Talvisia tunnelmakuvia

Huurreheinia_20161213

 

Vuodet eivät ole veljeksiä, sanotaan.. Tämä talvi on sitten tällainen. Itse asiasa aika mukava. Paljon parjattu ilmaston lämpeneminenkö lie ollut syynä vai mikä, mutta lumityöt ja asumusten lämmitys ovat pysyneet täällä Itä-Suomessa ihan kelvollisissa mittasuhteissa. Talvikalastajat ja muuten vaan järvien jäillä liikkujat, kuten minä, ovat toivoneet ainakin pientä talvea tänne pimeän kesän keskelle. Kyllä vesisateet kuuluisivat kesäaikaan eikä keskelle talvea. Ainakin minun mielestäni.

 

Lokakuun lumet_20161027aSanonta: Jos talvi ei tule lokakuussa niin ei tule marraskuussakaan  
Lokakuun lopussa talvi näytti tulevan ensimmäisen kerran. Lunta tuli maahan ihan topakasti ja pakkastakin oli. Järviin tuli raudusjäätä viitisen senttiä, näytti tulevan ihan kunnon talvi. Joku taisi käydä pilkilläkin. Sitten tuli vettä ja lunta vuorotellen. Ei tiennyt oliko kesä vai talvi. Tiedotusvälineiden suurin huolen aihe oli saadaanko valkoinen joulu. Joulukuun puolivälissä oli täällä lähes puoli metriä lunta.

 

Paljon_lunta_20161213Siinä meni marras- ja joulukuu arvuutellessa, että ”onkos tullut kesä nyt talven keskelle”. Vesisateet sulattivat melkein puolimetrisen hangen ja vedet valuivat omaa tahtiaan vesistöjen jään päälle. Lähijärvellä oli vettä sen raudusjään päällä arviolta 5-20 senttiä. Välillä pakkanen teki uuden jään tämän vesikerroksen pintaan. Silloin oli ainakin kaksi jääkerrosta järvessä, mutta ei näkynyt ainuttakaan moottorikelkkaa eikä kalamiestä tai -naista. Jääkerroksien väleissä oli vesikerroksia. Varmaan moni muukin minun lailla toivoi ilmojen haltijalta pakkasta, että tulisi talvi.

Joutsenenpesa_20160311Viimeinkin järven jäälle
Vuoden alkupäivinä pakkasta tulikin ja jää-ja vesikerrokset jäätyvät järvellä yhteen. Pakkastoive meinasi toteutua liiankin hyvin ja maakuntaviesti meinasi jäädä hiihtämättä Tohmajärvellä.
Tätä kirjoittaessa on jo talven selkä taittunut ja päivä pidennyt hiukan. Valoisaa päivää ei ole juuri ollut, mutta olen yrittänyt kuvata kännykällä luonnon kauneutta tässä kahden pimeän välisessä hämärässä. Tarjoan tässä talvitunnelmien ”maistiaisia” Värtsin lukijoillekin.

8 comments for “Talvisia tunnelmakuvia

 1. Kiitos hyvistä kuvista ja tosi hyvästä tekstistä.
  Niinhän se taitaa tämä talvi mennä, että
  sähkölasku ei paljon kasva, jos ei laskekaan.

  Jouko

 2. Täällä meillä päin ei näin talvisia kuvia ole vielä saanut. Talvi on ollut vain hetkittäinen. Jos tänään onkin

 3. ollut ohut lumikerros maassa, niin huomenna sade on nuollut sen jo pois.
  Liukasta on kyllä ollut, ja ihmiset kaatuilleet sairaalakuntoon.

  P.s. Teksti lähti kummasti kesken kirjoituksen. Taisinpa painella
  vääriä tietokoneen näppäimiä

 4. sukututkimuksen jälkeen poikamies jo neljännessä polvessa sanoo:

  Mie käytän Tenaa viestien ennenaikaiseen karkailuun, toimii:-)

 5. Kiva talvinen tarina.

  Täällä näkyvät ajavan jo autolla jäällä.

  Tässä pihojen tuntumassa on liikkunut ainakin yksi susi, kiitos lumen, jäljet näkyvät.

 6. Hiukan selityksiä kuvista;

  Kuva maantie
  On lokakuun 27 päivältä. Siinä on edellisenä yönä satanut 10-20 senttinen ensilumi, joka tuli yllätyksenä, kuten aina. Tielaitoksen miehet hälytettiin vaihtamaan talvinopeudet liikennemerkkeihin.

  Ihmishahmo ja pikku puut.
  Tämä kuva piti lainata viime maaliskuulta. Tuossa leppien luona on joutsenen pesä. Olisin käynyt kurkistamassa, mutta paikalle ei pääse vieläkään, sillä paksun lumen alla järvi ei ole yhtään jäätä vieläkään.

  Muut kuvat ovat joulukuulta ennen vesisateita.
  Juuri ennen loppiaista oli erittäin toivottu vesisade ja sulatti kaikki lumet järvien jäältä. Ja niin kaksipäiväinen kova pakkanen jäädytti järvet kertaheitolla ja luultavasti monelta hukkumiselta vältyttiin.

 7. Kiitoksia talvitunnelmista! maistiaiset olivat suussa sulavia.

 8. 27.10 Värtsilässäkin oli lähes samoja lumilukemia kuin Viinijärven maisemissa parinpäivän sateista, mutta seuraavana päivänä olikin jo sulat maat.
  Marras- Joulukuun aikana satoi sen verran, että jos kaikki sateet olisi tulleet kuivana lumena olisi vodenvaihteeseen hangen korkeudet reilusti toistametriä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *