Auringon paistetta Värtsilässä

Teksti ja kuvat Alpo Rummukainen

On ollut niin pimeää kun lunta ei ole ollut ja aurinkokin on näyttäytynyt varsin säästeliäästi. Olin Värtsilässä käymässä jokunen viikko sitten ja silloin paistoi aurinko. Auringon piti nousta allakan tietojen mukaan noin puoli kymmeneltä, mutta jo tuntia aikaisemmin taivaanranta näytti olevan tulessa..

Näin auringon nousun ja laskun

Olen nähnyt monta auringon nousua ja laskua, mutta kun rupesin miettimään, niin sellaista ”oikeaa” auringon laskua en ole Värtsilässä ehkä koskaan ennen nähnyt. Siis sellaista auringon laskua, että se laskisi suurin piirtein horisontin taa ”oikeaan” auringonlaskun aikaan. Minun asuinpaikassani aurinko menee näkymättömiin metsän taa jo iltapäivällä.

Aurinko nousi Värtsilässä Räykynvaarojen suunnalta ja minun katselupaikalta katsottuna ”Hunaja-Mantsisen” suunnalta. Kuvassa etualalla mehiläispesiä.
Kuva: Alpo Rummukainen
Kuva: Alpo Rummukainen

”Vanhakansa” tietäisi varmasti sanoa mitä tuollainen taivaan punertaminen tietää. Minullekin selvisi yksi asia. Nimittäin ennen auringon nousua pilvet punertuvat kun aurinko paistaa niihin sieltä alhaalta ”nurkan takaa”. Mutta sitten kun aurinko on noussut niin punaväri loppuu. Samoin nauringon laskettua sinne ”nurkan taa” alkaa punaväriä taas näkymään.

Klo 09.10 aurinko on noussut, mutta pilvi peittää sen

Melkein keskitalvella aurinko jää roikkumaan niin horisontin tuntumaan, ettei oikein tiedä onko se noussut vai ei. Se nousee melkein etelän suunnalta ja laskee vähän ohi etelän suunnan. Jos aurinko olisi tänä kuvauspäivänä malttanut pysyä näkyvillä niin olisin ottanut kuvan vaikkapa tunnin välein. Vaan pilvet päättivät purjehtia koko päivän pitkin eteläistä taivaanrantaa. Sellaisenkin havainnon tein, että aurinko näytti paistavan sieltä suunnasta, missä oli pilvissä reikä tai ohuenpi kohta. Onneksi illaksi selkeni ja nähtiin myös kaunis auringon lasku

Aurinko laskee klo 14.21
Aurinko on laskenut klo 14.26
Kuva ilomantsin tieltä Laamasen kohdalta
Kuva: Alpo Rummukainen

1 comment for “Auringon paistetta Värtsilässä

  1. Alpon sanoin: taivaanranta näytti olevan tulessa.Perimätietona olen kuullut,että Wanhan Wärtsilän palokunta olisi lähtenyt sammuttamaan ko. taivaanrantaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *