Susimaista tarinaa

Joulua odotellessa, vaikkapa ajan kuluksi, terveisiä täältä Joen kaupungista. Kovasti on keskustaa remontoitu, taitaa pikkuhiljaa tulla valmista. Torista tuli komea suihkupalloineen, ja vieressä oleva puistoalue ”pesi kasvonsa”!

Kauppakadulla istuu penkeillä viehko susipariskunta, joita kuvaavat ahkerasti niin joensuulaiset kuin turistitkin. Paikallinen liike järjesti uudelle susitytölle nimikilpailun, ei ole vielä ratkennut. Yli tuhat ehdotusta oli tullut plakkariin. Oma nimiehdotukseni oli Sussu.

Ennen sotia, sotien aikaan ja sotien jälkeen sanottiin tyttöystäviä sussuiksi. Itsekin taisin olla Aken sussu!

Kerroin fysioterapeutilleni nimiehdotukseni kilpailuun. Ihana nimi, kuului vastaus. Onnittelut taiteilijatytöille susipariskunnasta. Tämä uusi susityttö on mielestäni kaunis työ. Tuumasin mielessäni, että siinähän on ilmielävä sussu. Ei mikään ”oljenkorsinen”, kaunispovinen, kellohelmainen, lierihattuinen elegantti nainen.

Silloin vanhaan aikaan, ennen sotia sanottiin ilman papin aamenta asuvia pareja ”susipareiksi”. Hauskinta oli mielestäni, kun tehtaalla päin asui eräs avopariskunta, joille lapsiakin oli siunaantunut jo useita, ja avovaimon sukunimi oli, kuinka ollakaan, Susi.

Hilkka Partanen

5 comments for “Susimaista tarinaa

 1. Oho vai on susi hukkanen saanut sussun.

  En ole päässyt Joensuussa käymään vähäänaikaan mutta ompa sitten ihmeteltävää kun
  seuraavan kerran Joen kaupunkiin pääsee.

  Kiitos Hilkalle 🙂

 2. Susi jo syntyessään! Ulvoi isä pentuansa suu messingillä. Ihan on tullut ukkiinsa, siihen eränkulkijaan, teräsvaariin, jota Samovaariksi kutsuttiin.

  Olkhoon taas oikeassa, tulee se siitä niin iloiseksi, tuo minun susiparini, Reshukka, ajatteli Sussu, kultainen lampaansyöjä ja rakas rautarouvansa.

 3. Kiitos Hilkka tietojen päivityksestä. En ilennyt tunnustaa, etten ole huomannut tuota sussukkaa, vaikka olen viime kesänä kerran käynyt siellä Joensuun keskustassa, ja ihan viereisessä silmälasikaupassa. Piti ihan etsimällä etsiä tietoja tuosta, ja löytyihän niitä. Vasta syksyllä sussukka on siihen istahtanut päivystämään. Ei ihme, etten ole huomannut.

 4. Helsingissä on Havis Amandansa joka pestään ja lakitetaan aika-ajoin. Tuleekohan tästä Joensuuhun joku, joka hatutetaan tai huivitetaan silloin tällöin. esimerkiksi Sussun nimipäivänä 11.8. Tai mikä nimipäivä hänelle nyt sitten tuleekaan.

 5. Kun minä pääsin penskana Joensuussa käymään, niin aina piti käydä Antin ahvenen luona isumassa ja syömässä eväspalaset. Nyt saattaa tulla ”Hukkapenkistä” kuvanotto, tai jätskinsyöntipaikka.

  Tässä on pieni elokuvan pätkä Joensuun kaupungin esittelystä vuodelta 1963. Siellä vilahtaa myös ”Antin ahven”

  https://elavamuisti.fi/aikajana/joensuu-pohjois-karjalan-paakaupunki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *