Sähkön hinta puhuttaa

Sähköstä ja sen hinnasta on tullut viime aikoina yksi suosituimmista puheenaiheista. Maailman myllerrykset ovat laukaisseet erityisesti Eurooppa koettelevan energiakriisin joka on heijastunut vahvasti sähkön hintaan. Pörssisähköstä ei muutama vuosi sitten juurikaan puhuttu.

Sähkön hinta määräytyy tunneittain sähkön markkinahinnan perusteella. Vuoden 2021 toteutunut sähköpörssin spot-keskihinta oli 8,97 c/kWh ja tammikuusta lokakuuhun 2022 17,43 c/kWh. Tätä artikkelia kirjoittaessani sähkön pörssihinta oli hetki sitten 16,71 c/kWh.

Kuinka sähkön hinnannousu on näkynyt teidän arjessa? Millaisia sähkösopimuksia teillä on? Millä keinoin olette saaneet vähennettyä omaa sähkön kulutusta?

Aiheesta saamme varmasti kiintoisan keskusteluketjun tänne Värtsiin. Kommentoikaa siis rohkeasti!

9 comments for “Sähkön hinta puhuttaa

 1. Itselläni on toistaiseksi voimassaoleva PKS:n sopimus. Lokakuulle saakka hinta oli vajaat 13 c/kWh. Sähköyhtiö nosti hintaani lokakuussa ja korotuksen jälkeen se on ollut 28 c/kWh.

  Säästöjä olen koettanut saada monin eri tavoin. Ilmalämpöpumppua esim
  en ole käyttänyt koko talveen, kahden pakastimen sijaan pärjään yhdellä. Sisävaloja käytän hyvin vähän. Takkatuli ja kynttilät piisaavat hyvin iltaisin.

 2. Sähkön säästämisen olisi oltava pysyvä ratkaisu. Kansalaiset ovat onnistuneet siinä lukemien mukaan hyvin.
  Oman energiankäytön analyysi on vain terveellistä. Tiukka aika karsii myös turhakkeita ja härpäkkeitä, joka sekin on toivottava tila. Niin ikään markkinoille tulee yhä uutta säätöteknologiaa jolla yksityiskulutusta pystyy optimoimaan. Ihminen ei tunnetusti liikahda mukavuusalueeltaan ilman pakkoa. Siinä suhteessa nämä ns. kriisit ovat terveellisiä.

  Menneet ovat toivottavasti ne ajat, jolloin miltei jokaisessa huushollissa jyrskytti 3-4 arkkupakastinta täynnään vuosikymmenten muistoja. Aikoinaan erään iäkkään ystäväni talon kuolinpesää purkaessa pakastimista löytyi hirvipaisteja ja lohia 70-luvun alkupuolelta ja joka kahdenkymmenen sentin välein talon vara-avaimia pakasterasioissa. Kyllä kompostit lauloivat hoosiannaa !

 3. Merkittäviä ja jopa terveellisiä säästökohteita voisi löytyä myös turhasta autoilusta, tupakasta, alkon tuotteista, oluesta, makeisista ja muista naposteltavista sekä kaikenlaisten kuluerien tarkkailemisesta ostosreissuillamme.

  Ehkä sähkössä säästäminen innostaa meitä miettimään kaikenlaisten rahanreikien supistamista ja ”hyvinvointimme” pelkistämistä.

 4. Eero-Matti ostit syksyllä brikettejä kattilaa varten minkälaisia kokemuksia niistä on ollut? Itse olen polttanut brikettejä kattilassa apupoikana koivuhaloille. Hyvin ne palaa , mutta nykyisin niitten hinta on taivaissa . Hinta/hyöty on mielestäni arveluttava. Jos vertaa halkoihin.
  PKS ilmoitti äskettäin että hinta tippuu 30% helmi-maaliskuussa meille OIVA- asiakkaille. Pitää muistaa myös sähkönsiirtomaksu mikä tuplaa sähkönhinnan.

 5. Briketin polttamisesta on vuosien hyvät kokemukset. Samoin itsekin pääasiassa poltan sekaisin puun kanssa.

 6. Näitä lamakausia on ollut kautta-aikain aina Dalai Laman syntymästä saakka. Edellisen laman aikaan, kun sähkön hintoja vekslailivat tuli yhtenä säästö buumina energia lamput. Siitäkin on kehitys harpannut eteenpäin. Nykyisin on kaikki lediä televisioista lamppuihin. Meillä ei enää muita lamppuja olekaan kuin lediä.
  Laskekaapa vain meillä oli syksystä kevääseen illat palamassa n. 10 kpl 60 w lamppua =600 wattia tunnissa.
  Nykyisin 10 kpl 9w ledilamppua, sen enempää mukavuudesta tinkimättä = 90w tunnissa.
  Lisäksi muut säästötoimet: Liesileivinuunin käyttö ajoitetaan ruoan valmistusaikoihin. Uuni lähes 200 asteeseen hiilet hellaan, klapipari perään ja voi paistella keitellä paistit, vellit ja vaikka pannkahvit.
  Lisäksi mukavuudestakin tinkien Direktiivien mukaisesti pudotettiin huone lämmöt 21 asteeseen. Siihenkin totuttiin ei ole lisälämpönä tarvinnut vielä hyppynaruja ottaa käyttöön

 7. Hempalta hauska vertaus, kiitos päivän osuvimmasta 😅
  Esa osui kyllä arkaan paikkaan eli saavutetuista eduista ei tingitä ellei ole totaalinen pakko…
  Itselläni kävi tuuri kun kaksivuotinen kiinteä sähkösoppari umpeutuu vasta tulevana kesänä.
  Edullista sähköä on siis riittänyt mutta kyllä me tuota sähkösaunaa täällä kaupungissa on vähemmän käytetty tänä talvena kuitenkin. Lieneekö ollut pientä solidaarisuutta kanssaeläjiä kohtaan allekirjoittaneella.
  Taloyhtiössä meillä on kaukolämpö ja se nosti jo viime kesänä vastikkeen hintaa kolmisen kymppiä kuussa.

 8. Edellisestä kommentista jäi mainitsematta varsinainen ydin asia valotehosta puhuttaessa. Eli valoteho lumenissa.
  Mellä 9 w lamppujen lumeniarvo on 800 lumenia.

 9. Tuo sähkönsäästöbuumi sattui joulun seutuun. Meidän kuppikunnassa se ei vaikuttanut juuri mitään, tai vaikutti, mutta kun kun lähes kaikki sähkön säästöt on tehty jo ajat sitten.. Asuinhuoneiden läpötilaa ei ole laskettu, tosin sähköpattereitakaan ei ole vielä otettu käyttöön, leivinuunin lämmitys on riittänyt toistaiseksi. Sähköhellan käyttö on aika vähäistä, kun on se leivinuuni. Valitettavasti hellaa ei ole kuten Hempalla

  Eniten käytettyjä sähkövimpaimia lienee telkkari, mikrouuni, vedenkeitin ja kahvinkeitin
  Sähkösaunan lämmitysajankohtaa aikaistettiin päivä-ajalle

  Telkkari sammutetaan nyt TV:n virtakytkimestä, ei kaukosäätimestä. Joluvalojen virtamuuntajat irrotetaan pistorasioista silloin kun valoja ei käytetä, samoin kännyköiden laturit pois pistorasioista.
  Digiboxissa virta on kytkettynä koko ajan ohjematallennusten vuoksi.

  Itsekukin voisi miettiä kannattaako keittää kupillinen teevettä vedenkeittimellä vai mikrouunissa.

  Edeltäneet koronavuodet ovat opettaneet vähentämään turhaa autoilua, ja tarpeellistakin
  Auton sähkölämmitystä hoidetaan ajastimella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *