Eläinten aivoituksia

kamala luontoLuonto on ihmeellinen
Hirviä, sikoja ja ilveksiä
Vehniäisen huumoria

Jarkko Vehniinen: Kamala luonto, Anna haukku!, Arktinen Banaani 2015

Jarkko Vehniäinen osallistui Kamala luonto-sarjakuvilla Kemin pohjoismaiseen sarjakuvakilpailuun. Sarja pääsi loppukilpailuun, mutta ei palkinnoille. Tuota pikaa tämä ”maailman kamalin sarjakuva” alkoi kiinnostaa eläinten suorasukaisen ajattelun myötä lehtiä ja internet tarjosi sille maailmanlaajuisen levityksen.

Päähenkilöt sarjassa ovat ilves ja kärppä. Joskus tämä epäsuhtainen eläinpari makailee kivellä ja päästelee pieruja, joiden jälkeen sopii naureksia remakasti. Joskus joudutaan vähän sanaharkkaan ja se tietysti merkitsee vahvemman ilveksen antamaa opetusta kärpälle. Eläimet ovat yleensä yksinkertaisia ja niinpä kärppäkin haaveilee pääsevänsä kärpannahkaturkkina kuninkaallisen harteille.

Hirvelle on hirvenmetsästysaika melkoista stressiä. Niinpä Ilves ja kärppä iloittelevat huomauttamalla sarviniekalle, että he olivat näkevinään punahattuisen miehen liikkeellä lähistöllä. Sehän tietysti saa hirven suunniltaan pelosta.

Porsaan tyhmyydella kaverukset naureskelevat kerran jos toisenkin. He huomauttavat porsaalle, että jouluna pääsee possu ihan juhlapöytään isäntäväen kanssa. Ja vaatetuksena on, mikäpäs muu kuin sinappihuntu. Siitähän porsas innostuu.

Lehmä taas on siitä tyhmä, että se nuuhkii kerta toisensa jälkeen sähköpaimenta ja saa sätkyn. Sekös ilvestä ja kärppää naurattaa. Samaa lajia älynlahjoiltaan on lammaskin. Sitä voi pelotella vaikka metsästä löytyneellä lampaanpäällä, jonka sudet ovat jättäneet syömättä.

Pierut ja ulosteet ovat tietysti tärkeä osa tämän sarjan annissa. Niillehän ihmislaji on tottunut nauramaan. Vehniäinen on myöhemmin ”jalostanut” Kamala luonto-sarjaa ottamalla mukaan mm. eläinten tunteet ja emootiot, joista masennus nousee merkittäväksi.

Jouko Varonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *