Syksy tuo villasukat

Villasukkia joka lähtöön
Vaativia villasukkamalleja

Ann Budd: Villasukkakirja, Vaativia malleja taitavalle neulojalle,Moreeni 2015
Tiina Kaarela: Puikkomaisterin sukkakirja, Moreeni 2015

puikkomaisterinvillasukatNäitä kirjoja ei voi suositella patalappu-sarjan neulojalle. Luulisin kuitenkin, venäläismummojen myymiä teollisia sukkia kokeiltuani, että esim. Tiina Kaarelan pohjoismaisia perinnemalleja ei voi käsitellä läheskään näiden yhteydessä.

Kirjoissa esitellään letitysneule, nurja silmukka, kuvioneulontaa ( joka vaatii tarkkuutta joka kierroksella), pitsityyppinen neule, reikäneule, kärkikavennus, nelitahokavennus, vannekärki, kantaliuskan teko ja kavennus,
kantapään kulma, kiilakavennus kantalappuun, erikoisneuleet ( jotka kuitenkin kuluvat helposti), vahvistettu kantapää, verkkokantapää, jne jne…

Viipurin mummot myivät tosi kauniita sukkia, mutta kotona huomasin, että niistä puuttui kantalappu ( koneellisen työn vuoksi). Niinpä sukkia ei voinut saada jalkaan edes kiskomalla. Hintakin oli tosin vain viisi euroa. Kotimaisille sukankutojille ehdotettiin hallituksen säästöhuumassa jo verotusta, mutta itse sanoisin, että viisitoista – kaksikymmentä euroa sukkaparista on tosi pieni hinta verrattuna työn määrään.

villasukkakirjaAn Buddin kirjassa esiintyvät innovatiivisin ja vaikein mallein villasukkataiturit, kuten Cookie A, Nancy Bush, Meg Swansen ja Eunny Jang. Sukkamalleja on seitsemäntoista ja luulisin että ”evakkomummojen” ei kannata näistä malleista kiinnostua. Totuushan onkin, että wanhan ajan harmaille suomalaisvillasukille ei löydy vertaista jos tarvitaan lämpöä syksyn kylmiin.

Tiina Kaarela on tullut tunnetuksi Puikkomaisteri-blogistaan. Hän antaa siinä ohjeita värikkäistä ja vaativista
kirjoneuleista kiinnostuneille. Mallit soveltavat eri maiden kansanomaisia kuvioita modernein värein ja langoin toteutettuna.

Sukanneulojien värikkäät pöydät ovat aina stimuloineet minua ostoksille. Taidossa on varaa kehittyä. Siksi tällaisia kirjoja tarvitaan. Toisaalta ohuesta langasta tehdyt taidokkaat sukat eivät kestä sillä tavalla käyttöä kuin perinteiset vahvat arkisukat ja suosittelenkin tällaisille taideoksille ripustamista raameihin ja lasin alle seinätauluksi.

2 comments for “Syksy tuo villasukat

  1. Kylläpä on kauniita sukkia.

    SPR jakoi turvapaikan hakijoille villasukkia suuret määrät. Ainakin ensimmäisen erän kaikille tulijoille riitti sukkia.

  2. Alpon kommentti herätti ajatuksen, että pakolaisten täytyisi
    nyt kutoa täällä itselle sukkia ja kaulaliinoja, koska pian täällä
    on todella kylmä. Vapaaehtoisia löytyy varmaan opastamaan
    alkuun silmukoiden luomisessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *