Mikä hautausmaa?

Sinikka Kaskinen lähettää kuvan ja pyytää asiasta tietäviltä varmennusta. Hän on ottanut kuvan 28.5.1995 matkaltaan Vanhassa Värtsilässä. Mikä hautausmaa on kyseessä ?

Kuva vanhan Värtsilän vanhalta hautausmaalta. Sinikka Kaskinen
Kartta vuodelta 1933. Koordinaattiviivojen väli on 2 km. Kartassa näkyy ristin (+ + ) merkkejä, jotka yleensä tarkoittavat kirkkoa tai hautausmaata. Ylempi (Vanhan hautausmaan?) paikka on tässä ympäröity renkaalla ja alempi “hevosenkengällä.” Siitä oikealle on karttasana “Kangasaho” siinä on myös ristin merkkejä. Onko tässäkin joku kalmismaa? Jos joku tietää niin kertokoon.
Kyllä tuo ylempänä oleva melkein satavuotias kartta pitää paikkansa, mutta uudempiakin on saatavilla. Yllä on Googlen karttapohja ja alapuolella www.yandex.com/maps karttapohja täydennettyinä verkkolehden lukijan tekstilisäyksin
Värtsilän tehdasseurakunnan ensimmäisen kirkkoherran rovasti Karl Julius Karstenin ja hänen vaimonsa (?) Ninan hauta
Teollisuusmies N.L. Arppen pojan Klas Lugvig Arppen ja hänen vaimonsa Lottenin hauta
Share

27 comments for “Mikä hautausmaa?

 1. Sinikka KASKINEN
  19.1.2020 at 13:55

  Hei,
  Kiitos Alpolle kuvan pikaisesta toimittamisesta Värtsiin.
  Asian kiinnostus lähti siitä, kun Erkki Lintunen jokin aika sitten (en vain nyt löydä minkä otsikon alla ja mikä pvä, ehkä kuitenkin joulukuussa 2019 ?) mainitsi vanhan Värtsilän hautausmaat. Kirjoituksessa hän kertoi kenen/ keiden toimesta em. hautausmaat on aikoinaan saatettu asianmukaiseen kuntoon ja ketkä niiden kunnosta ovat vuosien varrella pitäneet huolta. Ja samalla Erkki Lintunen tiedusteli tulevia kunnostustoimenpiteitä jne…

  Tämän kuvan otin 28.5.1995, jolloin Helsingin Värtsilä-seura teki matkan Vanhaan Värtsilään. Jotenkin jäi mieleeni, että tämä olisi ollut ns. vanha hautausmaa, Jänisjärvelle menevän tien vasemmalla puolella. Siitä eteenpäin, muistini mukaan toisella puolella tietä, lähempänä lentokenttää on iso hautausmaa-alue, jossa silloin, 1995 ja vieläkin (v. 2017) on näkyvissä useita suomalaisia hautakiviä, Niirasia, Partasia jne. Sille hautausmaalle ovat venäläiset jatkaneet omiensa hautaamista, josta kertovat heidän erilaiset aidatut hauta-alueet.

  Jos em. hautausmaiden kunnostusretkeä on suunnitteilla, niin olisin mielelläni mukana.

  Terveisin Sinikka

 2. Alpoaatos
  19.1.2020 at 14:14

  Minäkin olen todennäköisesti käynyt tällä kalmismaalla. Muistaakseni oli vain pieni kävelymatka entisen kirkon raunioilta. Täällä Värtsissä saattaa olla kirjoitettu kuvien kera näistä vanhan Värtsilän kalmistoista. Pitäisi vain etsiä.
  Alpo

 3. Sinikka KASKINEN
  19.1.2020 at 14:36

  Värtsissä 30.7.2012 julkaistu kirjoitus “Vennäin puolella” kirjoittaja Tellervo on vieraillut kotipaikoillaan Vanhassa Värtsilässä. Kirjoituksessa on samantyyppinen hautausmaakuva, taustalla myös vanhoja harmaita hirsirakennuksia.
  Kysymys siis kuuluu, missä em. hautausmaa sijaitseee ja onkohan sama paikka kuin vuonna 1995 ottamassani kuvassa.

  Vuonna 2017 kiersin laajasti Vanhaa Värtsilää, mutta tuota hautausmaata en löytänyt.

  t. Sinikka

 4. erkki lintunen
  19.1.2020 at 16:21

  Kuva näyttää olevan rajan taakse jääneen Värtsilän vanhalta hautausmaalta. Tarkemmin sanottuna siitä kohtaa, missä on mm. kirkkoherra Julius Karstenin hauta. Ihan varma en kuitenkaan ole!

 5. Sakari H
  19.1.2020 at 19:24

  Värtsilän lentokenttä (Suomen Sotahistoriallinen Seura ry) -sivuston ylimmässä kartassa näkyy vanhan Värtsilässä kaksi hautausmaata. Noin 1/2 km (1/2 karttaruutua) lentokenttämerkinnästä (punainen rengas) pohjoiseen (ylöspäin) on hautausmaa, varmaankin vanhan Wärtsilän Uusi hautausmaa. Tästä edelleen 1/2 km pohjoiseen, on toinen hautausmaa, varmaankin vanhan Wärtsilän Vanha hautausmaa. Hautausmaat on merkitty kumpikin parilla risti-merkillä. Näkyvät paremmin, kun karttaa zoomaa vähän isommaksi (tarvittaessa).

  Itse olen käynyt tuolla Uudella hautausmaalla. Ukkini hautakiven palasen löysin teksteineen, oli uusiokäytössä astinkivenä.

  Linkki Sotahistoriallisen Seuran em. sivulle tässä:

  https://www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/410/country/9/area/70/

 6. Sakari H
  19.1.2020 at 19:35

  Hilkka Partasen Värtsi-jutussa Matka Venäjän Värtsilään on useita kuvia. Jutun kuvassa ”Piipahdimme hautausmaalla” näkynee vanhan Värtsilän Uusi hautausmaa. Hautausmaan tunnistaa vaalean sinisistä hauta-aidoista.

  Linkki tuhon Hilkan juttuun tässä:

  https://vartsi.net/2013/07/26/matka-venajan-vartsilaan/

 7. Sinikka KASKINEN
  19.1.2020 at 23:57

  Hei Sakari, iso kiitos ja monta pientä näistä linkeistä <3
  Niitä selatessa vierähtikin reipas tunti. Googlesta olen myös yrittänyt Värtsilän hautausmaita löytää, mutta varmistusta kuvalleni yritän vielä Värtsin kautta.

  Tässä Hilkka Partasen kirjoituksessa on kuva, "Maakellaririvistö lähellä vanhaa hautausmaata", jossa pienen kukkulan päällä oikealla olevat männyt jotenkin muistuttavat omaa kuvaani, vaikkakin päinvastaiselta suunnalta. Kuvien ottamisella on 18. vuoden ero, joten rakennukset voivat olla jo entisiä.

  Tuossa Tellervon "Vennäin puolella" kirjoituksessa (kuva on ottettu v. 2012) on melkein samanlainen tausta taloineen, kuin vuoden 1995 kuvassa. Ainakin se pieni kukkula ja harvassa olevat isot männyt. Olettaisin, että ainakin ne ovat yksi ja sama paikka. Onko siis kyseessä Värtsilän vanha hautausmaa?

  Hyvänyön terveisin Sinikka

 8. Sakari H
  20.1.2020 at 9:55

  Kuvassa on vanhan Värtsilän Vanha hautausmaa.

  Siis se, joka on kylän keskustan kupeessa. Ei se, joka on lentokentän kupeessa. Vastaukseni perustuu siihen, että muistan melko hyvin Uuden hautausmaan, joka ei missään nimessä ole Sinikan kuvassa.

  Erkki Lintusen vastauksessa edellä on myös tosi vahvat perustelut Vanhan hautausmaan puolesta.

 9. Tellervo
  20.1.2020 at 11:05

  Minäkin olen sitä mieltä, että
  kyseessä on Wanhan Wärtsilän Wanha hautausmaa.
  Olen kertonut siitä jutussani “Vennäin puolella”,
  kuten Sinikka Kaskinenkin päättelee.

 10. Sakari H
  20.1.2020 at 11:34

  Linkitän vielä tähän tuon toistuvasti esille tulleen Tellervon jutun Vennäin puolella. Hyvin tämän Tellervon jutun saa esille Mailan kommentinkin kautta, mutta pienen mutkanhan siinä joutuu suoraan linkkiin verrattuna tekemään.

  https://vartsi.net/2012/07/30/vennain-puolella/

 11. Värtsi / AR
  20.1.2020 at 22:14

  Niin Sinikka, on ihan hyvä selailla Googlea, sehän on maan tapa. Sitten voi hakea Värtsistä vastaus.
  Tämänkin jutun on tähän mennessä nähnyt yli 500 silmäparia ja monta vastaustakin tullut. Hienoa.

 12. Sakari H
  21.1.2020 at 17:57

  Täytyy tässä vielä selitellä omaa epävarmuuttaan, ettei tulisi annettua mahdollisesti väärää todistusta. Kerroin tuolla aiemmin noin 1/2 km etäisyyksistä, perustuen siihen, että ovat noin 1/2 karttaruutua. Oletin siis, että karttaruudun sivun pituus olisi 1 km. Saattaa ollakin.

  Voihan se karttaruutu ollakin oikeasti 2 km. Silloinhan nuo ns. 1/2 km matkat ovatkin 1 km. Vai voisiko olla jopa 5 tai 10 km, ehkä ei sentään.

  En keksinyt luotettavaa tarkistustapaa, joten karttoja tai paikkoja paremmin osaava voisi nyt korjata tai vahvistaa etäisyysarvioni.

 13. Sinikka KASKINEN
  21.1.2020 at 19:52

  Kiitos Sakari vieläkin vaivannäöstä. Olet todella paneutunut ja koska tiedät paikkoja niin tiedoistasi ja linkeistä oli iso apu.

  Kiitos kaikille paikannusavusta. Paikka on nyt todettu olevan Vanhan Värtsilän vanha hautausmaa, joksi minäkin sen mielsin. Muistelin vain, että olisi kylältä lentokentälle päin mentäessä siellä samalla puolella kuin lentokenttä ja jotensakin lentokentän lähettyvillä. Kuinka lähellä, sitä en osaa arvioida, kun isolla bussilla siellä silloin 1995 liikuttiin ja monissa paikoissa pysähdeltiin.

  Tämä vanha hautausmaa, olisiko se lähellä sitä aluetta, missä kirkko aikoinaan sijaitsi???? Missä siis on se kirkonpaikan muistopaasi ja sankarihautausmaa.
  Siellä en ole ko. maisamaa / paikkaa huomannut.

  Lisään tähän vielä uuden kysymyksen, koskien kirkon paikasta kertovasta muistokivestä. Onkohan kiveä kunnostettu 6/2017 jälkeen? Tuolloin, kesäkuussa 2017 käydessäni Värtsilässä, huomasimme, että muistopaadesta on hävinnyt kokonaan kirkon kuva. Liekkö joku hangannut sen pois, koska teksti vielä näkyy ihan luettavasti. Ei voi olla luonnollista kulumaa….

 14. S Anita
  22.1.2020 at 14:58

  Äitini sanoi, että hänen äitinsä on haudattu Värtsilään ja on siellä muitakin sukulaisia haudattu. Tämä siis ennen sotia.
  Siellä on mun mummu 😥😥😥

 15. Sakari H
  23.1.2020 at 6:44

  Vielä lisää hautausmaiden keskinäisestä etäisyydestä. Aprikoin edellä, että etäisyys olisi puolikkaan karttaruudun perusteella 1/2 km. Oikeasti se on 1 km luokkaa, sillä karttaruudun sivun pituus näyttää olevan oikeasti 2 km, eikä virheellisesti 1 km.

  Muttakaava selviää tietenkin Värtsistä. Tällä kertaa Alpon jutusta Revon Santun reitillä, jossa on karttakuva Joensuu – Sortavala valtamaantiestä Värtsilän kohdalla. Kuvassa näkyvät tarkasti katsoen sekä puheena olleet vanhan Värtsilän hautausmaat että Sääperin järvi karttaruutuineen. Sääperin pituus on karttaruudun verran, eikä siihen riitä 1 km, niitä tarvitaan taatusti 2. Siis vuosimallin 1939 Sääperistä puhuttaessa.

  Revon Santulle pääset tästä:

  https://vartsi.net/2019/12/04/revon-santun-reitilla/comment-page-1/#comments

 16. Hilkka Partanen
  23.1.2020 at 12:35

  Pieni lisäys hautausmaa juttuun.
  Kuvassa on todellakin Värtsilän vanha hautausmaa. Taustalla näkyvät rakennukset ovat
  venäläisten taloja. Monta reissua on tullut tehtyä ryhmien kanssa molemmille hautausmaille, alkuun jopa kaksikin kertaa kesässä. Niistä matkoista olen joskus kirjoittanutkin Värtsiin. Uuden hautausmaan melkein vastapuolella on lentokenttä, tai mitä siitä on jäljellä. Silloisen hienon lentokenttämme kautta tehtiin molempien sotien aikana suomalaista ilmailuhistoriaa.

  Hilkka Partanen
  Hilikka, niinkuin pojat kansakoulussa “nimittelivät”

 17. Kartta lisätty. Värtsi/AR
  23.1.2020 at 22:31

  Vanha kartta lisätty

 18. Sakari H
  24.1.2020 at 9:28

  Hautausmaalla hiljennytään on Hilkan juttu Värtsissä 2011. Siinäkin kerrotaan molemmista vanhan Värtsilän hautausmaista.

  https://vartsi.net/2011/03/01/hautausmaalla-hiljennytaan/

 19. Sakari H
  24.1.2020 at 10:00

  Värtsilän sankarihautausmaa on Erkin juttu Värtsissä 2015. Siinäkin kerrotaan vanhan Värtsilän hautausmaista.

  https://vartsi.net/2015/06/27/vartsilan-sankarihautausmaa/

 20. S Anita
  24.1.2020 at 10:12

  Mun mummu kuoli vuonna 1922. Haudattu tuonne jonnekin 😥😔😔

 21. Sakari H
  24.1.2020 at 12:52

  Johan Arvelin voisi olla minulle sopiva nimimerkki.
  Ainakin nyt arvelen, että Kangasaho on pieni, lämmitettävä asumus (musta umpiympyrä). Hautausmaan ristit olisivat alueen sisällä, ei rajalla.
  Kangasaholla molemmat ”ristimerkit” muodostuvat vahingossa polun (?) ja rajan (?) risteyksiin, arvelisin.

 22. Karttoja lisätty /Värtsi/ AR
  26.1.2020 at 0:53

  Karttoja on nuorennettu

 23. Sinikka KASKINEN
  27.1.2020 at 0:48

  Hyvä herra Johan Arvelin… Kylläpä oli tältä Sakari H’oolta kivasti hoksattu uusio nimi. Nyt tässä yskikseni naureskelen moista uutta nimeäsi.

  Mutta oikeesti, nuo Juhan Arveliinin linkit ja kirjoitukset olivat isoksi avuksi. Niiden sekä Hilkan ja Tellervon sekä Erkin vuosientakaisten kirjoitusten johdosta perehdyin entistä paremmin Vanhan Värtsilän karttoihin. SSHS:n linkeistä löytyi sellainen vanha kartta, jossa näkyvät ne pienet ristit, ja oletan sen alueen olevan se ns. vanha hautausmaa, jonka ns. fyysistä paikkaa olen yrittänyt muistella ja selvittää.

  Tulevana kesänä on pakko – ts. haluan – käydä vielä uudestaan tutkailemassa ajan kanssa em. alueet.

  Kesää odotellessa…

 24. Jussi Raerinne
  24.2.2020 at 1:05

  Lisäsin juttuun pari valokuvaa, jotka olen ottanut tälle hautausmaalle Värtsilä-päivien yhteydessä suoritetulla retkellä
  21. heinäkuuta v. 2013.

  Täsmennyksenä kerrottakoon, että kyseessä ei suinkaan ollut perinteisen rajakävelyn ohessa suoritettu “koukkaus” vaan ihan laillinen viranomaisten silmien alla toteutettu linja-automatka!

 25. Sakari H
  27.2.2020 at 21:34

  Alla olevasta linkistä pitäisi näkyä SA-kuva vuodelta 1941, joka on otettu Wärtsilän lentokentän kupeelta vihollisen rakentamasta kk-korsusta. Rakentamiseen on käytetty mm. viereisen hautausmaan ristejä ja muistokiviä.

  Tässä kuvassa erottuu jopa vainajan nimi: Karvinen Herman. Hän oli vuonna 1935 edesmennyt ukkini Patsolasta. R.I.P.

  http://sa-kuva.fi/neo2?tem=webneo_image_download&lang=FIN&id=7aa7d62065244c643a1a1b6b21d7251a&archive=&name=56029

 26. Sakari H
  27.2.2020 at 21:37

  Korjaan, oikea kuolinvuosi on 1933. Se näkyy kivessä, väärä vuosi oli päässäni.

 27. Alpoaatos
  28.2.2020 at 8:28

  No jopas jotain.. Tuohan vetää jo sanattomaksi.. mutta sopivia tarveaineita on kerätty lähistöltä, mitäpä niitä kauenpaa kuskaamaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *