Värtsilässä tapahtumarikas viikonloppu

Joskus kuulee sanottavan, ettei Värtsilässä tapahdu mitään, mutta viime viikonvaihde oli oikein koko perheen tapahtuma viikonloppu. Perjantaina valmistauduttiin lauantain ”Ryssäykseen” ja sunnuntaina elettiin lauantain muistoissa.

Myyntitori

Tori Niiralassa kokosi taas ihmisiä yhteen. Tärkeää antia edusti tuttujen tapaaminen, kuten aina. Herkuilla sai taas lahjoa itsensä. Kososen Kirstin sultsinoita jonotettiin kiltisti. Muurikkalettuja sai myös kohtuullisella jonotuksella. Savumestarilta sai kalaherkkuja. Muutakin ostettavaa oli tarjolla runsaasti. Oikeastaan tarvitsin vain sipuleita, mutta nekin unohtui kun tapasin tuttuja.

tori

Metsästyksen perhetapahtuma

Iltapäivällä oli Värtsilän Riistamiesten järjestämä perhetapahtuma Riistamajalla. Tämä tapahtuma oli valtakunnallinen ja päivämäärä oli päätetty täksi päiväksi, joten sattuminen RajanRyssäyksen kanssa samaksi päiväksi oli pelkkä sattuma. Mielestäni hyvä sattuma. Kokonaisuutena tästä tuli oikein koko perheen tapahtumaviikonloppu.

RajanRyssäyksen Navetanvintti rokki

Varasin korvatulpat taskuun ja kuulosuojaimet autoon kaiken varalta. Tykkään kuunnella musiikkia, mutta pelkkä ajatuskin siitä, että joudun sietämään rokkia saa tukan nousemaan pystyyn. En tiedä rokista muuta kuin että sitä soitetaan liian kovaa ja lauletaan vieraalla kielellä. Kuitenkin tunnen velvollisuudekseni osallistua niihin tilaisuuksiin, joita kotikulmilla järjestetään.

Karjalan Kannas-yhtye

En ehtinyt ”Karjalan Kannas” -yhtyeen osioon. Muutama vuosi sitten Karjalan Kannas oli täällä vintillä ja esitti Irwin Goodmanin kappaleita. Eikä silloin vintillä vitkasteltu, siellä oli repäisevä meininki. Silloin me tytöt ja pojat laulettiin orkalle apuna niin lujaa, että muusikot taisivat jo katsella itselleen kuulosuojaimia.
Linkki Karjalan Kannaksen edelliseen keikkaan Vintille 2013
https://www.youtube.com/watch?v=rPxtPI88fMI

Santtu Karhu Petroskoista

Petroskoista, melkein päivänmatkan päästä olivat saapuneet Santtu Karhu ja kitaristi meitä viihdyttämään. Hetken ajattelin, että mitähän tuosta tulee, meinaako mies soittaa mandoliinilla rokkia. Mielestäni ”maniskalla” soitetaan vain Edlanka järven jäitä, Elämää juoksuhaudoissa tai vastaavaa.

Santtu_karhu1

Kun parivaljakko aloitti soiton ja laulun niin käsitykseni ”Edlankajärven jäistä” muuttui täysin. Aivan mielettömän hienoa musisointia kaverukset esittivät. Laulut lienevät olleet Santun suureksi osaksi tekemiä ja hän lauloi ne Karjalan tai Livvin kielellä. Sanoja ei tietenkään ymmärretty, mutta musiikki oli mahtavaa. Se muistutti Dire Straitsin musiikkia tai jotain.. Siinä oli kantria, bluesia ja vaikka mitä.

Loppua kohden yleisökin alkoi lämmetä ja hivuttautua lähemmäs esiintymislavaa. Keskenkasvuiset pikkutytöt tungeksivat mellakka-aidassa kiinni. Kitarakin sai niin kovaa käsittelyä, että kieli katkesi ja oli vaihdettava uuteen.
Santtu Karhusta ja hänen Talvisova yhtyeestään löytyy paljon tietoa sekä videoita lukuisista esiintymisistään eri puolilla.

Tässä eräs linkki: Karjalainen rekilaulu
https://www.youtube.com/watch?v=eHD4N3ODH08

Santtu_karhu

Tomi Salmen tulishow

Väliajalla ennen Tiekarhut – yhtyeen esitysvuoroa oli Tomi Salmi järjestänyt upean tulishown. Esityksen päätteeksi syttyi pimeyteen tulikirjaimin ”VARTSILA” . Valitettavasti minun kännykän kameralla saa kelvollisia kuvia.

valonshown_sytytys

valoshow

Tiekarhut

Myös tämä yhtye yllätti minut musiikillaan. Olen tainnut ”jäädä junasta” jo vuosia sitten. Nämä velikullat soittivat rokkia vaikka mistä. Minun vanhentuneen käsityksen mukaan rokkia oli se mitä Elvis esitti ja tempoltaan kuten Tutti Frutti. Nämä pojat osaa.. Vilkaisu yleisöön kertoo millaista musiikkia kansa tahtoo. Paula Koivuniemi olisi varmaan ihmetellyt jos olisi kuullut erään biisin. Siinä oli jotain tuttua. Sata kesää tuhat yötä kuulosti tutulta, mutta kaikki muu olikin laitettu uuteen uskoon. En ihmettelisi jos pojat olisivat tempaisseet illan viimeiseksi rokiksi ”Joutuin vain nyt nukkumatin luo” . Ehkä esittivätkin, tämä vanha ei jaksanut rokata vaan piti joutua nukkumatin luo.

Rokkilikka

Korvatulppia ei tarvittu

Musiikki oli mukavaa eikä korvatulppia tarvittu. Isot kiitokset järjestäjälle ja talkoolaisjoukkueelle onnistuneesta illasta. Jotain moittimista tai parantamista pitäisi aina keksiä. Kahvion päivystäjälle joku lämmitin kylmällä säällä. Infrapuna heijastajat voisivat lämmittää.

 

Alpoaatos

Share

1 comment for “Värtsilässä tapahtumarikas viikonloppu

  1. Kiitos Alpo reportaasistasi Värtsilän vilkkaasta viikonlopusta 🙂

    Olet verkkolehti Värtsin lähteellä.

    Kannustan Sinua jatkamaan kenttätoimittajan työtä.Yritä päästä riistamiesten matkaan karhu tai hirvijahtiin .Olisi tosi mielenkiintoista lukea tälläinen erätarina.Vrt Peltsin TV ohjelma erätulilla.
    Hienoja retkiä tälläiselle ihmiselle joka itse ei jahtiin pääse mutta luonto ja vuosituhantinen perinne ravinnon saalistamisesta kiinnostaa.

    Voin vaihtarina kertoa kalareissusta merelle kunhan kelit kovenee 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *