28 comments for “Viikon puheenaiheet, viikko 21

 1. Suomi on toiseksi paras jääkiekossa koko maailmassa. Eikö ole hienoa !!

 2. E.V.V.K. Taidan olla outo lintu suomalaisten joukossa. Tämäkään viihde ei juuri kiinnosta. No. kysyin kuitenkin , kuka on MM.

 3. Kisoissa paras joukkue voitti pelillisesti. Noista kisoista voi oppia jotakin uutta. Nuoret pelaajat ympäri maailmaa kohtasivat ja asiallisesti kunnioittivat toisiaan.

 4. Tänään keitin korvasieniä. Viimeksi keitin samoja sieniä 32-vuotta sitten. Helppo on muistaa kun kiintopiste ja omakokemus on muistoissa, jonka jätän nyt kertomatta. Korvasieni on yksi parhaimmista luonnon antimista, jonka voi korihin poimia. Korvasienen laitto ruuaksi vaatii aikaa sekä taitoa. Jokainen joka on korvasienen oppinut tekemään ruaksi ei moiti hintaa ravintola-annoksesta, joka sisältää korvasientä.

 5. Olihan se Kanada parempi.
  Maalit kuitenkin ratkaisevat. Suomi olisi voinut saada ylivoimamaalin, jos olikohan Aho, ei olisi joutunut jäähylle kampitettuna ”sukelluksestaan”. Mitä muuta voisi kaadetulle tapahtua? Nyt siis uhri sai saman rangaistuksen kuin tekijä. Pidän tuomiota tuomarivirheenä!
  Kuitenkin, olimme hyviä ja paljon oli hyviä nuoria muissakin joukkueissa.
  Hienoa oli seurata viimeisimmät ottelut, vain ne tuli katsotuksi.

 6. Kuinkahan monta kukkaa voi yhteen omenapuuhun
  mahtua? Tätä mietiskelen Niinivaaran rinteessä, katsellessani
  leikkikentän kulmille jätettyä vanhaa omenapuuta.

  Kukkavaahdossa olivat myös Kemienmäen omenapuut,
  minkä verran lie pölyttäjiä liikkeellä? Jos sato onnistuu,
  sitä tulee olemaan syksyllä paljon.

  Piti oikein kuunnella Toivo Kuulan sävellys: Siel’ on
  kauan jo kukkineet omenapuut….Siitä tulee mieleen
  puutarha, joka aikoinaan sijaitsi juuri näillä paikkeilla.
  Tuo vanha omenapuu lienee jäänne niiltä ajoilta.
  Puutarhan omistaneet sisarukset kokivat traagisen
  kohtalon vanhoilla päivillään.

  Nautitaan siis omenankukkien ja sireenien ja kesän
  tuoksuista.

 7. Onko Kettusen paikka? ent. kirjaston naapuritontilla?

 8. Mainontaahan tämä on mutta mainontaa ovat myös esimerkiksi sivustolla tapahtuva Värtsi-tuotteiden markkinointi muutkin keräyshankkeet.

  Kun monella tavoin kaupallisessa maailmassa toimimme, myös Värtsi-sivustoa voisi muokata siihen suuntaan, että kauppaa niin yksityishenkilöiden kuin yritystenkin kesken voitaisiin tehdä.

  Kannatan Värtsilään asumaan tai Värtsilä tarjoaa -palstaa Värtsi.net -sivustolle.

 9. Ja minä kannatan Leo Härkösen esitystä.

 10. Hyvä idea. Kyläyhdistys voisi yritysmainoksista saada varoja Värtsilä kuluihin. Yksityiset voisivat ilmoitella tämäntyyppisistä ilmaiseksi. Onhan meidän kaikkien etu ettei tyhjiä, asumattomia taloja olisi, vaan elämää ja kyläläisiä joka torpassa.

 11. Tänään meillä oli keväänavaus 25 lämpöä. Satamatori on kesäisin kohtaamispaikka. Menimme Lappenrantalaiseen tapaan satamaan seurustelemaan ja nauttimaan vedyt läheisten ja ystävien kanssa vaihtaen kuulumiset. Lappeenrannassa on viihtyisä satama, josta risteilyalukset lähtevät Saimaalle ja Viipuriin.

 12. Kirkko ja Kaupunki, 26.5.2016 s. 24 Mielipide. Viitataan Erkki Lintusen kirjoittamaan historiikkiin: hautaukot lauloivat kolmiäänisesti vuosikymmenien ajan lähes kaikissa Lemin hautajaisissa.

  Enpä ollut koskaan kuullut hautaukoista!

 13. Tänään haravoin Kaustajärvenmökillä polkuja ja tyhjensin ulkohuusin haravoinnin tuloksena kasantuneeseen lehtikasaan. Ulkohuussin tuote oli jo kompostoitunut turvekuivikkeen kera eikä tuoksunut makkilannalle. Aatelkaa jos meillä ei olisi otettu käyttöön vesivessaa eikä lietelantalaa. Jatkettaisiin kansanperintönä opittuja ratkaisuita ja kustannukset olisi sopeutettu käytäntöön otetun menetelmän mukaiseksi.

 14. Kuivat maahanpudonneet lehdet ja karike ovat oiva tulevaisuuden tuote joiden jatkokäyttöä kannattaa tutkia. Itäsuomen Yliopiston kannattaa iskeä ehdotuksen kimppuun. Jo nyt on herännyt keskustelua voiko puhdistettuja jätevesiä laskea jokeen mihin niitä on vuosikymmeniä johdettu. Uudistus on voimavara mitä ei kannata jättää hyödyntämättä.

 15. Esko Tarvaisen kirjoituksen jatkokehittelyksi: Meillä Ullukassa on toiminut jo vuosien ajan nelilokeroinen komposti. Neljännen vuoden saalis on käytettävissä luonnon kiertokulussa. Kovien pakkasten varalle on talossa sähkökakkala, jonka tuotos heitetään tuhkana maahan. Vesiklosettia ei ole kaivattu eikä siis umpisäiliötä ja sen määräaikaista tyhjentämistä ja saaliin kuljettamista ties minne.

  Huussin tyhjentämisestä ja kompostiin kärräämisestä annan tarvittaessa maalaismiehen opastusta. Vaikka luulenpa, että Universumin Helmessä syntyneet ja alkutaipaleensa kasvaneet tietävät, miten tämä temppu tehdään.

 16. Hautaukkojen kuorosta saa lisää tietoa kirjastani ”Lemin kirkkolaulu”, samoin kuin seurakunnan neliäänisestä virsien veisuusta, mikä on kirjattu yhdeksi Karjalan ihmeistä säräaterian – joka on yksi Suomen seitsemästä ihmeestä – rinnalle.

  Lemillä on hämmästyttävän paljon kulttuuriperintöä. Maatiasperuna ”Lemin punanen” on yksi niistä – meidän ”Wärtsilän mustan” rinnalla. Ja pari vuotta sitten palauttivat toisen maatiaisperunan – ”Lemin kirjavan” – kotiseudulleen.

  Nyt ovat laittaneet uuteen käyttöön entisen pappilan, jossa asuin muutaman vuoden ennen uuden rakentamista. Kunta yllä pitää nyt siinä taide- ym. näyttelyjä ja tarjoaa tilaa myös erilaisille kokoontumisille.

  Lemin elämään voi tutustua sen oman nettisivun ”Lemin kirjava” kautta.

 17. Oli se hyvä kun ei tullut heitettyy pitkiä kalsareita pyykkiin,
  tuli nämä viileet ilmat ettei niitä saunassakaan voi oikein
  heittää pois!!!

 18. Kiitos, Mikko! Antamastasi musiikkilähteestä sain kuunnella muutakin mukavaa, esimerkiksi Mari Rantasilan ”Penkki, puu ja puistotie”. Jos olisin löytänyt myös biisin ”Vanha mies”, olisin kiittänyt ihan isoilla kirjaimilla.

  Lemin seurakunnan neliäänisestä veisuusta on julkaistu neljä äänitettä. Niissä ei kuulla urkujen säestystä. Soinnustus rakentuu tenuorista, paassista, supraanosta ja altista kanttorin johdolla.

 19. Niin se vaan on Pentti.
  Eräs opettaja sanoi kerran ettei hän heitä välihousuja pois ennenkuin juhannuksena. Ja heti juhannuksen jälkeen hän ottaa ne uudelleen käyttöön. Opettajia meidän on uskominen. Eikö vain?

 20. Mustikka on muuten tuossa rannassa raakileella,aamulla
  katselin sillä silmällä,täytyy nyt rapulla istuskellessa seurailla
  joko niitä Juhannusviikolla ropeeseen voi poimii.

 21. Tv1 tulee Jumalanpalvelus Pirkkalasta, Tervavaarasta lähtöisin oleva Jukka Jormanainen liturgina ja saarnaajana.

 22. Perunantaimet alkaa olla jo hiirenkorvalla,18 päivä laitoin ne
  maahan. Saa sitten nähdä tuleeko satoa,multaan ei tullut
  sekoitettua mitään piristeitä. ”Luomua”

 23. Kyllä oli vaikuttava messu Pirkkalassa! Ja etukäteen hyvin suunnitellun yhteistyön aikaansaanos. Jäi oikein hyvä mieli. Kiitos, ”pappi made in Värtsilä”, Jukka Jormanainen! Ja kanttori ja kuoro ja soittajat! Jumalanpalvelus elää kirkossamme ja saa yhä uusia sovelluksia pitkän tradition pohjalla.

  Suosittelen: yle arena. Sieltä tuo juhla löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *