Raskas Patteristo 1 80 -vuotta

Teksti: Tuomo Aho
Kuvat: Tuomo Aho

  
Ingressi

Kesällä tulee kuluneeksi 80 v. jatkosodan syttymisestä. Sukupolvi, joka joutui kokemaan sodan kärsimykset ja kurjuuden ansaitsee tulla muistetuksi ja kunnioitetuksi. Kurikassa jatkosotaan perustettiin mm. Raskas moottoroitu tykkipatteristo, joka oli ns. ylijohdon tykistöä. Sen perustaminen alkoi 19.6.1941. Patteristo kotiutettiin 20.11 1944.
 
 

Patteriston 80v. muistomerkki Tohmajärven Värtsilään

Muistomerkin paikka. Kenraalinkylän tien risteys.Monelle yksikölle ja joukolle on menneinä vuosina ja vuosikymmeninä pystytetty muistomerkkejä myös rajan läheisyyteen. Raskas Patteristo 1:n perinneyhdistys on päättänyt, että Kurikassa perustetulle Raskas Patteristo 1:lle tullaan organisoimaan muistomerkki alueelle, josta heidän varsinainen sota alkoi. Patteristo keskitettiin heinäkuussa 1941 Tohmajärven Kenraalin-Kaustajärven kylän maastoon. Massiivinen kokonaispainoltaan n. 40 tn. muistomerkki paljastetaan päivälleen 80v. sen jälkeen, kun Patteristo ampui ensimmäiset laukaukset tuliasemistaan.

Tohmajärvellä juhlaväki pääsee tutustumaan lauantaina iltapäivällä patteriston autenttiselle tuliasema-alueelle. Sieltä jatketaan tutustumista 80v. takaiseen aikaan ajamalla täsmälleen samaa reittiä, jota patteristo käytti marssiessaan kohti tuntematonta. Pääsemme erikoisjärjestelyin rajavyöhykkeelle ja näemme nykyisen Venäjän puolella tieuran, jota pitkin patteristo ajoi kohti Värtsilään. Reittimme kulkee piikkilangalle saakka, josta Venäjän rajaan on vain muutama metri.
 
Varsinainen muistomerkin paljastustilaisuus alkaa sunnuntaina 4.7. klo 12.00 ja sen arvioidaan kestävän noin klo 15.00 saakka, jonka jälkeen on maastoruokailu. 
Tilausuudet ovat kaikille avoimia ottaen huomioon mahdolliset koronasta johtuvat rajoitukset.

Muistomerkin valmistelut täydessä vauhdissa

Viime kesästä alkaen muistomerkin valmistelutöitä on tehty monella rintamalla. Muistomerkin kivet on nyt saatu siirrettyä paikoilleen. Sopivat luonnonkivet löytyivät pitkällisen etsimisen jälkeen Saarivaaran kylästä pellon reunasta n. 10 km päästä tulevan muistomerkin paikasta. Kivet ovat massiivisia ja niiden siirto täytyi tehdä talvella roudan aikaan. Aivan ilman ongelmia siirto ei onnistunut. Joensuusta tuli alueen isoin Hiab-auto, mutta se ei jaksanut nostaa varsinaista muistomerkkikiveä. Pari viikkoa sitten paikalle tuli jykevämpää kalustoa. 70tn. ajoneuvonosturilla ja lavetilla muistomerkkikivi saatiin lopulta siirrettyä. Seuraavaksi muistomerkin valmistelutyöt jatkuvat kiviin tulevien laattojen ja merkkien valuilla.

Share

12 comments for “Raskas Patteristo 1 80 -vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *