Sipin päivää

Hyvää Sipin päivää

Kellään tutullani en tiedä olevan Sipi nimeä, mutta olen paljonkin seurustellut ”Sipin” kanssa. Se on eräänlainen matkaradio.

Legendaarisen Kyynel-radion seuraajaksi suunniteltiin Sipi-radio

Kun Kyynel-radio alkoi olla tiensä päässä. niin valtiovalta määräsi suunniteltaksi nykyaikainen kevyt partioradion sotilaskäyttöön. Valtion Leppävaaran paja TELEVA teki hyvän radion VR 17. Joku antoi myöhemmin lempinimeksi Sipi. Armeijan kirjanpitonimikkeenä radio oli LV-661. Lähetysteho 1 w. Eli samatehoinen kuin se Kyynelkin. Virtalähteenä neljä litteää taskulampun patteria. Radio valmistui noin vuonna 1963 ja oli käytössä 1980 luvulle.

Taulukko mustalla pohjalla on antennin mitoitusta varten.
Keltaiset johtimet ovat antennjia ja harmaat kuuluu kuulokkeisiin
Sipi-radio. paristokotelo avattuna.
Valkoinen sivu on tarkoitettu lyijykynällä kirjoittamista varten.
Päällä oleva valkoinen nuppi on sähkötysavain
Laitteen käyttökytkimet vasemmalta lukien: Ei asennossa radio kiinni. K1-3 lähetystaajuus. Toinen nuppi: lähetys tai vastaanotto tai puheen kuuntelu. Pyöreä asteikko = kuunneltava taajuus. Kaksi nuppia päällekkäin = äänen säätö, voimakkuus ja taajuuden hienosäätö. Nupit oikealla antennia varten.
Käyttökytkimet ovat niin suuret, että voi hyvin käyttää vaikka pimeässä.

Alareunassa näkyy valmistusnumero 1152 Se on P-KR:n Lieksan komppanian radion numero. Radio löytyi Puolustusvoimien käytöstä poistetun tavaran myymälän kasasta, joten ostin entisen ”omani” pois ja nyt ollaa taas yhdessä.

Sipin ensi tapaaminen

Ensi tapaaminen Sipi-radion kanssa tapahtui Rajakoulun kurssilla Lieksassa 1964. Sanoivat radion olleen silloin tuliterä, niinkuin mekin silloiset rajamiehetkin olimme. Meidät molemmat on poistettu aktiivikäytöstä jo kymmeniä vuosia sitten, mutta tänäänkin, Sipin päivänä 15.2.2022. pidettiin vielä yhteyksiä muualle Suomeen

Kuva Rajakoulun Lieksan kurssilta 1964.
Oikealta Antero Kirjavainen, Heikinheimo ja Alpo viestittämässä Sipiradiolla
Sipiradio ja – radiomies. Radioamatöörien kesäleiri Räyskälässä 2005

Tein joskus radioharrastajille näistä kahdesta kuvasta kortin, jossa teksti oli tähän tapaan: Yläkuva v 1964 Sipi ja Alpo huippukunnossa. Alakuvassa samat tyypit 2005 Räyskälässä. Molemmat poistettu käytöstä 1990

Terkennettua tietoa

Wikipediasta ja vähän muualtakin hankittu tieto kertoo, että radion suunnittelu on aloitettu jo 1950 luvulla, mutta sitä ei toteutettu. Uusi suunnitelma hyväksyttiin ja TELEVA teki radion 1960 luvun alkupuolella ja ensimmäiset radiot sijoitettiin Laskuvarjojääkärikoululle Uttiin. Sieltä niitä lainattiin kunnes tarvittava määrä oli valmistettu ja jaettu. Pohjois-Karjalassa jako oli 1/ komppania eli Tohmajärvelle , Ilomantsiin ja Lieksaan sekä esikuntaan yksi radio.

Voidaan sanoa Sipi-radion elinkaaren alkaneen Rajavartiolaitoksen palveluksessa noin 1963
aivan, kuten minunkin

Sipi radio poistettiin aktiivi käytöstä 1980 luvun lopulla, aivan kuten minutkin. Joten ei ihme jos tunnen jonkunlaista ”lukkarinrakkautta” Sipiä kohtaan

Alpo R

1 comment for “Sipin päivää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *