Lintulaudan elämää

Tuhansia vuosia pihalinturuokintaa
Muitakin kuin talitinttejä
Lintulautavieraat linssiin

Mauri Leivo: Lintulaudan elämää, Opas talvisten pihalintujen tarkkailuun, Docendo 2015

Ennen vanhaan, kun ihmiset asettuivat pysyvästi rakennuksiin, ruokittiin jo ahkerasti pihalintuja. Joskus tietysti niistä sai ruuan lisää, toisin kuin nykyisin. Tämän päivän linturuokkijat ottavat mieluusti kameran esille ja räpsivät kuvia lintuvieraista. Erityisen paljon kuvattu on talitiainen. Mutta myös sinitiainen, pikkuvarpunen, urpiainen, mustarastas, närhi, käpytikka, keltasirkku, jne tulevat mieluusti poseerailemaan, kun palkkiona on maukas ateria. Pihalintujen perusruoka, auringonkukansiemen, käy lähes jokaiselle lintulajille, mutta on tietysti vähän vaativampiakin siivekkäitä.

Kaura on yleensä ollut läskin ohella tavallisinta linnunruokaa. Nykyisin tarjotaan linnuille mm. maapähkinöitä, jotka maistuvat myös oravalle. Oman maapähkinätötteröni tyjensi orava puolessa tunnissa viimeiseen pähkinään. Niinpä tilalle piti ostaa vähän laadukkaampi syöttöritilä. Vehnä, hirssi ja hamppu ovat uudempia tuttavuuksia linnunruokkijan valikoimissa. Myös omenaa voi talvilinnuille tarjota. Marjat, hedelmät, rypsi, pellava, jne kelpaavat myös lintujen ruuaksi. Myös ruuantähteet maistuvat linnuille ja normaalisuolainen ruoka sopii hyvin, sillä linnuilla on tehokas suolanpoistojärjestelmä.

talitiainen kädelläKirja vaikuttaa melkoisen seikkaperäiseltä talvilintuoppaalta, joskin sen pääasiallinen tarkoitus on neuvoa talvilintujen tunnistusta ja tarkkailua. Niinpä kirjassa puututaan myös lintujen kuvaukseen, joka antaa kivasti mielekkyyttä linturuokintaan. Järkkärikameralla saa hyviä kuvia vaikka ikkuna läpi verhon rakosesta. Yleensä linnut tottuvat ihmiseen helposti ja itselleni on sattunut niinkin kesyjä tinttejä, jotka tulevat ottamaan ruuan kädestä.

Jouko Varonen

3 comments for “Lintulaudan elämää

  1. Lintujen ruokkiminen ja niiden pyöriskelystä nauttiminen loppui vuosi sitten, kun kyllästyin alituiseen seinäriveiden takaisin hakkaamiseen. Otin lintulaudat pois. Toivottavasti nuo Luojan luomat löytävät muualta ruokapaikkoja, joissa toteutetaan Mauri Leivon neuvoja. Ne ovat varmaan yhtä kauniita kuin leivon liito taivaalla. Näin tuumailee tämä Lintunen.

  2. Niinhän se on, että ei hupia ilman haittaa ja ei nälkää ilman ruokaa.

  3. Oravat ovat pihapiirin vekkuleita, mutta kovia tuhontekijöitä. Yläpohjan villat lähtevät pesätarpeisiin ja rapina ullakolla herättää heidän läsnäolon.
    Mustarastas on syksyn pihalintu harakkojen, tinttien, punatulkkujen kera. Mustarastas on levinnyt pohjoisemmaksi. Kaustassa niitä ei ennen näkynyt. Nyt ne pesivät rantamökin pihapiirissä.
    Tuli mieleeni linnuista puheenollen pyy. On sanonta, että pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Mittasin aikuisen pyyn 40-vuotta takaperin ja tänä syksynä. Painoissa ei ollut mainittavaa eroa. Painoero pysyi mittaustarkkuuden rajoissa. Johtopäätökseni: Maailmanloppu ei ole lähellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *