Erästely on taitolaji

Villisioista jänöjusseihin
Parhaat kalastus- ja metsästysjutut

Eränkävijä 2015 – 2016, toim. Mauri ja Jussi Soikkanen,Otava 2015

Eränkävijän kilpailu on jokavuotinen eräkirjoittajien koitos. Parhaat jutut pääsevät kansien väliin Eränkävijä-kirjaan. Tänä vuonna oli kalastusaiheisten juttujen paras tarina kertomus poikien kalaretkestä lahnapaikoille. Vesa-Matti Sairanen kertoi tarinassa ”Putki” illanhämyisiä tunnelmia onkimiesten kokemana.

Jänisparka on kertomus miesten reissusta saareen joskus rantakalliolla nähtyä jänistä ”kaatamaan”. Erävävy-jutussa tutustuu mies tummaihoiseen vävypoikaan ihan metsästyspuuhissa. Pöllö huutaa kuolemaa on tummasävyinen juttu vanhasta miehestä, jolle mehtuupuuhat ovat tulleet elämän taipaleella tutuiksi.

Kirjaan mahtuu tavan mukaan myös asiajuttuja, kuten Jussi Soikkasen tarina Villisikojen metsästyksen näkymistä. Anssi Uitti valottaa taas pohjoismaisen kalastuskirjallisuuden historiaa.

Jotenkin tuli mieleen juttuja lukiessa, että raati on tälläkin kertaa satsannut novellirakenteisiin juttuihin. Semmoinen tarina jossa on sisäistä jännitettä ja henkilökemiaa, on jotenkin mielenkiintoisempi lukea kuin pelkkä tarpominen saaliin perässä, kunnes kliimaksi koittaa ja metsokukon nokasta valuu veritippa hangelle merkiksi siitä, että kiikakivääri on varma peli, vaikka puun latvassa kuikuileva saalis olisi miten arkaa sorttia.

Juttu rakkatammukoista kertoo miehestä, joka on kuullut vanhalta erämieheltä purosta rakkakivien alla. Sitähän täytyy tietysti lähteä katsomaan ja toden totta, paikka löytyy tunnusmerkkien perusteella. Tulillekin päästään kypsyttämään kahta taimenta. Enempää kuin ruokatarpeet kun kunnon kalamies ei viitsi pyydystää.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *