Tuottelias korttitaitelija


Suomen tuotteliaimpia korttitaitelijoita oli Virtain Killinkoskella 27.9.-41 syntynyt Marja-Liisa Pitkäranta os. Raittinen. Alunperin hän valmistui somistajaksi ja toimi Tampereella Stockmannin tavaratalon somistajana. Myöhemmin hän sitten kouluttautui mainosgraafikoksi Suomessa ja Sveitsissä.1970-luvun alussa hän jättäytyi vapaaksi taiteilijaksi ja teki kuvitustöitä monille maamme kustantamoille. Joulukorttien määrä mm. lienee Suomen suurimpia. Ennen kuolemaansa hän teki säätiötestamentin, joka sisältää yli 2000 postikortin alkuperäisteosta. Säätiön hallituksessa ovat myös hänen tyttärensä Lea ja Sanna Pitkäranta, jotka omistavat suurimman osan originaaleista. Marja-Liisa Pitkäranta kuoli kotikylässään Killinkoskella 61-vuotiaana 9.1.2003.

Nuo Marja-Liisa Pitkärannan piirtämät joulukortit lienevät monille hyvin tuttuja. Uusia malleja ei ole enää saatavissa, koska piirtäjä on poissa. Vanhoista originaaleista tehdään joskus uuspainoksia niiden omistajien luvalla. Esimerkiksi Martta Wendelinin korteista on paljon uuspainoksia Värtsiläläisillehän tuo Virtain pitäjä tuli tutuksi, kun talvisodan aikana meidät kuskattiin sinne sotaa pakoon. Mekin olimme Havangankylän koululla pari viikkoa ja sitten muutimme Koronkylään.Killinkosken nimikin tuntuu tutulta, vaikka en ole koskaan siellä käynytkään. Mahtaakohan vielä olla muita Virroille evakoituja elossa, olisi mukava tietää. Havangan koululla minä taisin olla joukon nuorimpia.

Pussinpohjan Masa

Post navigation

4 comments for “Tuottelias korttitaitelija

  1. Kivoja kortteja! Onnittelukorttejakin saisi olla erilaisia. Nuo iänikuiset kukkakortit eivät sano mitään. Ainakaan täältä kaupoista ei muita löydy. Siinäs taiteilijoille idea, kauniita onnittelukortteja suunnittelemaan vähemmillä kukilla.
    Ostin juuri eilen Wendelinin kortteja.

  2. Vieläköhän kylätalolla on Värtsilän kirkko -aiheisia joulukortteja?

  3. Kerran yritin olla hauska, kun myyjä kysyi maksanko kortilla?
    Vastasin, että mielellään, missä voisimme pelata.

  4. Tuttu signeeraus ja tuttuja kuvia. Noihin ei kyllästy. Olipa mukava saada tietää nuokin historia tiedot. Kiitos Masa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *