Tornien taisto

Kuulin paikallisradiosta Tornien taistosta. Se on leikkimielinen lintujen tarkkailukilpailu lintutorneista kautta Suomen toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna, 4.5.2019. Myös yleisöä toivotettiin tervetulleeksi varauduttiin antamaan neuvontaa lintujen tarkkailemiseksi. Värtsilän lintutorni oli mainittujen joukossa. Niinpä menin katsomaan tuota ”taistoa” lähenpää


Opaste Kylätalon kohdalla. Nuoli näyttää kai tuulen suunnan.


Torni näyttää värjöttelevän viluissaan alkukesän räntäsateessa ja aika reippaassa tuulen tuiverruksessa.


Siellä se Valkoinen talokin


Lintuharrastajat muistuttivat Teletappeja, ei vain pukeutumisellaan vaan myös iloisuudellaan. Kukaan ei valittanut vilua. Täällä Hiidenvaaran tornilla oli joukkue nimeltä ”Idän tulikärki”. Sääperin tornilla oli joku toinen kilpailujoukkue. Minulle vakuutettiin, ettei nimellä ole mitään tekemistä sotilaspolitiikan kanssa, vaan joku nimihän sillä piti olla. Silloin, kun torni rakennettiin alkoi myös ”Tornien taisto” tapahtuma. Samoihin aikoihin ”amerikoissa” tehtiin havainto ”Rämetulikärki” -linnusta, jonka uskottiin kuolleen sukupuuttoon vuosia sitten. Joku ehdotti Idän tulikärkeä, ja otettiin nimeksi.


Tässä kuvassa näkyy pieni tumma läikkä, se on Jänisjoesta tulvinutta vettä.
Äkiksestään katsottuna ympäröivillä pelloilla ei näkynyt mitään elämää, mutta siellä oli kuitenkin satoja lintuja. Sain lainata kaukoputkea ja monia lajeja näin minäkin. En uskalla tässä ulkomuistista kertoa mitä harvinaisuuksia näin, koska, jos muistaisin nimen sopivasti väärin, niin Värtsilään alkaisi virrata lintubongareita koko Suomesta.


Tällaisessa päivän kestävässä kilpailussa tarvitaan huoltoakin. Tornin alemmalle tasolle oli pystytetty ”lämpiö” sitä varten. Tuulisuojalla varustetulla retkikeittimellä käytiin keittämässä vuorotellen kuumat juomat. Minuakin pyydettiin ”sisälle” sieltä kylmästä värjöttelemästä, mutta torjuin kiitellen koska olen vain käymässä ja osaanhan sitä pukeutua minäkin.

Kiitos Hannu Kivivuorelle ja joukkueelle mielenkiintoisesta esittelystä.

3 comments for “Tornien taisto

  1. Tornien taisto on teema. Uusien tornien pystytys oikeaan paikkaan voisi olla paikallaan. Maisematorni Tohmajärven vaaralle olisi myös muuttolintujen tarkkailijoille oiva pysäkki.

  2. Yllättävän paljon lajeja vaikka sää oli tosi talvinen 😁

    Kiitos Alpo jutusta ja erityisesti kuvista👍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *