Talvisodan päättymisen 80-vuotisjuhlallisuudet Tohmajärvellä

Suomen ja Neuvostoliiton välisen Talvisodan päättymisestä tulee kuluneeksi tämän viikon perjantaina 13. maaliskuuta 2020 ap tasan 80 vuotta. Tohmajärven Perinnetoimikunnassa tehtiin päätös järjestää kaikelle kansalle avoin mp-juhla seuraavalla tavalla:

Juhlallisuudet jakautuvat kahteen osaan. Varsinainen pääjuhla pidetään koulukeskuksella – tarkempi paikka Tietäväisen koulun juhlasali – juuri mainittuna päivänä ja myös miltei oikealla kellonlyömällä eli pe 13.3.-20 klo 11.30. Noin puolitoista tuntia kestävä juhla kahvitarjoiluineen toteutetaan varsin pitkälle lukion ja yläkoulun sekä musiikkiopiston oppilastyönä, lisäksi avustamassa on reserviläisiä. Juhlapuheen pitää ev.ltn evp Matti Majoinen.

Ohjelma jatkuu saman päivän iltana klo 18.00 Kirkkoniemen sankarihautausmaalla. Valtioneuvoston ja Sotaveteraaniliiton ohjeistuksen mukaisesti siellä sytytetään jokaiselle Talvisodan kunnian päivälle muistokynttilä eli siis yhteensä 105 kynttilää. Päävastuun tästä kantavat Tohmajärven Reserviläiset, mutta näihin talkoisiin voi luonnollisesti halutessaan osallistua myös yleisö.

Tervetuloa mukaan näihin arvokkaisiin tapahtumiin!

Perinnetoimikunnan psta Jussi Raerinne , pj

Sankarimuistomerkin kuva: Wikipedia

5 comments for “Talvisodan päättymisen 80-vuotisjuhlallisuudet Tohmajärvellä

 1. Myös Lappeenrannassa jokaisen talvi sodassa kaatuneen muistolle sytytetään kynttilä sankari hautausmaalle.

 2. Tässä Kansa Taisteli-lehden kertomuksessa kerrotaan talvisotaan lähdöstä.

  http://kansataisteli.sshs.fi/Tekstit/1958/Kansa_Taisteli_06_07_1958.pdf s.172 Tauno Pirhosen tarina ” Kun Tohmajärven pojat lähtivät reissulle”. —

  –Eeva Kiiskinen oli Tuupovaaran Vatasia , ja hänen lapsensa perustivat Tuupovaaran Koveroon Ilomantsin tien- ja Jänisjoki-varteen 1960-luvun lopussa huoltoaseman.

 3. Kiitos, Tuula-Riitta!
  Mielenkiintoinen ja hyvin kerrottu tarina. Karmeita kokemuksia, mutta eipä niitä ole todellakaan pystynyt jäämään silloin enemmälti miettimään kun on ollut koko ajan katkolla sekä oma että aseveljien henki ja Isänmaan kohtalo!

 4. Päiväjuhla on valitettavasti korona-hysterian vuoksi peruttu.
  En hyväksynyt päätöstä mutta en myöskään vain kerta kaikkiaan pystynyt yksinäni taistelemaan ylivoimaa vastaan.

  Kirkkoniemen juhlallisuudet järjestetään suunnitellusti, jollei joku taho nyt sitäkin aivan ”aseella uhaten” kiellä!

 5. Suomi ei uskonut sodan tulevan ja laiminlöi varustautumisen ennen talvisotaa. Niinpä joukot olivat hätää kärsimässä koko sodan ajan. On siis hyvä ennakoida mahdolliset vaikeudet. Tohmajärveläisiä on ollut talvilomalla myös korona-alueilla. Varovaisuus on siis tarpeen, etenkin iäkkäiden ihmisten kohdalla, vaikka hienon tilaisuuden peruuntuminen harmittaakin. Itse olen sitä mieltä, että kaikki vuodet ovat yhtä arvokkaita, eikä tasakympit ole ykkösiä kummempia. Ensi vuonna korona on varmasti jo laantunut ja voidaan muistella 81 vuotta talvisodan päättymisestä. Tai että vuosi sitten tuli 80 vuotta en.sodan päättymisestä. Tilaisuuksia tulee ja menee. Eikä nämä eri juhlien ja tilaisuuksien peruuntumiset ole elämää kummempaa. Oma mottoni on: mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito. Eikä sekään ole niin kovin tärkeää. Ei ole oma keksimäni ( kiinalainen?), Mutta pidän sen viisaudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *