Kuvia Värtsilän kylän raitilta

Monet ovat lähteneet Värtsilästä jonnekin maailman turuille. Joskus heillä saattaa käväistä mielessä, että millaistahan siellä entisillä kotikunnailla nyt näyttää. Jore lähetti hiljattain muutaman kuvan nykyiseltä kotiseudultaan. Niitä oli ihan kiva katsella.

Kävin noilla Värtsilän kotikunnailla maaliskuun alkupuolella. Lunta oli noin 80 senttiä. Lumisade taukosi aamulla ja tuli melko hyvä sää ja aurinkokin näyttäytyi pilviverhon läpi. Lumiaurat näyttivät kiireisiltä.

Kävin Kylätalolla kahvilla ja otin tältä pieneltä matkalta kuvia kauenpana asuville näytettäviksi. Paikkakuntalaisillehan nämä ovat kenties liiankin tuttuja.

 

Näkymä Patsolan mäen alta. Taustalla siintää suuri ja mahtava Venäjän maa. Kuvassa vasemmalle kääntyy tie Ilomantsiin. Suuret kuuset ovat Sahlstenin poikien ja tyttöjen kotipaikalta.

 

Ohitan pappilan tiehaaran sekä lumen peittämän maitolavan. Pysähdyn ottamaan muutaman kuvan entisen Tikan kaupan ja Kaurilan tiehaaran paikkeille. Vasemmalla on vanha maitolaituri, jonka takana näkyy Lintusen Kallen rakennus.

 

Huomio kiinnittyy erittäin hyvin tehtyihin lumitöihin. Ainakin kuvauspäivänä Värtsilässä on vähintään yhtä siistiä kuin siellä maailman turuilla. Kaurilaan menevälle tielle opastaa tienviitta ”Sikkerivaara” . Kuva kevyen liikenteen tiestä. Taustalla näkyy entinen Tikan kauppa.

 

Samasta paikasta otettu kuva päivnastaiseen suuntaan, eli kevyen liikenteen tietä ent Osuuspankin suuntaan. Tienviitta kirkolle.

 

Vähän ennen Jänisjokea on entinen postitalo, nyt huovutustaiteiljija Karoliina Arvilommin talo.

 

Kylätalolle ja kesäteatterille päin.

 

Kylätalon ja Kesäteatterin pihapiirit olivat myös siistitty kauniiksi, mutta reilun parin-kolmen metrin korkuiset lumikasat.

 

Piha-alueelta yleiselle tielle tullessa oli katseltava moneen kertaan, lumivallit ovat melkoiset.

Koukkasin Niiralassa toteamassa, että Kafee Niiralan pihassa lumet olivat siivoamatta, eli paikka on vielä kiinni.

 

Ajelin takaisin kohti lähtöpaikkaani. Kuvassa maitolaituri pappilan tiehaarassa. Tuuli kaatoi tämän maitolaiturin muutama vuosi sitten ja pystytettiin uudelleen.

 

Kuvassa Nylanderin tila, jossa kesäisin on näkynyt mansikka viljelyksiä, peruna- tai viljapeltoja sekä seipäällä olevaa heinää sekä silmiin katsova hevosen kuva.

Näillä kohden tien oikealla puolen on opaste lintutornille.

 

Lähestytään Ilomantsin tienristeystä.

 

Suurennos edellisestä kuvasta. Vasemmalla Sahlstenin ja oikealla ”hunaja Mantsisen” talo. Taustalla Piilovaara.

 

Ilomantsin tiehaarasta erkanee tie päinvastaiseen suuntaan yls mäkihin ja sieltä Kaurilan tielle kirkon luo. Kuva siitä kun Selänteentie alkaa laskeutua alas.

 

Konserteissa saatetaan kuulla lopussa ylimääräinen kappale. Tässä on tämän kuvakertomuksen ylimääräinen. Kuvassa minun autopaikka. Taustalla Sallisen talo ja jos katsotte oikein tarkkaan niin siellä on peura Helenan kaalimaan vahtina.

 

Alpo Rummukainen

7 comments for “Kuvia Värtsilän kylän raitilta

 1. No nyt jysähti jättipotti!
  Kiitos Alpo, kuinka hoksasitkin.
  Nostaisin hattureuhkaa sinulle vieläkin ylemmäksi, mutta ei ulotu millään, se on enempi paksu kuin pitkä, tuo hatun nosto käsi siis, mieshän puolestaan on taas samanlainen kuin onneton kätensä.
  Nyt pitääkin katsoa kuvia maltilla, pli ensinäkemältä jo kiire kiittelemään.
  Hyvä Alpo ja kiitos paljon.

 2. Hienot kuvat ja maisemat, varsinnii tuo, jossa——–pahus, loppu kynästä muste:-)

 3. Iso Kiitos Alpo👍

  Tosi kiva katsella tuttuja maisemia ja äimistellä lumen määrää maaliskuulta.

  Nää kuvat osuu ja uppoo

 4. Piilovaaran muodot näkyvät kuvassa hyvin.

  Kaalimaan peura oli tainnut juosta jo pois minulla näkyvästä kuvasta.

 5. Piilovaaralta ei ole tainnut kukaan tehdä juttua. Iteköhän pitäisi kiivetä. Silloin ennen, Värtsilän poikana ja tyttönä ollessanne pääsiäinen oli se ehdoton kesäkauden avaus. Silloin mentiin ilman muuta.

 6. Paljon kiitoksia Alpolle talvisista kuvista Värtsilän raitilta.

  Mukava katsella kotiseudun kuvia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *