Uudenkylän Terä – Värtsilän Urheilijat

Värtsin palstoilla on vuosien saatossa kirjoiteltu paljonkin urheiluseuratoiminnasta täällä Värtsilässä. Yleensä Värtsilän Kisa on ollut pääroolissa. Värtsilässä toimi 90 -luvulla aktiivisesti kuitenkin myös toinen yleisseura – Värtsilän Urheilijat. Tavoitin puhelimella seuran sen aikaisen puheenjohtajan, seura-aktiivi Veikko Pitkäsen. Nykyisin Veikko asuu Simpeleellä.

Värtsilän Urheilijat ry on perustettu jo vuonna 1949. Aiemmin se toimi Uudenkylän Terä nimisenä. 80 -luvun loppupuolella Veikolla oli tullut tyttärensä hiihtoharrastukseen liittyen pientä kärhämää Värtsilän Kisan vetäjien kanssa. Mainitessaan ongelmastaan työpaikalla VR:llä, hän sai kuulla työkaveriltaan että Värtsilässä on Kisan lisäksi myös toinen urheiluseura jonka toiminta tosin oli ollut jäissä pidemmän aikaa. Yhdessä muutaman muun henkilön kanssa Veikko käynnisti seuratoiminnan uudelleen. Myöhemmin 90 -luvun puolella urheiluseuran nimi muutettiin Värtsilän Urheilijoiksi.

Skeittarit kuplahallilla

Kisan kanssa tehdyllä ”herrasmiessopimuksella” sovittiin että Värtsilän Urheilijat hoitaisivat palloilulajit ja Kisa keskittyisi hiihtoon sekä yleisurheiluun. Järjestely toimi niin hyvin että yhdessä vaiheessa Kisan jäsenmaksulla pääsi osallistumaan Urheilijoiden palloilutoimintaan, ja Urheilijoiden jäsenmaksulla pääsi mukaan Kisan yksilölajeihin.

Värtsilän Urheilijat tekivät paljon aktiivista varainhankintaa mm. talkoiden avulla. Hommia tehtiin niin Huolintakeskuksellekin kuin VR:lle. Lentopallojoukkue pelasi V-divisionaa, jalkapallojunnut osallistuivat myös sarjatoimintaan. Jalkapalloporukan alku ei tosin ollut lupauksia antava – pataan tuli heti ensimmäisessä ottelussa tosi rumasti – joukkuetta nimittäin kylvetettiin 0-16 lukemin! Mutta vain muutamaa vuotta myöhemmin samainen joukkue taisteli Savo-Karjalan piirin mestaruudesta häviten jalkapallon suurseura KuPS:lle loppuottelun ainoastaan yhdellä maalilla.

1982 syntyneet jalkapallojunnut

Myös venäläisten urheiluseurojen kanssa tehtiin yhteistyötä. Lähes joka viikonloppu oli yhteisiä kokoontumisia Venäjän Värtsilän ja Sortavalan porukoiden kanssa. Silloin pelattiin lentopalloa ja shakkia, sekä järjestettiin myös erilaisia ampumakilpailuja.

Lentopallovieraita rajantakaisesta Värtsilästä

Toiminta kasvoi vauhdilla. Yhdellä Joensuun pelireissulla Veikko sai vihiä käytetystä kuplahallista joka Ruotsissa olisi myynnissä. Seura päätti ottaa pankkilainan ja kuplahalli hankittiin 10.000 markan hintaan. Sen sijoituspaikaksi tuli Niirala. Hallilla oli hyvä käyttöaste ja se olikin seuralle hyvä tulolähde. Tuntihinta ulosvuokrauksessa oli siihen aikaan 35 mk. Halli oli avoinna arkisin klo 16-22 ja viikonloppuisin klo 8-22. Tennis näytteli merkittävää roolia kuplahallin toiminnassa. Hallilla pelattiin myös sulka- ja lentopalloa. Kesäkuukausina rantalentopallo oli suosittua Värtsilän Urheilijoiden toiminnassa. Värtsilässä oli kaksi kenttää sen pelaamiseen. Niiralassa yksi ja Sinilinnun nurmialueelta löytyi toinen.

Vaikka talkoita tehtiin ja halli tuotti vuokratuloja, yllättäen seuran sisällä nousi esiin huoli yhdistykselle otetusta pankkilainasta ja sen takausvastuista. Käytyjen keskustelujen päätteeksi Veikko osti hallin seuralta ja siirsi sen omiin nimiinsä. Yhdessä vaiheessa esiin nousi ajatus myös suuremman palloiluhallin hankkimisesta yhteistyössä kiteeläisten toimijoiden kanssa. Se olisi pitänyt sisällään täysimittaisen jalkapallokentän ja olisi mahdollistanut myös pesäpallon pelaamisen sisätiloissa. Hanke kuitenkin tyrehtyi.

Kuplahallin avajaisissa tanssittiin

Vuonna 1999 seuran täyttäessä viisikymmentä vuotta, TUL :n Pohjois-Karjalan piiri myönsi Veikko Pitkäselle Kultaisen ansiomitalin mittavasta seuratyöstä Värtsilän Urheilijoiden eteen. Mutta menestystä niittäneet jalkapalloilijat kasvoivat ja jatko-opiskelut veivät pelaajia pois kotipaikkakunnalta. Uusia ei enää saatu tilalle. Myös muista, seuraan ja sen toimintaan liittymättömistä syistä johtuen toiminta hiipui niin että vuosi 2004 jäi sitten urheiluseuran osalta viimeiseksi.

Edustusjoukkue

KUVAT: Veikko Pitkäsen kotialbumi

8 comments for “Uudenkylän Terä – Värtsilän Urheilijat

 1. Siellä kupla hallissa myökii käytiin pelaamassa tennistä! Appiukko ja anoppi on olleet kovasti toiminnassa ja monenlaisissa tehtävissä mukana silloin kun U-Kylän TERÄ on ollut voimissaan. Minulla on yksi hihamerkki joka on ilmeisesti alkuperäinen.

 2. Mitenkäs minä olen jäänyt niin uutispimentöön, että en muista kuulleenikaan tästä kuplahallista, enkä oikeastaan tuosta Värtsilän Urheilijat – seurastakaan. Missä tämä halli on ollut? TERÄ on kyllä tuttu nimi. Olisi kiva yrittää tunnistaa noita nuoria komeita miehiä, mutta ei riitä tarkennus minun silmissä.

 3. Komppaan Alpoa,ohi on mennyt minultakin nuo Urheilijoiden aktiiviset vuodet.On kai liian tuore juttu tälläiselle nostalgian ryteikössä elävälle.
  Hallin kyllä muistan nähneeni,tietämättäni mikä oli sen käyttötarkoitus.Eikös se ollut siellä Nostolan laanilla?

  Uudenkylän Terä oli tutumpi juttu tarinoiden kautta.
  Tanssilava ja urheilukenttä.Kentällä oli kuula jossa oli Terän kaiverrus.Jalka-ja lentopallo olivat lajit joita kentällä pelattiin.Ihan kyllä omaehtoisesti.Seuratoiminta lepäili niinä vuosina.

  Isä urheili kyllä Terän väreissä.Piirinmestaruus pytty maastojuoksussa on jäämistössä muistona.

 4. Terän aktiivina muistelen Sairasen sieltä rajan viereltä.

 5. Artikkelissa oli vuosikymmenlukuvirhe joka nyt korjattu. Pahoittelut!

 6. Tuli ite oltua aktiivisesti VäU:n jengissä silloin joskus..muistan Lentis ja futismatsit…ja kuplahalli ajan. Kyllä Veikko eli Veke oli melkoinen urheilunedistämispersoon pienessä kunnassa.

 7. Olipa kiva lukea UudenkylänTerän jatkajasta. Itse olin Terän jäsen 1950 luvula. Jäsenyys tuli sitä kautta, kun kotikylälleni Kaustajärvelle perustettiin terän alajaosto1950 Sen perustava kokous pidettiin meillä. Terän puolsta kokouksessa olivat Armas Sairanen ja Eino Koukku, jotka olivat seuran aktiivisia toimijjoita niinä vuosina, kun olin seuran jäsenenä.
  Kaustajärvellä oli varsin innokkaita urhelevia nuorukaisia. Muistan, kun -50 luvun esimmäisinä vuosina hiihdettiin kylältä Niiralaan kilpailuihin. Intoa oli! Pari vuotta myöhemmin Patsolan-Kaustajärven tien valmistuttua ajettiin niihin pyörällä kesät talvet.
  Pääasiallinen toiminta Terässä rajoittui noina aikoina hiihtoon ja yleisurheiluun. Seuralla oli Niiralassa kenttä. Sen laidalla oli seuran tanssilava. Pallolajeista seuralla oli jalkapallojoukkue. Muistan kerran katsoneeni Terän ja Uuden Värtsilän joukkueiden välistä ottelua. Se pidettiin heti jonkun yleisurheilukilpailun jälkeen samaisella kentällä.
  Tarmo T

 8. Miekii muistan sen kentän ja sen vieressä olevan pienen tanssilavan.
  Sielläpäin oli aikas paljon omakotitaloja, sekä VR:rän keltaisia rivitaloja, sekä uimaranta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *