Ihminen tarvitsee eläimiä

Hevosesta malariasääskeen
Eläinkunta elää kanssamme

Eric Chaline: 50 eläintä, jotka muuttivat maailmaa, Moreeni kustannus

Ihminen käytti aluksi apunaan eläimiä lihan, nahan ja luiden vuoksi. Aikojen kuluessa kuitenkin huomattiin, että eläimistä oli muutakin hyötyä. Itse asiassa eläimet muuttuivat ihmisille elintärkeiksi. Joskus prosessi oli pitkä. Sudesta jalostettiin ihmisen uskollinen kumppani, koira, josta oli apua vahtikoirana, metsästyksessä, nykyisin jopa huumekoirana. Myös on huomattava eläinten merkitys lemmikkeinä, kuten villikissasta kehittynyt kotikissa. Nykyisin on puututtu eläinten hyväksikäyttöön, kun on huomattu, että ihmisen historia maapallolla saattaa olla yllättävän lyhyt ilman eläimiä. Kotieläimet tuottavat villaa, lihaa, nahkaa, luita, verta, ym. nykyisinkin. Merkittävä on esim. villihevosesta kehitetty hevonen, joka vielä viime vuosisadan sodanjälkeisissä oloissa oli tärkeä apulainen metsätöissä ja maanviljelyksessä. Hevosen rooli on muuttunut kulttuurin kehittymisen mukana, mutta yhä sille on muutakin käyttöä kuin teuraseläimenä. Ihmisen elämään ovat vaikuttaneet myös monet tuholaiset, kuten malariasääski, hyttynen, täi, myrkkykäärmeet, paarmat jne… Niilläkin on
oma tehtävänsä luonnon ravintoketjuissa. Voidaankin sanoa, että jokainen sukupuuttoon kuollut eläinlaji jättää lähes parantumattoman aukon ekosysteemiin.

Tämä kirja sisältää paljon tietoa eri eläinlajeista ja niiden vaikutuksesta ihmisen elämään, jopa maailmanhistoriaan. Niinpä sitä lueskellessa avartuu myös maailmankatsomus. Kirjan ansiokkaalle kuvitukselle on myös annettava mainesana. Päätin ottaa kirjan vielä jatkokäsittelyynkin. Se tarjoaa maukkaita lukuhetkiä.

Jouko Varonen

1 comment for “Ihminen tarvitsee eläimiä

  1. Mulla on hyllyssä kirja ”50 kasvia jotka muuttivat maailmaa” Kirjan on kirjoittanut Bill Laws ja suomentanut Veli-Pekka Ketola.

    Näihin kasveihin kuuluvat mm.Sipuli, tee, kahvi, appelsiini, eukalyptys, puuvilla, auringonkukka, ohra, tuoksuherne, laventeli, metsäomenapuu, tupakka, oliivi, tammi, koiranruusu, peruna, kaakao, vehnä, tulppaani ja viiniköynnös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *