Matkan päästä

Istun parhaillaan tätä kirjoittaessani autossa Savonlinnan toria vastapäätä räntäsateen piiskatessa kaupunkia ja seurailen ohitse kulkevaa liikennettä. Nykyajan tekniikka mahdollistaa kannettavan ja mokkulan välityksellä lukea Värtsiä ja kirjoittaa Värtsiin vaikka autossa parkkipaikalla. Syy, että olen tänään Savonlinnassa, on nuorimman tyttären pääsykoe. Se vie lähes koko päivän ja kuljettajana on tässä aikaa vaikka kuinka paljon. Toki olisin toivonut aurinkoista ja lämmintä päivää, jotta Savonlinna olisi näyttänyt kauniimmat kasvonsa.

Erkki J:n juttu herätti minutkin huomaamaan, että vuosi on vierähtänyt siitä, kun Värtsin alkusanat lausuttiin. Asioiden ja ilmiöiden oikeaa tilaa on monesti vaikea nähdä läheltä, kun taas välimatka antaa tilaa kokonaisuudelle ja sellaisillekin yksityiskohdille, joita läheltä ei tahdo nähdä. Vaikka virtuaalimaailmassa välimatkat ovatkin enemmän mielessä olevia kuin todellisuutta, niin Värtsin osalta oma osuuteni on ollut enemmän matkan päässä kuin siinä lähellä tapahtuvassa toiminnassa. Ja jos se matka, jolla nyt tarkoitan lähinnä Outokumpu-Värtsilä -välimatkaa), on jotain tuonut, niin ainakin uskoa siihen, että Värtsillä on tilaa ja tilausta. Värtsinkin osalta toteutui vanha sanonta, että alku aina hankalaa… Muutaman kerran on Erkin ja Marjaanan kanssa kahvikupin ääressä palaveroitu, muutaman kerran on Erkin kanssa puhelimessa mietitty ja onpa niitä sähköpostiviestejäkin jonkun verran, joissa Värtsin  tulevaisuutta on pohdittu. Värtsin kohdalla myös toinen vanha viisaus ”Hiljaa hyvä tulee” näyttää pitävän paikkansa.

Matkan päästä on kuitenkin voinut havaita, miten Värtsi on lähentänyt  ja nostanut uudelleen Värtsilä-hengen. Vaikka Neuvostoliitto vei 2/3 -osaa ja Tohmajärvi loput, niin värtsiläistä identiteettiä eivät kumpainenkaan kyenneet viemään. Se on ehkä viime vuosina ollut piilossa, mutta nyt se on heräämässä. Identiteetti elää ihmisissä eikä sitä kukaan voi ottaa pois, jos me emme sitä anna pois ottaa. Identiteetti tarvitsee  myös ulkoisen merkin. Esitänkin, näin Verkkolehti Värtsin 1-vuotisjuhlan kunniaksi ja sen kunniaksi, että olemme saaneet oman kylätalon, että Värtsilään suunnitellaan oma viiri, jonka jokainen lipputangollinen talo voisi Värtsilässä nostaa liehumaan. Viiri kertoisi kaikille, että nyt ollaan Värtsilässä.  Tämä ehdotus on vapaasti käytettävissä.

Ja vielä lopuksi: erityinen kiitos Erkki J:lle  kokonaisvaltaisesta paneutumisesta. Suuri kiitos myös kaikille, jotka olette kirjoittaneet, kommentoineet, valokuvanneet ja muuten puhuneet hyvää Värtsistä. Kiitos myös kirpeistä ja kriittisistä palautteista. Jatketaan tähän samaan malliin. Värtsin tulevaisuus näyttää kirkkaalta ja selvältä: emme ole velkaa kenellekään eikä kukaan ole velkaa meillekään.

Kiitos Värtsin ystävät!

Matka jatkuu!

Markus Kontiainen

3 comments for “Matkan päästä

 1. Kiitos Erkille ahkeruudesta.Mirjasisko

 2. Markuksen ehdotus Värtsilän viirin hankkimisesta on erittäin kannatettava. Pitäjäyhdistys asialle – eikä kupata – vaan äkkiä!
  E.L.

 3. Muisti alkaa jo hieman heikentyä, mutta muistelen silloin kun haettiin Värtsilä logoa ja tunnusta.(On näkyvillä Pitäjäyhdistyksen pääsivullakin)Oli haussa kilpailumielessä värtsilän logon saanti jonkun hankkeen yhteydessä. Siitä taisi olla äänestyskin ennen kuin se valittiin. Silloin oli jo puhetta että sen pohjalta pitäisi kehittää myös viiri. Asia jätettiin muhimaan sillä periaatteela, että hitaasti hyvä tulee.
  Varsinainen viirin kehittäminen on minunkin mielessäni muhinut jo liian kauan. Lähdetään vain kehittämään, mutta millainen. Se onkin jo iso kysymys. Värtsilän logon elementit ovat silloisen raadinkin löytämät: Siinä on sininentie, runon ja rajantie, oikealla löytyy valtakunnanraja joka päättyy silloisen neuvostoliiton väreihin punaisen kolmion muodossa.
  Niin, että olisiko vinkiksi edes jo kymmenen vuotta käytössä ollut logo tai sen tarvikkeet.
  Niin sanottuun isännän viiriin se tuskin sopii sellaisenaan, mutta onhan siinä Värtsilän ja Karjalan värejä.
  Pöytä standardeihin se sopisi. Mutta ja mutta nyt eletään uutta-aikaa Kylänä Tohmajärven kylessä. Pitäisikö logokin uusia?
  Vaikka Suomen lippuakaan ei ole uusittu, kait sen takia, kun tälläisille kohteille ei ole määritelty päivitys aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *