Muisteloja Pitäjäyhdistyksen perustamisajoilta

Heino Turunen toimi yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana yli 10 vuoden ajan

Värtsilän Pitäjäyhdistyksen perustamiskokous pidettiin 19.11.1997 Patsolan koululla. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Heino Turunen sekä yhdistyksen pitkä-aikaisin pitäjätoimikunnan jäsen Anneli Kunnas muistelevat kumpikin että tupa oli täysi asiasta kiinnostuneita. Perustamiskokouksen paikaksi oli valittu Patsolan koulun suurin luokkahuone, ja Anneli muistaakin kuinka tukalan kuumaa kokouksessa oli ollut. Seinät suorastaan pursuivat osanottajia. Itse hän muistaa istuneensa kokouksen ajan tiiviisti harmoniikan kyljessä.

Tarve yhdistyksen perustamiseen oli herännyt siinä vaiheessa kun kylille alkoi olla tarjolla EU:n kehittämisrahaa eri hankkeiden muodossa. Sen aikaiset, kylällämme toimineet yhdistykset eivät omanneet resursseja hanketoiminnan vetämiseen, myös yhdistysten säännöt eivät olisi moista toimintaa mahdollistaneet. Varsinainen kimmoke uudelle yhdistykselle Värtsilään oli Maaseudun kehittämisyhdistys Jetina ry:n perustaminen Keski-Karjalan alueelle. Värtsilästä lähti tarjolla oleviin hankemahdollisuuksiin tutustumaan delegaatio jossa mukana Heinon muistin mukaan olivat hän itse, kunnanjohtaja Pentti Huttunen, Anu Törrönen sekä Raimo Tiittanen.

Alkuun Värtsilässä yleinen mielipide oli uuden yhdistyksen perustamista vastaan. Sen tarpeellisuutta ei silloin koettu tärkeäksi. Menneet vuosikymmenet ovat kuitenkin osoittaneet tämän perusteettomaksi. Värtsilä olisi tänä päivänä kuollut ja kuopattu Tohmajärven syrjäkylä ilman Värtsilän Pitäjäyhdistyksen tekemää, pitkäjänteistä kehittämistyötä kylän ja kyläläisten hyväksi.

Patsolan koululla pidettyä perustamiskokousta johti Raimo Tiittanen. Anneli Kunnas muistelee että puheenvuoroja kokouksessa pyydettiin runsaasti ja tilaisuus olikin venynyt marathon kokoukseksi. Varsinaisen yhdistyksen perustamiskirjan allekirjoittivat Heino Turunen, Raimo Tiittanen, Anneli Kunnas, Heikki Törrönen sekä Katja Ikonen.

Yhdistyksen perustamiskirja

Ihmisiä oli paikalle oli kokoontunut siis runsain määrin ja asia kiinnosti kyläläisiä. Varsinaiseen toiminnan pyörittämisen ei sitten kuitenkaan tunkua ollut. Kuten ei nykyisinkään. Silti yhdistys lähti toimimaan pirteästi. Ensimmäiset toimitilat, Pitäjäyhdistyksen toimisto, löysi sijansa kirjaston yläkerrasta. Tietokoneyhteys saatiin liittymällä olemassa olevaan kunnan verkkoon. Toiminta oli hyvin aktiivista ja Anneli kertoo että alkuvaiheessa perustettiin lukuisia eri toimikuntia kehittämään yhdistyksen sekä samalla koko Värtsilän kylän toimintaa. Rahasta oli jatkuva kapelo, kolehti periaatteella alkuajan tapahtumia ja toimintaan sitten rahoitettiin.

Alkuvaiheessa yhdistys otti hallinoitavakseen ensimmäisen EU -rahoitteisen kehittämishankkeen jota vetämään lähti Heikki Törrönen. Luontomatkailu Kultasirkun tavoitteena oli alueen luontomatkailun kehittäminen. 1998 Heikin muuttaessa paikkakuntaa, allekirjoittaneena hyppäsin ruoriin ja reivasin kehittämishankkeen maaliin. Hanketyö olikin se joka lähes 25 vuotta sitten mahdollisti oman paluumuuttoni Värtsilään.

Hankemaailma oli kaikille uutta. Puheenjohtajana Heino Turunen laati hankesuunnitelmia ja jossain vaiheessa apuun saatiin myös Petravaarasta Tuomo Eronen. Oli erilaisia EU -hankkeita kuten Löydä Jänisjoki -hanke. Alkuvuosien toiminnan opettelun jälkeen myös työllistämisasiat tulivat vahvasti mukaan Värtsilän Pitäjäyhdistyksen toimintaan. Niitä vauhdittamassa oli yhdistyksen toimintaan mukaan tullut Matti Jaatinen josta Raimo Tiittasen jälkeen tuli myös yhdistyksen puheenjohtaja. Ja sitä hän on edelleen.

Haastattelua tehdessäni Heino kertoi naureskellen että hänen jäädessään sivuun puheenjohtajan tehtävistä, ”unohdettiin” hänet myös valita toimikuntaan, näin Heino jäi talkoohommia lukuunottamatta sivuun yhdistyksen toiminnasta. Uudeksi puheenjohtajaksi Heinon tilalle valittiin Raimo Tiittanen jota myöhemmin tehtävässä seurasi siis Matti Jaatinen. Värtsilän Pitäjäyhdistyksen puheenjohtajana Heino Turunen ehti toimia yli kymmenen vuoden ajan.

Kuntaliitoksen jälkeen Tohmajärven kunta laittoi kirjastotalon myyntiin ja yhdistyksellä oli muutto edessä. Uudeksi yhdistyksen toimistoksi löytyivät tilat vanhalta kunnantalolta jolloin myös yhdistyksen toiminta laajeni mm. kahvio- ja kirpputoritoimintaan. Myös Värtsiläpäivien järjestelyvastuu siirtyi Kotiseutuyhdistykseltä uudelle yhdistykselle.

Nykyistä tilannetta ja kylätalokeskustelua Heino on seurannut surulla – maaseudut ajetaan alas kaikkialla Euroopassa, Tohmajärvi ei hänen mukaansa tuo poikkeusta tähän ikävään trendiin. Heino kertoo että eläkepäivät sujuvat nykyisin kokkakeppia kiillotellen. Aika rientää ja talvet menevät rattoisasti kesää odotellessa. Kesän koettaessa eläkeläisellä alkaakin jo seuraavan talven odottelu. Anneli Kunnas sen sijaan jatkaa edelleen Värtsilän Pitäjäyhdistyksen pitäjätoimikunnassa jossa hän on paria välivuotta lukuunottamatta toiminut alusta saakka eli vuodesta 1997 lähtien. Tosin välivuosienkin aikana Anneli oli mukana toimikunnassa varajäsenenä.

Virallisesti Värtsilän Pitäjäyhdistys ry on merkitty perustetuksi yhdistysrekisteriin 9.12.1997.

6 comments for “Muisteloja Pitäjäyhdistyksen perustamisajoilta

  1. Tässäpä lisää ainesta ja perusteluja Soile Luukaisen valtuustoaloitteelle: VÄRTSILÄN PITÄJÄ. Myös tien varsilla olevat kyltit, kuinka monta km on VÄRTSILÄÄN, saavat selityksen.

  2. Sitkeä yhdistys – sitkeät vetäjät!

  3. Onnea ja voimia vastuunkantajille !
    Olette tärkeitä !

  4. Hienosti kirjoitat juttuja Värtsilästä, ehkä voisin itsekin laittaa jotain täältä venäjän Värtsilästa jossa asun nyt

  5. Sauli Lindfors – Värtsi ottaa mielihyvin kuulumisia rajan takaisesta Värtsilässä. Juttuja voit kuvineen toimittaa verkkovartsi@gmail.com

    Kiitos jo etukäteen!

  6. Hyvä on kun on perustettu Värtsilän Pitäjäyhdistys ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *