Olen tutustunut jälleen kansalliskirjaston digitaalisten aineistojen verkkopalveluun osoitteessa digi.kansalliskirjasto.fi ja hakenut kaikkea Värtsilää koskevaa ilmoittelua ns. tarkalla kammalla ja aikaani säästämättä.
Aiemmin Värtsissä on nähty mm. Ab Wärtsilä Oy:ta koskevia lehtijuttuja ja mainoksia, mm. jutussa https://vartsi.net/2021/02/12/historiallinen-aanitallenne-vierailu-wartsilan-tehtailla-kevaalla-1934/
Vanhimmat sanomalehdet ovat julkaistu 1800 luvun loppupuolella, joiden fontti/kirjasin on hiukan hankala lukea tai hidasta ainakin. Joissakin julkaisuissa jopa mahdoton tulkita. Olenkin jättänyt ne suosiolla pois tästä kokoelmasta.
Muutamia näissä valitsemissani ilmoituksissa/jutuissa on kuitenkin on 1800 ja 1900 lukujen vaihteesta. 1800 luvun artikkeleissa oli useasti kirjoitettu Karjalan radan rakentamisesta joka on ollut varmasti tärkeä hanke vuonna 1834 perustetulle Wärtsilä yhtiölle.
Artikkeleita on kasassa nyt reilut 200 ja julkaisen niitä erissä, vuosikymmenittäin. Kaikkea löytämääni ei ole tarkoitus julkaista, vain mielestäni mielenkiintoisimmat. Melkoinen urakka ja se jatkuu. Hakusanojen käyttö on oma taiteenlajinsa tuosta valtavasta digiaineistosta. Jatkossa historian tutkijoille ja perus googlettajille näiden aikojen asioiden löytäminen on helpompaa Värtsin kautta.
Jälleen kerran ihmettelen suuresti Wärtsilä yhtymän roolia Värtsilän teollisuus yhdyskunnan rakentajana. Yhtiö työlllisti parhaimmillaan 1 000 ihmistä. Wärtsilä teki tällöinkin ns. hyvää tiliä, ja jakoi varojaan erittäin runsaskätisesti yhteisön hyväksi avustamalla ja osallistumalla rakentamaan monia, kuntalaisia hyödyntäviä julkisia rakennuksia, mm. kouluja.
Huonojakin aikoja yhtiön historiassa on ollut ja ne ovat vaikuttaneet dramaattisesti tehtaan ympärille muodostuneen yhteisön hyvinvointiin. Suurtyöttömyyttä ja kunnan hätäaputöitä.
Neuvostoliiton sanelemat kohtuuttomat rauhanehdot mykistävät edelleen; maa-alueiden luovutukset ja suuret sotakorvaukset ovat sellaisia mitä minunkaan sukupolvi ei voi täysin ymmärtää.
Mukavaa aikamatkaa kaikille Värtsilän historiasta kiinnostuneille Värtsin lukijoille!
Jos lukijoilla on digi.kansallisarkisto.fi:stä aineistoa Värtsilästä, mitä ei ole tässä yhteydessä julkaistu niin lähettäkää ne sähköpostilla verkkovartsi@gmail.com. Lisätään ja täydennetään näiden joukkoon. Näin nekin olisivat helpommin löydettävissä Värtsistä jatkossa. Värtsissä jo aiemmin julkaistuja juttuja onkin ollut erittäin vaikea löytää hakemalla. Kuvien ns. kuvatekstit ja kategoria määritykset ovat puuttuneet. Hakukoneet eivät löydä niitä.
1900 aluvun alkupuolen vanhoja osto/myynti ilmoituksia sekä palvelukseen halutaan. Ilmoittaja Niiralan hovi.
Oli mielenkiintoisia artikkeleita, kiitos Eira.
Kiitos Jorma.
Erittäi hienoa lukemista historiasta. Kiitos Eira
Mielenkiintoista luettavaa nämä ”Kansalliskirjaston aarteet, Värtsilä”. Pitääpä lukea kun milloin on aikaa..
Itseltä ohi mennyt. Ison työn on Eira tehnyt Värtsilä osat 1 – 4. Lukemista on paljon.