Värtsilän sankarihautausmaa

tähän on siunattu 196 suomalaista sotilasta

Kuva: Erkki L

Värtsilän sankarihautausmaa sijaitsee Venäjän puolella. Se pelastettiin aiotun rakennushankkeen alta vuonna 1991. Värtsilän seurakunta pystytti paikalle muistomerkin, jossa kerrotaan suomeksi ja venäjäksi seurakunnan ensimmäisestä kirkosta ja sen edustalla olevista sankarihautausmaista.

Värtsilän ensimmäisen kirkon paikalla seisoo nyt uusi ortodoksinen kirkko, ja hautausmaita ylläpitävät suomalaiset talkoolaiset. Maanantaina uurastivat Kalle Lintunen ja Hannu Kivivuori niittämällä korkeaksi kasvaneen heinän aitauksen sisäpuolelta. Kertaalleen uusittu aita kaipaa lähi aikoina maalauksen kohennusta.

Värtsilän sankarihautausmaa on erikoinen kokonaisuus. Itse hautapaikat – vapaussodan, talvisodan ja jatkosodan – ovat rajan takana Venäjällä. Muistokivi vapaussodan osalta on evakossa Värtsilän kirkkopuistossa Suomen puolella. Talvi­ ja jatkosodan muistokivi hautapaikkojen äärelle pystytettiin v. 1992. Kaatuneiden nimilaatat ovat kirkon eteisessä Suomen Värtsilässä.

ortodoksinen kirkko

Takana ortodoksinen kirkko palaneen luterilaisen kirkon paikalla. Kuva Erkki L

Isänmaan puolesta henkensä antaneiden muiston vaaliminen on siis peräti kansainvälistä toimintaa. Mainittakoon sekin, että 1990 ­luvulla Värtsilän seurakunnan saunamiehet kunnostivat myös kahta muuta rajan taakse jäänyttä hautausmaata. Niistä toinen, vanha hautausmaa, sijaitsee aivan taajaman tuntumassa ja toinen, uusi hautausmaa, entisen lentokentän laidalla. Kaadettuja kiviä nostettiin pystyyn ja puustoa harvennettiin. Tämä tapahtui hyvässä yhteistyössä Värtsilän silloisen työläisasutusneuvoston toimeenpanevan komitean puheenjohtajan Juri Panovin kanssa. Ilmapiiri myös asujaimiston kanssa oli lämmin. Seurakunta järjesti kahdesti kuussa jumalanpalveluksia. Monia lapsia ja aikuisiakin kastettiin. Mieleeni on jäänyt tapaus talkootilanteesta. Tuntematon mies kävi noutamassa haravan varren ääreltä toimittamaan omaisensa hautaan siunaamista.

En kyennyt tällä kertaa Hannun ja Kallen kanssa niittotalkoisiin. Mutta illan suussa kävin paikalla ottamassa kuvia. Hiljennyin samalla miettimään historiamme traagisia vaiheita. Pohdiskelin myös, missä nyt olemme Värtsilässä ­ idän ja lännen rajalla.

Erkki Lintunen

13 comments for “Värtsilän sankarihautausmaa

 1. Pääseekö kuka tahansa Venäjän Värtsilän jos vain on viisumi? Eikö ole rajavyöhyke?

 2. Lain ja säännösten mukaan pitää olla rajavyöhykelupa.

 3. Sortavalasta poliisilaitokselta, tai sitten vähemmän virallisilta tahoilta esim. Acida kaupasta joka sijaitsee muutaman sadan metrin päästä rajasta Venäjän puolella, Parturi kampaamo Venäjän Värtsilässä hankkii asiakkailleen tuon luvan sijaitsee parin sadan metrin päässä kylän keskustasta aivan tien varressa oikealla, ja Tohmajärveltä voi tiedustella Lämpöidea Oy:sta. Siinä muutamia tahoja josta voi tiedustella, itselläni toimitusaika oli vajaa kaksi kuukautta.

 4. Palataanpa takaisin Venäjän Värtsilän sankarihautausmaalle. Kuka hoitaa tulevana kesänä ruohon leikkuun? Onko aidan maalausta kohennettava? Jos niin, miten? Olisiko talkoopäivä(t) paikallaan? Mikä taho toimii järjestäjänä? Alkuaikoina 1990-luvulla asiaa hoiti silloinen Värtsilän seurakunta vapaaehtoisin voimin.

 5. Mites jos maksaisi jollekin paikkakuntalaiselle hoidosta? Keräähän ne marjojakin ja myyvät bensaa halvalla niin eiköhän ruohonleikkuukin kävisi. Besanhakureissulla antaisi kympin tai pari työpalkkaa! Ja veisi maalia tms mitä tarvitaan.

 6. Venäjän Värtsilässä oleva sankarihautausmaa hoidetaan tulevana kesänä kuten aikaisempinakin kesinä.

 7. Jos talkoot jatkuvat 2019, voisin olla kiinnostunut osallistumaan.

 8. Rauhaa kaikille,

  Kaatuneiden nimilaatat ovat kirkon eteisessä Suomen Värtsilässä. Tästä olisi mukava saada valokuva tälle sivulle, kun tuonne ei taia päästä koskaan.

 9. Talkoita tarvitaan edelleen, ja niitä myös suunnitellaan – paitsi sankarihautausmaalle myös – vanhalle, jossa on Julius Karstenin ja Arppen yhden sukuhaaran hauta ym. värtsiläisten. Olisi vähän raivattavaa ryteikköä.

 10. Onko vanhan kirkon raunioilla olevat kivet kerätty jostain hautausmaalta ja tuotu raunioille? Osa näytti olevan pahasti vinksallaan?

  En bongannut sukulaistani tuosta taulusta, tosin kuva oli hieman sumea.

 11. Nostan tämän jutun esille, kun huomaan, että asiasta keskustellaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *