Värtsilän ja Kemien koulun oppilaiden yhteinen koulupäivä

YHTEINEN KOULUPÄIVÄ KEMIEN 2A-LUOKKALAISTEN KANSSA

Torstaina 18.5. oli Värtsilän koulun 1-2 luokkalaisilla mukavan erikoinen koulupäivä; saimme vieraiksi Kemien koulun 2A luokan. Luokkien opettajat Tuija ja Sari olivat ideoineet tämän yhteisen koulupäivän. Olihan Kemien 2A luokkalaiset viime vuonna vielä Tuijan oppilaita.

Vieraamme saapuivat linja-autolla Värtsilän koululle, josta me kömmimme kyytiin ja suuntasimme kohti Hopeakallion lintutornin parkkipaikkaa. Kesäteatterin kulmilla oli meitä odottelemassa lintuasiantuntija Kivivuoren Hannu. Lyhyen jutustelun jälkeen oppilaat jakautuivat pieniin ryhmiin, joista jokainen sai kevään havainnointikortin. Näissä omissa ryhmissä oli tarkoitus tarkkailla ja myös löytää kevään merkkejä sekä merkitä havainnot muistiin.

Lähdimme kävelemään kohti lintutornia pysähtyen välillä kuuntelemaan ja katselemaan lintuja sekä tutkimaan kasveja. Hannu asetti kaukoputken katseluvalmiuteen, kun komea 150 keltavästäräkin parvi pyrähteli pellolla. Hannu piti havaintoa merkittävänä, sillä harvemmin näin runsaslukuinen keltavästäräkkien parvi sattuu lintubongareiden havaittavaksi; puhumattakaan, että meidän koululaiset pääsivät näkemään tämän upean parven. Leskenlehdet kukkivat ojan pientareella, töyhtöhyyppiä ja lokkeja lenteli peltojen yläpuolella ja käki kukkui Valkoisen talon suunnalla. Pajun keltaisista kukista etsimme pörriäisiä, mutta pilvinen sää lienee pitänyt pölyttäjät vielä poissa tärkeästä tehtävästään. Hannu opetti meidät tunnistamaan Suomen yleisimmän linnun laulunsa perusteella. Mikä se onkaan Suomen yleisin lintu? Pajulintu on yleisin ja tämän laulelijan tunnistamisen saimme Hannulta kotiläksyksi.

Lintutorniin kiipeäminen jännitti monia, mutta kaikki uskaltautuivat ylätasanteelle saakka. Näkymät palkitsivatkin kiipeämisen. Upeiden maisemien lisäksi tornin yläpuolella lenteli pääskynen, jonka lajimääritys tuli heti Hannulta; törmäpääsky siinä meille toi kesäisen tuulahduksen. Kun Hannu oli saanut kaukoputken katseluasentoon, alkoi kuulua hanhien ääntelyä. Läheiselle pellolle laskeutui n. 2000 valkoposkihanhea. Upea näky esiteltäväksi vieraillemme! Värtsilän koululaisille hanhet ovat jokakeväisiä ja – syksyisiä tuttavuuksia ja tänä keväänäkin on koulun läheisyydessä pelloilla ollut melkoiset määrät hanhia, aikaisemmin havaittujen joutsenten ja kurkien lisäksi.

Kevään havainnoinnin jälkeen lähdimme linja-autolla takaisin koululle. Keväisessä ulkoilmassa reippailu oli saanut monen retkeilijän vatsan kurnimaan ja kanakeitto patongin kera näytti maistuvan. Lyhyen välitunnin jälkeen pidimme musiikkitunnin ja harjoittelimme Kiteen kevätlaulajaisten lauluja. Kylläpä laulu kaikui komeasti, kun Tuija-open entiset ja nykyiset oppilaat lauloivat yhdessä!

Aikaa jäi vielä puolisen tuntia ja se käytettiin jalkapallo-otteluun. Oppilaat jaettiin kahteen joukkueeseen ja jalkapalloa pelattiin isolla jumppapallolla (norsupallolla). Kohta peliin tuli mukaan myös normaalikokoinen jalkapallo. Kylläpä pelissä riitti vauhtia ja tilanteita, kun kaksi palloa oli pelattavissa samassa pelissä.

Yhteen keväänmerkkiin vielä ehdittiin tutustua ennen vieraiden lähtemistä. Sangossa oli ojasta otettua vettä ja sammakonkutua. Useat oppilaat tunnistivat, mitä tämä keväinen ”hyytelö” on, mutta monelle oli ensimmäinen kerta nähdä sitä ”luonnossa”.

Kiitokset vieraillemme; toivottavasti koulupäivästä Itä-rajalla jäi mukavia muistoja. Suuret kiitokset myös Hannulle asiantuntemuksesta linturetkellä!

Keväisillä havainnoilla kuljemme kohti kesää!
Lupaavat Kemien koulun 2A ja Värtsilän koulun 1-2 luokkalaiset sekä mukana olleet aikuiset.

Teksti ja kuvat; Vuokko

5 comments for “Värtsilän ja Kemien koulun oppilaiden yhteinen koulupäivä

 1. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan.
  Monet koululaiset muistavat tämänkin retken varmasti
  koko ikänsä.

 2. Aina kun tulee tarinaa Värtsilän koululta,se on uusi kevät koulun entiselle oppilaalle 🙂

  Luonnon heräämistä on ilo tarkkailla .

  Kylmän jakson jälkeen viimeisen viikon lämpimät,täällä lounaassa, räjäyttivät puiden turvonneet lehtisilmut
  auki.Tuomi ja Kirsikka lähtivät kukkaan.Nurmikko on leikattu ensimmäisen kerran tänä keväänä.
  Linnuilla on täysi tohina päällä.Sitruunavästäräkkiä (onko se sama kuin keltavästäräkki ?) en ole onnistunut näillä kulmillä näkemään.
  Värtsilän laaksossa lennellään oikein parvissa.

  Merivesi on kylmää +4C. Kuha, Ahven ja Hauki ovat hyvin nälkäisiä.

 3. Kiva, kun opettajat keksivät tosi mieleenjäävän opetustavan.
  Meillä se ainut pääskypariskunta on kovassa pesäntekotouhussa. Kovasti on odoteltu lisää näitä lintuja. Onkohan toivo turha?
  Varikset tekevät tuhojaan sorsanpesillä. Rikkoutuneita munia löytyy milloin mistäkin. Yhtenä iltana lokki antoi kyytiä varikselle. Kanahaukkoja on havaittu. Saisivat pistellä varikset poskeensa.On se kumma, kun sitä arvottaa toisen luontokappaleen paremmaksi kuin toisen!

 4. Kuulin että syksyllä ei enää koulua olisi Värtsilässä..?? Oppilaat kuljetetaan Kemieen! Pitääkö paikkansa? Tietääkö kukaan vai oliko väärä huhu?

 5. Huhuille loppu!
  Silloin, kun Tohmajärven noloviruksen saastuttamat päättäjät meinaa tosissaan lopettaa Värtsilän koulun.
  Niin me Värtsilän pitäjäläiset perustamme uuden ehtoisamman Uusi-Värtsilän kunnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *