Avantouinnin terveysvaikutuksista

Vihjailin aiemmin että voisimme tehdä tänne Värtsiin jutun avantouinnin terveysvaikutuksista. Asia on sikäli ajankohtainen koska Harkkolammella avataan lauantaina 4.2. yleinen, saunallinen avantouintipaikka. Palvelu on avoinna klo 18-21. Käyntimaksu on 5 €/ henkilö. Maksun voi suorittaa käteisellä tai Mobile paylla. Instagramissa avantouintipaikkaa voi seurata nimellä Harkon sauna.

Avantouinnin terveysvaikutuksista puhutaan paljon. Siitä on olemassa sekä oikeaa tutkimustietoa että paljon erilaisia väittämiä. Itse olen avantouintia vielä niin vähän aikaa harrastanut, ja vieläpä kovin epäsäännöllisesti, etten kohdallani osaa nostaa esiin mitään erityistä. Mutta olisiko sunnuntaisella avannossa piipahtamisella ollut vaikutusta siihen että nukkua horotin seuraavana yönä peräti yhdeksän tunnin yöunet kun normaalisti n. kuusi tuntia on itselleni riittävä määrä. Mutta olen myös huomannut avannossa käyntini jälkeen myöhemmin iltaisin pienen pientä päänsärkyä vaikken koskaan päätäni avannossa kastelekkaan. Olo on silti usein session jälkeen ollut jonkun aikaa hyvin pirteä.

Kylmäkaraisun terveysvaikutuksia tutkinut dosentti Pirkko Huttunen toteaa, että talviuimarin virkistyminen ja piristyminen johtuu kylmän antamasta hormoniruiskeesta: stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa. Koska avantouinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, se hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta. Huttusen tutkimuksen mukaan säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi. Myönteiset vaikutukset kuitenkin häviävät, jos avantouinti lopetetaan.

Avantouinti sopii lähes kaikille, mutta sairauksista kärsivien tulee neuvotella lääkärin kanssa harrastuksen aloittamiseen liittyvistä riskeistä. Etenkin sydän- ja verenpaineoireet saattavat estää kylmästä kylvystä nauttimisen. Aloittelijan kannattaa viipyä avannossa aluksi vain muutamia sekunteja. Kauden aikana keho sopeutuu kylmään ja vähitellen nautintoa voi jatkaa pidempään. Itse lasken mielessäni sekunteja niin että pyrin viettämään kylmässä vedessä aina peräti minuutin kerrallaan. Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa hengen salpautumista. Se on kuitenkin normaalia ja vaaratonta. Hengitysharjoitukset auttavat löytämään oikean tavan uintisuorituksen aloittamiseen. Huomasin itse tähän hengitykseen keskittymisen tärkeyden heti harrastusta aloittaessani. Nykyisin ei hengensalpautumista enää ilmene.

Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä. Saunan ja avannon välinen lämpöero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen, verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta, mutta terveelle ihmiselle harrastuksesta ei ole haittaa enempää kuin hölkkäämisestä tai hiihtämisestäkään. Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa: sauvakävely ja hiihto ovat hyviä verryttelymuotoja. Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi. Avannossa ei ehdi vilustua; vika on usein pukeutumisessa, jos tuntee palelevansa uinnin jälkeen.

Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Avannossa käyntien määrä (itse käyn 1-3 kertaa/saunareissu), avannossa viipymisen kesto ja saunominen avannon yhteydessä ovat yksilöllisiä valintoja. Omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle. Sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena ei avantoon saa mennä. Tämä on hyvin tärkeä muistaa!

Suomalaisen avantouimarin muotokuva – tutkimusyhteenveto

Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää avantouimareiden ominaisuuksia ja uintikäyttäytymistä. Samalla kartoitettiin myös heidän näkemyksiään avantouinnin vaikutuksista sekä selvitettiin heidän suhtautumistaan avantouinnin SM-kilpailuihin. Tutkimus toteutettiin avantouimareiden keskuudessa kyselylomakkein helmi-huhtikuun aikana keväällä 2000. Lomakkeet jaettiin eri avantouintipaikkoihin tasaisesti ympäri Suomea. Yhteensä lomakkeita palautettiin 662 kappaletta.

Suomalaisen avantouimarin muotokuva
Avantouimari on yleisimmin 40-59-vuotias nainen. Hän on saanut ammatillisen peruskoulutuksen ja toimii tällä hetkellä ammatissaan alempana toimihenkilönä. Hän asuu useimmiten Etelä-Suomen läänin alueella ja kuuluu johonkin avantouintiseuraan. Hän on aloittanut avantouintiharrastuksensa viimeisten neljän vuoden aikana. Hän on normaalipainoinen tai lievästi ylipainoinen ja pituutta hänellä on n. 168 cm.

Hänen avantouintitovereistaan joka kolmas on mies, keskimäärin 40-49 -vuotias, mutta he ovat useammin iältään yli 60 -vuotiaita kuin naispuoliset uimarit. Miehet ovat myös saaneet ammattillisen peruskoulutuksen, mutta he toimivat naisia useimmin johtotehtävissä, ylempinä toimihenkilöinä tai työntekijöinä. Miehet ovat myös aloittaneet avantouinnin viimeisten vuosien aikana, mutta heidän joukostaan löytyy myös yli 10 vuotta lajia harrastaneita. Myös miehet ovat usein Etelä-Suomen alueelta ja he kuuluvat naisia todennäköisemmin avantouintiseuroihin.

Avantouintikäyttäytyminen
Eniten avantouimareita jakava seikka on sauna. Avantouinnin yhteydessä saunassa kävijöitä ja ei-kävijöitä on yhtä paljon.Saunojat käyvät avantouimassa keskimäärin 2-3 kertaa viikossa. He suosivat selvästi iltauintia. Yksi harrastuskerta voi sisältää useampia avannossa käyntikertoja, jolloin avannossa viihdytään kerrallaan n. 20 sekuntia. Ei-saunojilla sen sijaan vuorokauden aika, jolloin avannossa käydään, vaihtelee: iltauinnin ohella suositaan aamu-uintia. Ei-saunojat käyvät avantouimassa lähes päivittäin. Yksi harrastuskerta sisältää useimmiten vain yhden avannossa käynnin, mutta silloin avannossa viihdytään pidempään; n. 40 sekuntia.

Naisten ja miesten välistä uintikäyttäytymistä erottelee eniten sauna: miehet ovat saunojia, naiset eivät. Keskimäärin naiset harrastavat avantouintia harvemmin. Yksi harrastuskerta sisältää heillä vähemmän uintikertoja kuin miehillä, mutta he viihtyvät avannossa pidempään.

Avantouinnin motiivit ja vaikutukset
Yleisin syy aloittaa avantouinti on ystävien innostus. Myös uteliaisuus lajia kohtaan ja terveydelliset syyt ovat saaneet monet tutustumaan avantouintiin. Suurin osa avantouimareista kokee kylmänsietokyvyn parantuneen avantouinnin myötä. Muita yleisesti koettuja terveysvaikutuksia ovat flunssien ja muiden tartuntojen sekä särkyjen ja kolotusten vähentyminen. Kolmannes uimareista ei kuitenkaan koe avantouinnilla olleen heidän terveyteensä minkäänlaista vaikutusta tai he eivät osaa sanoa, miten se olisi vaikuttanut.

Olisi mukava kuulla millaisia vaikutuksia teillä, jotka avannossa säännöllisesti käytte, avannossa käynti aiheuttaa?

KUVA: Erakkorannan kuva-arkisto

LÄHDEAINEISTO: Turun Avantouimarit ry

3 comments for “Avantouinnin terveysvaikutuksista

 1. Parikymmentä vuotta olen käynyt säännöllisen epäsäännöllisesti talvisin ulkovesissä uimassa.
  Ei voi sanoa että avannossa kun meri ei välttämättä enää jäädy lounaassa kuin hetkeksisi jos ollenkaan.
  Nytkin ollaan jo sulissa vesissä.

  Kylmävesiuintiharrastukseni alkoi vahingossa.Teijon seudulla kyläyhditys lämmittää kyläsaunaa kolme kertaa viikossa ympäri vuoden.Saunalla on uinti mahdollisuus.Tästä se ikäänkuin itsestään lähti kun totuin siihen että saunasta aina uimaan.

  Huomasin hyvin pian että eufoorisen olon lisäksi kylmäuinti auttoi liikuntaelinten tulehdusvaivoihin.Polven kolotukset väheni.
  Verenpaineet rupesivat myös laskemaan noustakseen taas lämpimien vesien aikaan takaisin korkeammalle tasolle.

  Näistä kokemuksista innostuneena jatkan uimakauttani meressä ilman saunaa talvisinkin.

  Uimatossut tekevät kylmäuintikokemuksesta erilaisen kuin jos veteen menee paljain jaloin.Tossujen kanssa on huomattavasti mielyttävämpää.

  Siitä jäästä tai sen puutteesta on tietty harmia paikallisille pilkkimiehille.Pilkille on kuitenkin päästävä siksi jään kantavuuden turvaohje on nykyisin:”kyllä sentin jää pilkkimiehen kantaa ja kahden sentin jää vesilinnun.”

 2. Meidän lähistöllä ei ole avantouintipaikkoja. Omassa pihassa on kuitenkin pieni lätäkkö jossa vierailevat lapset kesäisin rypläävät. Talvella siinä ei ole lapsia näkynyt. Eräänä talvena ajattelin kokeilla. Tein avannon ja kävin istumassa. Kylmäähän se vesi oli, olisin tiennyt sen kokeilemattakin, mutta kun kahlasin hangessa poispäin niin muutaman metrin päästä teki jo mieli kääntyä takaisin lätäkköön. Tuon oman ”avannon” sulanapito on aika työlästä.

  Oikeita avantopaikkoja on löytynyt mutta aika kaukaa.
  En voi sanoa että iskias särky olisi loppunut, mutta pitää ainakin taukoja.. luulen että kylmähoidolla on tähän osuutta.

 3. Se on jokaisen ihmisen ikioma asia miten terveyttään hoitaa.
  Ihmisen elämä on lyhyt kuin lapsella paita,.. panepas lapselle pitempi paita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *