25 comments for “Sana on vapaa 12/21

 1. Hyvää Vihtorin päivää! Nimi on vanhakantainen. Siksi tänään voi viitata menneen viikon vapaaseen sanaan ja erityisesti siinä olleisiin Teuvo Tikka -aiheisiin.

  Kiinnostukseni yksi yksityiskohta on tämä: Kirkkoherra – sittemmin piispa – Leino Hassinen on vaikuttanut sekä Teuvon että minun kirkollisiin toimiin. Hänen pyynnöstään Teuvosta tuli Värtsilän seurakuntaan opettajan työn ohella myös kanttori. Minä taas hakeuduin teologiseen tiedekuntaan monen pappilassa käydyn keskustelun jälkeen.

  Koulusta sain todistukseen laulun kohdalle viivan. Kieltäydyin laulukokeesta. koska se olisi pudottanut keskiarvoa. Mutta ensimmäisessä virkapaikassani Hämeenlinnassa kanttori opasti laulamaan. Tietysti se taito liikkui nuotin vieressäkin ainakin ajoittain. Mutta kyllä musiikki on ollut minulle myös hyvin tärkeä. Olen ollut Kirkon jumalanpalvelus ja musiikkitoimikunnan jäsen ja perustamassa Lemin musiikkijiuhlia. Lemin neliäänistä virsilauluperinnettäkin olen ollut vaalimassa.

  Kaksi poikaani on musiikin ammattilaisia, toinen kanttori ja toinen kansallisoopperan alttoviulisti. Kanttoripoikani poika soittaa Turun kaupunginorgesterissa lyömäsoittimia. Alttoviulistipojan tyttö harjoittelee innokkaasti viulunsoittoa ja hänen veljensä tekee musaa tietokoneella.

  Tässäpä Vihtorin höpinää. Saa leikata pois ruudusta-

 2. Kiitos Erkki omaelämänkerrasta. Mie olen tässä vaiheessa vain eläkeukko, jolla on niin huono muisti, että silmälasit löytyy jääkaapista, voirasiasta. Mutta narsismia vihaan ja farisealaisuutta. ”Keisarin uusiin vaatteisiin” hurahtaminen elämäntapana on kauhistus. Isäukko sanoi yhden ainoan elämänohjeen:

  – Aina pitää olla suora.

 3. Tänään kävimme Saimaan jäällä pilkillä. Tuuli tuiversi pohjoisesta. Hyvät varusteet yllämme tuimassa tuulessa piti meidäät lämpimänä. Pilkimme noin 12m syvyydestä ahvenia. Kun pilkkipäivä oli vietetty. Lopputulos oli: Saimme me kaverukset yhdessä nauttia luonnosta, auringosta ja konttiin kotiin laitetuista kaloista.

 4. Vieläkö käytte Pertsan kanssa kalalla. Esko se on koettu luonto- ja kalamies.

 5. Laitan tämmösen ukkoringin jutun, kun ovat niin kovassa suosiossa
  juttuni, että ihan tulvii kommentteja.

  Kitaralla naisiin

  Enhän mie osannut opiskeluaikoina, opettajakoulussa, soitella kuin auttavasti kitaraa. Se oli kuitenkin tärkeä soitin, kun virsien soittaminen koraalikirjasta ei ollut minun parhaita puoliani. Ja olihan siinä sekin, että hurjina opiskelija-aikoina voi soitella ja laulella asuntolakämpässä tytöntylleröille, kuten tälle elämänkumppanille rakkauslauluja. Erittäin tehoava biisi oli se, jossa lauletaan: …”kun rakkaus kultaisin vaunuin, sinut luokseni noutaa armain, niin silloinpa kukkahan puhkee, myös maailma kolkoin ja harmain”…

  Opetustunnilla harjoituskoulussa sanoin kerran ekaluokkalaisille, että tekaiskaapa runot, niin laulan ne nauhurille kitaran kanssa. Mieluusti kirjoittelivat, vaikka joillakin oli kirjoitustaito vielä hakusessa. Heidän runonsa kirjoitin muistiin ihan omakätisesti, kun ne minulle esittivät.

  No, oppilaani Petri Alanko, enemmän tunnettu rokkapiireistä tutun Ismo Alangon veljenä, sujautti nopsasti lapulle runon:

  ”Orava käpyjä syö
  eikä se niitä myö
  vaan se säästää ne talveksi
  eikä muut sitä halveksi.”

  Halavattu!! Olispa tuossa oppia monelle soittelijasirkalle, niinkuin itselleni, vielä nykyisinkin. Hyvä laulu siitä tuli. Nyt Petri on poikkihuilun soittanjana tuolla Euroopassa niin kuulu taiteilija, että jos vaikka kopauttaa välillä huilulla kevyesti seinään, niin se on suurta taidetta, niin sanoakseni.

  No ikämiehenä syvensin kitarataitojani ja tälläsin You Tubelle
  laulujani. Näpräsin jopa omia. Vaimolle laulan aina kitaroineni ranskalaisittain sängyn laidalla unilauluja. Joskus ihan potpurin, joka alkaa siitä seurusteluajan laulusta …” kun rakkaus kultaisin
  vaunuin… ja etenee Kauko Käyhkön lauluun Rakastan elämää. Joskus kevyen illan jälkeen laulahdan unilaulun: ” Joka ilta kun vaimo sammuu”…päättyen Akselin ja Elinan häävalsiin. En viiti laulaa sitä Delilah-laulua vaimolle, kun se ei ole pappilan villin tytön mieleen.

 6. Istun tässä kyläpäällikön työhuoneessa ja Matti tokaisi juuri tuossa vieressä että kukahan kirjoittaisi tänne Värtsiin yhdestä luppotupaan liittyvästä toiveesta. No eipä kaiten asiasta erillistä juttua tarvitse tehdä vaan terveiset toiveesta varmaan menevät perille tätäkin kautta.

  Luppotuvalla on vanha vene joka ei ole enää käyttökelpoinen eikä korjattavissa. Matilla on toive että jos jollain olisi lahjoittaa Pitäjäyhdistykselle vanha vene jonka voisi sijoittaa Kukkolammelle yleiseen käyttöön. Vene voi olla vaikka korjattavissakin oleva soutuvene. Jos jollain tällainen joutovene olisi, yhteyttä voi ottaa Mattiin, puh. 040 5863803.

 7. Minulla on vene, joka olisi pitänyt paikata, mutta ei ole ollut sellaiseen aikaa. Monta paikkaa pitäåisi laittaa.

 8. Topi-isäni pikesi kevätauringossa haristuneet veneemme kuumalla piellä. Hyvin toimivat kesän ajan.

 9. Kevät oli puuveneiden, puusuksien ja rekikaluston tervausaikaa. Lapsuudesta muistan Enossa Kaukaan ja uittoyhdistyksen venevalkamassa viikari iässä kierrellessämme jäi mieleen se tervaveneiden tuoksu. Itsekin tuli se taito jo nuorena opeteltua. Siis veneet, sukset ja hevosvetokalusto.
  Myöhemmin Rajassa 60-70 luvulla se oli jokakeväinen traditio, nuotiolla tervapönttö juoksevan kuumaksi ja suksen pohjiin tervat. Jotka nuotion paahteen kuumudessa muotoiltiin taas parempaan malliin.

 10. Oletko sie Kalle M Väänänen Ollin veli. Muistan Ollin kouluajoilta. Olli toi minulle kerran sepun täyteen Seura- lehtiä ja tietysti joki kieli opelle. Mutta nuori naisope ( en muista nimeä) tuumi, että kyllä lehtiä saa vaihdella. Ihan oli löytäinen minulle se repullinen.

 11. Selailin netissä vanhoja juttuja, Löysin RAJAN RAHAN klikkaamalla: rajan raha 2/2014. Koetapa ja lukaise Arppen Värtsilää!

 12. Sehän tuo Jumalan aurinko laskee vasta seittemältä. Täällä jalkakäytävät jo kesäkunnossa. Ihan tekisi mieli takapenkin taaviksi kirkkoon etenkin kun kirkkoherra lorauttaa aina ehtoollismaljan tutulle piripinnaksi. Lappeenrannassa on neljä kirkkoa ja seurakuntaa. Voi valita minne menee hiljentymään. Lueskelin ruossa päivällä Erkki linrusen miniän kirjaa. Kustantaja lähetti ilmaiskappaleen kun kuulun sarv – järjestöön. Saa nähdä ehdinkö kritisoimaan kun joka päivä tulee kirjapaketteja. . Jos teen jutun, niin kehun.. Tai eihän sitä saa puolueellinen olla. Moitin jos on huono kirja. Isä käski olla aina suora. Kriitikon pitää löytää hyviä ja huonoja puolia. Niin se on..Halavattu..

 13. Hyvää Immanuelin päivää – tänään viikon lopulla!!!

  Toivotukseeni sisältyy myös sanoma – evankeliumi – ilosanoma: Immanuel on hepreaa ja tarkoittaa Jumala kansamme.

  Miten se tapahtuu? On monta katselu- ja kokemuskanavaa. Luonto monimuotoisuudessaan, huolenpito ihmissuhteissamme, kirkko Sanan ja sakramenttien yhteisönä. Toivottavasti tämä viime mainittu avautuu pian taas entiselleen. Onkin jo todellinen ikävä kirkonpenkkiin ja alttarin äärelle. Tapakristillisyyden hoitoon.

  Aika on kulunut viime vuosikymmenet nopeasti. Pääsiäisenä tulee 30 vuotta siitä, kun piispa asetti minut synnyinseurakunnan kirkkoherran virkaan. Kesäkirkoksi muuttunut kotikirkko avaa ovensa messun viettäjille. Kesäkuun 4. päivä tulee kuluneeksi 14 vuotta siitä. kun piispa Leino Hassinen vihki kappelini sille tarkoitettuun käyttöön. Suunnittelen, että sinä päivänä istun yhdellä kymmenestä tuolista kuuntelemassa Beethovenin Eroican Marcia funebraa ja Mari Rantasilan Vanhaa miestä – katsellen, miten ikkunasta avautuu Universumin Helmi liki rajaa Suomen puolella – Kaustajärvi. – Sitten odottaa toinen piikki olkavarteen.

 14. Nythän se Etelä-Afrkasta tulossa uusi koronamutantti, joka tekee turhiksi kaikki annetut ja antamattomat koronarokotteet.
  Taitaa Isä Jumala poistaa tämän epäonnistuneen luomuksensa ihmisen. Aatamikin repsahti heti naisiin.

 15. Aatami teki sen minkä Aatamin piti. Muuten ei meitäkään olis.

 16. Leino Hassinen piti minullekin rippikoulua Värtsilän kirkolla. Konfirmaatio oli pääsiäisenä. Seurakuntasalin suurimmassa takahuoneessa oli silloin pöytätennis lauta. Pelattiin joskus tauoilla muutama erä. Hassinen oli hyvä myös siinä lajissa. En ollut huono minäkään.

  Silloin oli hyvn luminen talvi. Muistan sen siitä, kun mentiin konfirmaation jälkeen Piilovaaralle, niin auraamattomalla Savikontiellä jalka upposi tuon tuostakin hevosen syviin jalanjälkiin. Siinä ei ollut mitään ihmeellistä, meillä nuorilla oli aina kevään aloitus pääsiäisenä Piilovaaralla, kirkon jälkeen tietysti.

 17. RAJAN RAHA, numismaatikkojen lehti.. Erkin vinkki ja Sakari H:n eilinen linkki
  Johan on värtsiläläisen mielestä viimesen päälle hyvä lehden numero. Ei edes jaksa kaikkea kommentoida. Värtsilää koskevia asioita kerätty lukemattomista lähteistä. Kiinnosti tuo sana ”Raha” , kun olen kuullut, että Wärtsilä yhtymä painatti omaa rahaa, kun tavallisesta rahasta oli puutetta.. Kaikkea ne keksii

 18. Oon näköjään viettänyt hiihtokauven lopettajaisia, muuten en Aatamista noin syvällisiä kirjottas.

  Tuhat kilsaa tuli täyteen.

 19. Viimeisimpänä iltalukemisenani sain eilen päätökseen Erkki Jormanaisen kirjoittaman historiateoksen Kolhoosikaivolta euroaikaan (julkaistu 2002).

  Kirjassa kerrotaan Kiteen Vesikunnan historia vuodesta 1952 vuoteen 2002. Se on siis samalla tämän vesi- ja viemäröintiosuuskunnan 50 v. juhlakirja. Kirjailija on tehnyt teoksensa seikkaperäisesti aivan erityisellä osaamisella ja kattaviin taustatietoihin pohjautuen. Hän on hiihtolenkkinsä ansainnut.

 20. Sakari H,

  onnittelen, että jaksoit selata loppuun. Huonoa et kehukaan, se oli ensimmäinen ja paras kirjani, kovat kannetkin. Ovat sitten viimein saaneet sen lähetettyä osuuskunnan entiselle toimitusjohtajalle.

 21. Allakassani on tällainen merkintä: WWF Earth Hour klo 20.30 – 21.30. Katoppa läppäristäsi, mitä pitäisi klo 20.30 – 21.30 tehdä!!!

  Siis tänään lauantaina 27.3.2021.

 22. Earth Hour (suom. Tunti maailmalle tai Maan tunti) on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, joka järjestetään yleensä maaliskuun viimeisenä lauantaina kello 20.30–21.30 paikallista aikaa.

  Kestävää kehitystä suosivaa toimintaa

  Tämä on esimerkisi sellaista, että sammutetaan turhat valot
  Ei hukata ruokaa

  syödään kestävästi hankittua lähiruokaa, kuten meillä keittoa ihan lähirannasta ongituista ahvenista. Keiton perunat on Värtsilän Mustaa.

  Ehkä piti ilmoittautua johonkin, että voivat laittaa tilastoihin kuinka moni osallistui
  Allaolevassa linkissä tarkemmin tapahtumasta

  https://wwf.fi/earthhour/tietoa-tapahtumasta/

 23. Kun tänä sunnuntaiaamuna avasin läppärin, huomasin, että kello oli tuntia pitemmällä kuin senioripuhelimessani. Meni sormi suuhun. Mitä pitäisi tehdä, jotta olisi ajan tasalla tien päällä puhelin taskussa eikä vain pöydän päässä istuessa? Siirsin sormet suusta puhelimeen.

  Kesti puoli tuntia opiskella senoripuhelimen näppäimillä, kunnes löysin reitin oikeaan aikaan, siis kesäaikaan, siis ennen syksyn koittoa.

  Ikäihmisen ihme heti aamunkoitossa: oppia ikä kaikki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *