Suomen ja Pohjolan luonto-opas

Luonto-oppia jopa pidemmälle ehtineille
Kuvittajille kolme tähteä

Suomen ja Pohjolan luonto-opas, Valitut Palat, päätoimittaja Juhani Lokki

Tämä luonto-opas on suunniteltu siten, että silhuettikuvista esim. linnuissa edetään piirroskuviin ja teksteihin ja vielä on mukana myös valokuvaosio.

Kautta aikain on taitettu peistä siitä, onko valokuvakuvitus parempi luontokirjassa kuin piirroskuvitus. Itse olen tunnistanut linnut paremmin piirroskuvitetuista oppaista ja katsellut valokuvien taiteellista vaikutelmaa valokuvakirjoista.

Kirjassa selostetaan lyhyesti, mutta asiantuntevasti linnun tai muun eläimen ja kasvin elinpiiri ja esiintyminen, myös linnun ulkonäköä luonnehditaan ja sen esiintymistä pohjoismaissa tai Suomessa. Olisin valmis suosittelemaan kirjaa sen suurehkosta koosta huolimatta luontoretkille. Oma tunnistusluetteloni linnuista käsittää vain 150 lajia ja kun tutkiskelin kirjan kuvia huomasin että itsensä näköisiä ovat. Piirroskuvittaja voi nimittäin kiinnittää huomionsa juuri tärkeään asiaan esim. linnun ulkonäössä.

Luonnossa liikkumista tällainen kirja auttaa ja varsinkin keväinen luonto voi tarjoa jopa yllätyksiä, kuten omalla reissullani 130 000 peipposta käsittävän parven tai 150 000 hanhea samalla peltoaukealla. Usein luonnossa liikkujalla on avustajia esim. lintutorneilla, jossa näkösällä olevat lajit tunnistetaan helposti yhteistoimin ja jos esim. haukka tai jopa kotka on lähestymässä, voi aloittelijakin päästä osalliseksi näytöksestä.

Kirja on asiantuntemuksella tehty ja havainnollinen. Jos toden sanon, en ollut osannut odottaa näin kattavaa tietoteosta, kun kirjaan tartuin. Itse olen toiminut luontotoimittajana mm. maakuntalehdessä ja jos kirjasta etsin puutteita, niin tekstiä olisi saanut paikoin olla runsaammin. Kirja on hyvä aloittelijan käteen, mutta pidemmälle ehtinytkin saa apua moniin tunnistuspulmiin. Monipuolinen opas käsittelee asiantuntemuksella linnut, nisäkkäät, kalat, sammakot ja matelijat, hyönteiset ja hämähäkit, selkärangattomat, puut ja pensaat, ruohovartiset kasvit, sienet, kivilajit ja mineraalit, sekä pilvet.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *