Kevät herää jo ennen joulua

Koska jouluun on vielä aikaa. Niin luonto on päättänyt näköjään järjestää kevään tulon iloksemme joulua odotellessa.
Näin ainakin täällä Pappilantien puutarhassa, jossa sireenit rupeaa pukkaamaan uutta lehteä uusista silmukasvuista päätellen.

 

silmut

lehdykät

6 comments for “Kevät herää jo ennen joulua

 1. Onpa kevät myöhässä. Yleensä heräilee jo reilu puoli vuotta ennen joulua. Liekö nyt näitä uusherännäisiä?

  Käy Hemppa illalla sanomassa, että nyt silmut kiinni.

 2. Itse olen saanut sellaisen koulutukset jossa kasvien vuosirytmin määrää päivän pituus. Se on luonnossa vakio, Säistä ja lämpötiloista riippumaton. Tämän mukaan kasvin pitäisi käydä talvilepoon. Sama koskee keväistä heräämistä. Ihmeelistä tosiaan tämä syysherääminen. Olen tosin nähnyt orvokin kukkivan jouluaattona omassa porraspielessä.
  Myös puuntaimien jälkiversonta niin kuusella kuin männyllä on hyvin tavallista alkusyksyllä. Epäilenpä että hormooneilla on osuutta asiassa . Olikohan se joku gibberilliini tai jotain sinnepäin joka laukaisee kasvin heräämiseen liittyviä elintoimintoja. Nyt tarvittaisiin joku biologi selittämään. Ennustan kumminkin että ennen joulua noille lehdille on käynyt huonosti.

 3. Tälläinen uusherääminen ei ole ihan vieras ilmiö meillä. Muutama vuosi taaksepäin taisi olla peräti kahtena syksynä, unkarin jalosiireenit teki saman tempun. Nyt se ilmiö iski Siniseen, että valkoiseen sireeniin.

 4. Kylläpä se tuo lämpötila vaikuttaa. Terminen kasvukausi alkaa kun vuorokauden keskilämpötila yli +5.
  Ei tosin nuin yksinkertainen asia ole mutta kuitenkin. Lämpötila oikeastaan se isompi juttu. Jos keväällä pakkaskausi jatkuu ja jatkuu vaikka valoa on niin eipä kesä ala. Mutta säille emme mahda mitään. Mutta talvea toivoen nyt eikä keväällä.

 5. Tässä junassa nyt ollaan missä ääri-ilmiöt ilmastossa ovat jokavuotisia. Monenlaiset itiöt, tuholaiset ja uudet tulokaslajit tulevat olemaan meidän harmina jatkossa. Pakkanen on ollut meidän turvana näitä vitsauksia loitontamassa. Me ja luonnon eläimet ollaan sopeuduttu pakkasiin, mutta emme näihin uusiin tulokkaisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *