Hautausmaiden siivoustalkoot

Värtsilässä – Leminrinteen ja Kaustajärven hautausmailla – oli perinteiseen tapaan siivoustalkoot 15. ja 16. tätä kuuta. Seurakunnan viiden työntekijän lisäksi Leminrinteellä oli mukana vajaat kymmenen talkoolaista. Tosin Oiva Tikka ja Erkki Tietäväinen olivat jo ennakkoon urakoineet ison alueen kuntoon. Mutta varsinaiseksi siivouspäiväksikin riitti tehtäviä, sillä tänä vuonna tuuli on lennättänyt maahan runsaasti oksia.

Kaustajärvelle oli saapunut talkoolaisia reilusti yli kymmenen. Sielläkin oli jo etukäteen käyty haravoimassa. Kuuleman mukaan Vornasen Salme oli pyöräillyt ja käynyt hautausmaalla kääntymässä ja samalla monipuolistanut liikuntaharrastustaan haravan varressa.

Kaustajärvellä talkoolaiset innostuivat myös hautakiviä oikomaan. Yli kymmenellä haudalla lapiot ja rautakanget heiluivat taitavasti.

Hautausmaanhoitaja Esko Romppasen tarjoamat talkookahvit maistuivat haravoinnin lomassa. Tutustuimme samalla Eskon patenttiin. Hän oli tehnyt auton pyörän metalliosasta grillin, jolla makkarat kypsyivät huippunopeasti.

Kaiken kaikkiaan on annettava tunnustusta seurakunnalle, kun se hoitaa yhteensä kuutta hautausmaata – Värtsilän kahden hautausmaan lisäksi Kirkkoniemen kolmea ja Tikkalan hautausmaata – niiden arvolle kuuluvalla tavalla. Talkootyöllä on tässä oma osuutensa. Mutta talkootyöhön liittyy myös haudoilla käynnin kokemus, mikä jatkuu ympäri vuoden. Olisi perin kummallista, jos talkootyön mahdollisuus häviäisi, sillä hautausmaiden siivoustalkoot on oikeastaan myös hengellinen tilaisuus. Kaustajärvellä tämä toteutui myös veisaamalla Suvivirren kolme ensimmäistä säkeistöä.

Kuvat kertokoot omalla kielellään, millaista oli kahdella Värtsilän hautausmaalla keväisinä poutapäivinä.

Share

1 comment for “Hautausmaiden siivoustalkoot

  1. Haluan kaverin ja metallinpaljastusharavan. Tutkitaan alue mihin luulen isäni haudanneen sodan jälkeen suutariksi jääneen lentopommin. Isäni kertoi, kun sodasta tuli kotiin. Oli 60 kilon suutariksi jäänyt lentopommi peruna pellossa. Isäni nosti sen suutarin hevoskärriin mukaan ja hautasi sen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *