Talolla tapahtuu

Värtsilässä on kesän aikana pantu ilahtuneina merkille, että ns. Valkoista taloa on alettu korjata. Kun itse kuulin asiasta ensi kerran, ajattelin että ei kai se Obama ottanut todesta, mitä keväällä hupimielessä kirjoitin.

Jänisjoen rantamilla sijaitseva näyttävä rakennus on kuulunut kylän maamerkkeihin 80 vuoden ajan. Viimeiset vuosikymmenet se on ollut jonkinlaisessa alennustilassa rikottuine ikkunoineen ja ovineen. Nyt sen pihoja on raivattu, aukkoja tukittu ja rakenteita suojattu.

Omistaja on kuulemma vaihtunut. Entiset olivat kotoisin Turusta. Nykyisellä on tiettävästi juuria Värtsilässä. Jokohan Valkoinen talo nousee uudelleen kukoistukseen? Perustuksiltaan ja rakenteiltaan se tiedetään kestäväksi, edes turkulaiset eivät saaneet sitä maan tasalle. Aikoinaan se rakennettiin kunnalliskodiksi ja muutakin käyttöä on ollut, evakkokeskuksena ja kirjastona ainakin. Monelle värtsiläläiselle se tuo muistoja mieleen.

On hienoa, jos Valkoista taloa ei päästetä lopullisesti rappeutumaan. Paikkakuntalaiset katselevat myötämielisin silmin rakennuksen korjaustöitä. Mielenkiintoa herättää myös se, mitä sinne tuleman pitää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *