; muutama venäläisten aidattu viimeinen leposija sensijaan pilkottaa siellä täällä metsän keskellä.

Puusto on enimmäkseen vanhaa haapaa, siellä täällä kyyhöttää muutama korpikuusikin. Kuivien lehtien peittämä poluntapainen johtaa ensin ortodoksisen puolen muisteluristille ja jatkuu sitten luterilaiselle puolelle, jossa on vastaavanlainen risti, molemmat suomalaisten pystyttämiä.

Iäti muistettu

Pysähdymme molempien ristien äärelle. Tällä kertaa kädessämme ei ole tuohuksia, sillä metsäpalon vaara on ilmeinen. Isä Vesa Takala pitää pienen rukoushetken ja kuoro laulaa ”ollos iäti muistettu”. Kuinka todelliselta nuo sanat tuntuvatkaan juuri tässä ympäristössä.

Korpiselän ortodoksisen kirkon raunioiden läheisyyteen pitäjäseuralaiset ovat pystyttäneet muistopaaden sodissa 1939 – 1944 kaatuneiden muistolle. Kiven yläreunassa on ortodoksinen ja luterilainen risti. Kiveen on kaiverrettu lähes sata nimeä, kaikki aakkosjärjestyksessä. Nyt meillä on kädessämme tuohukset, mutta emme uskalla sytyttää niitä. Pitkä kulokko syttyisi varmasti pienimmästäkin kipinästä. Seisomme hartaina vanhojen lehtikuusien katveessa ja kuuntelemme, kun pappi lukee kivestä kaikkien kaatuneiden etunimet. Kyyneliltä ei voi välttyä, kun omaiset laskevat kukkiaan muistomerkin juurelle. Vieressäni seisova nainen kuiskaa minulle, että kivessä on myös hänen enonsa nimi.

Elämä voittaa

Kaikki tämä tuli taas kerran koettua eilen lauantaina, kun olimme mukana ristisaatossa, jonka Iisalmessa toimiva Korpiselkä-seura oli järjestänyt. Tämä ristisaatto oli puitteiltaan hyvin samanlainen kuin vuosi sitten tekemämme. Siitä olen kertonut Värtsissä joulukuussa 2010. Tarinan nimi on ”Kirikön ristat”.

Kun odottelimme venäläisiä rajavartijoita Ruhovaarassa ennen rajanylitystä viisastelimme, että näinköhän he meitä päästävätkään rajan yli, kun edellisen illan jääkiekko-ottelu oli päättynyt suomalaisten voittoon!

Tellervo

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *