Armain aika

Yliopistomiehen proosaa
Hyrymäistä helisevää lausetta
Kirja, joka pitää elää

Pertti Lassila: Armain aika, Teos 2015

Armain aika” Poika kiipesi ruuheen ja istahti keskituhdolle, joka hänen allaan naksahti. Laitojen ja pohjan laudat olivat halkeilleet pitkittäin niin, että laudan vaalea sisus oli näkyvissä, ja katajasta taivutetut kaaret, joihin laudat oli naulattu, olivat sieltä täältä murtuneet. ”

Lassilaa lukiessa tuli mieleen jostakin kirjallisuusopinnoista, miten Antti Hyryn novellissa lauseet napsahtivat paikoilleen, kuin konsanaan laudat, kun puuseppä niitä asetteli. Niinpä tunsin tavanneeni Hyryn sukulaissielun, mitä tulee lauseen helisevään kauneuteen ja kerronnan rytmiin, joka on hidassoutuista, mutta kaunista, kimaltelevan kaunista.

Kirjassa eletään kesää huvilalla, 50 – luvulla. Huvilalla ovat nainen, joka menetti sodalle kaksi aviomiestään ja jäi yksin, isoisä, joka elää sodan muistoissa, mutta kokee suhtautua rauhallisesti yksinoloon. Vaimo, siis naisen äiti, kuoli rintasyöpään Luontoa kokee pikkupiirteisesti poika, joka jäi naiselle muistoksi toisesta aviomiehestä.

Pertti Lassila ( s. 1949) on Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden dosentti. Hänen julkaisujaan ovat lukuisat kirjallisuushistorialliset teokset. Muita Lassilan työsarkoja ovat yliopiston opettaja, tutkija, kustannusjohtaja sekä vieraileva professori Saksassa ja Itävallassa.

Lassilan luontokuvaus ja miljöön tuntemus on tarkkapiirteistä ja totta. Myös tietty masentuneisuus ja pysähtyneisyys luotaavat
perheen muistoja sodan jälkimainingeissa. Itse koin kirjan positiivisena ja kauniina kuvauksena luonnon yksityiskohdista,
detaljeista huvilamiljöössä ja myös ajatusrakenteista, jotka joskus
saavat aikaan pelkistynyttä dialogia.

Kirja on suppea kokonaisuus ( 150 sivua) mutta sen sisältö kasvaa lukijan tajunnassa ja jokainen voi vertailla lukiessaan
omia tuntemuksiaan ja havaintojaan.

Ehdottomasti uusi ja merkittävä teos suomalaisessa proosassa. Jos joku väittää, että
teksti on puuduttavaa, häneltä puuttuu kosketus viime vuosisadan puolivälin tunneilmastoihin, tai kyky samaistua romaanin henkilöiden todellisuuteen.

 

Jouko Varonen

Share

1 comment for “Armain aika

  1. Ystäväni kertoi minulle lumoutuneena tästä kirjasta joskus loppukesällä. Tein heti siitä varauksen kirjastoon. Pitkä jonotusaika kertonee jotain kirjan suosiosta. Sain nimittäin vasta tänään ilmoituksen, että kirja on noudettavissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *