4 comments for “Viikon puheenaiheet. Viikko 21/2019

 1. Vuosi sitten luultiin Pappilanpellon siili populaatiota menetetyksi, kun alkukesästä ei ollut jalkeilla kuin yksi laiha ja vaivainen siili. Epäilys oli jo silloin selvääkin selvempi. Joku oli ruokkinut maito tuotteilla siilejä ja niinhän siinä käy, että sillä tavoin päästään niistä eroon. Koska siilit saavat kroonisen ripulin eivätkä pysty varastoimaan talven horrokseen ravintoa ja tuloksena on nääntyminen.

  Mutta ihme kumma. Tänä iltana vaelteli yksinäinen siili meidän talon takapihalla ja oli hyväkuntoisen ja virkeän oloinen.
  Toivottavasti sille löytyy jostain kumppanikin.
  Siis hyvät ihmiset älkää ainakaan kesä aikaan ruokkiko luonnon eläimiä, kun ne pärjää kesä aikaan suorastaan loistavasti Suomen luonnossa, kuten siilit.

 2. Hempalta hyvä kommentti; tästä siilien ruokinnastahan sitä erityisesti joka kesä varotellaan. En epäile niiden vatsavaivoja, mutta olisiko kuitenkin niin että tämä ikävä ilmiö johtuu nimenomaan käsitellystä eli ns. kaupan maidosta. On paljon ihmisiäkin, jotka eivät pysty käyttämään sitä kun taas teollisesti käsittelemätön tilamaito ei välttämättä aiheuta heille minkäänlaisia ongelmia.
  Siilien määrä näyttää muutoinkin vaihtelevan vuosittain erittäinkin paljon, mutta aikoinaan todella runsaiden esiintymisten kesinä meilläkin tuli jatkuvasti useita siilejä jopa sisälle navettaan ruokailemaan kissojen kanssa samoille kupeille. Kaikki eväs mukaanluettuna oikea lehmänmaito upposi kursailematta emmekä ainakaan itse pystyneet havaitsemaan minkäänlaisia sairastelun oireita.

 3. Tuo oli Hempalta hyvä tietopläjäys. Paha on jos sinkin puutteen vuoksi pitää liimata piikit kiinni takaisin sinne minne ne kuuluu. Noudattakaamme tuo ohjetta ja ruokavaliota:-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *