Käytiinpä Kitteellä

Värtsiläisten Seuran  kevätretken suuntana oli Kitee. Porukkaa oli mukana himpun yli kolmekymmentä seuran jäsentä, puolet Joensuun värtsiläisiä ja puolet Tohmajärven värtsiläisiä.

Koivikon Kievariin.

Koivikon Kievariin.

Puolenpäivän aikoihin saavuttiin Kiteelle ja aivan ensimmäiseksi pysähdyttiin Koivikon Kartanon pihapiiriin. Oli lounsaika ja niinpä siirryttiin nauttimaan Ravintola Koivikon Kievarin noutopöydästä maittava ja runsas lounasateria. Ruokailun ohella saatiin kuulla Koivikon tilan ja kartanon vaiheista. Värtsiläisten Seuran jäsenille oikein sopiva historiakertaus. Värtsilän ja Koivikon historia nivoutui vahvasti yhteen Nils Ludvig Arppen aikana.

Lounashetkellä Koivikon Kievrissa.

Lounashetkellä Koivikon Kievarissa.

xx

Lounaan päätteeksi kahvia.

Koivikolta suunnattiin Vanhaan Puhokseen, jossa tehtiin vain pikainen kiertoajelu, jonka aikana Aulis Kosonen kertoi lyhyesti Puhoksen historiasta.

Museokaupan eteen kokoonnuttiin ihan ryhmäkuvaan.

Kauppamuseon eteen kokoonnuttiin ihan ryhmäkuvaan.

Seuraavana mielenkiintoisena käyntikohteena oli Savikon maakauppamuseo. Siellä oli jo ovella odottelemassa ja sisään opastamassa monille värtsiläisille tuttu mies, Kalervo Rinne.

Oppaana kauppamuseossa Kalervo Rinne.

Oppaana kauppamuseossa Kalervo Rinne.

Kalervo johdatteli vieraat tutustumaan entisajan ”supermarkettiin,” josta aikanaan sai lähes kaikkea tavaraa, jota sen ajan ihminen tarvitsi ostaa. Kaupan seinät täynnä hyllyjä lattiasta kattoon saakka, ja hyllyt täynnä tarpeellista kauppatavaraa. Oikein mielenkiintoinen tutustumiskohde.

Monta mielenkiintoista tavaraa menneeltä ajalta.

Monta mielenkiintoista tavaraa menneeltä ajalta.

Pätkä kahvin hitoriaa, sikurista ja kahvinlisäkkeestä Paula vakuumipakkaukseen.

Pätkä kahvin historiaa, sikurista ja kahvinlisäkkeestä Paula vakuumipakkaukseen.

Mikähän lie tämä laite, joka oli kauppamuseon konttorin puolella. Pekan kanssa vähän arvuuteltiin, vaan ei oikein selkoa saatu.

Mikähän lie tämä laite, joka oli kauppamuseon konttorin puolella. Pekan kanssa vähän arvuuteltiin, vaan ei täyttä selkoa saatu.

Museokaupalla oli vain vanhaa kahvia, eikä se ollut edes kaupan ja niinpä sitten siirryttiin vielä ennen kotiinpaluuta Kiteen kansanopistolle lähtökahveille.

Teksti ja kuvat
Seppo Pusa

3 comments for “Käytiinpä Kitteellä

 1. Selkeä reportaasi kuvineen. Maakaupassa
  käynti on suunnitelmissa seuraavlla Kiteen
  reissullamme. Se taiskin olla muutaman vuoden
  suljettuna, hienoa, että on taas avattu!

 2. Kitteellä on aina kivvoo.
  Näin kerrottuna kuultunakin.

 3. Enpä tiennyt että Kalervo on pistänyt puodin pystyyn.. siellä asiakas saa mielessään palata aikaan entiseen. Hieno juttu.

  Kävin keväämmällä tuossa ravintolassa. Ulkona kirmaili ulkomaalaisen näköisiä lapsia. Olivat odottamassa turvapaikkaa Suomesta. Huomio kiintyi erääseen pikkupoikaan. Vaikka lunta oli vielä maassa niin poika juoksi polvihousuissa ja T-paidassa palloa potkien. Hän oli varmaan saanut lahjaksi pallon sekä Brasilian väreissä olevat vaatteet. Ilmisevä Ronaldo jr siinä ylpeänä meille esiintyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *