Elämän mitta

Kauniita runoja
Kustantajan runokokoelma

Annikki Bärman: Hänelle, joka tahtoo, runoja, FinnEpos 2015

Runo on minulle elämän mitta
ja elämä itse kauneus…
nähdä ja kokea
sitä minä tahdon
se minua kovasti miellyttää…

Sain kirjapaketin Annikki Bärmanilta, nuoruuteni tärkeältä kirjailijalta. Muistui mieleen Bärmanin kirja Kivimetsä tuolla puolen (WSOY 1980), jossa Bärman valotti mielisairaalan kokemuksia kuuden henkilön näkökulmasta. Tuolloin mainittiin, että Bärman lunasti kirjallaan paikkansa maamme kirjailijaartin
kärkinimiin.

Bärman on ammatiltaan opettaja, joskin nyt jo ansaituilla eläkepäivillä miehensä, eräkirjailija-runoilija Raimo Bärmanin kanssa. He perustivat yhdessä myös kustantamon FinnEpos, joka kuuluu ns. keskisuuriin kustamoihin. Bärmanin runoissa hehkuu elämä. Tunnelmia on aina nuoruuden ja lapsuuden kokemuksista ikääntymisen tuntoihin. Runoissa on taitavaa rytmiikkaa ja teemoja löytyy rakkaudesta
paholaiseen ja pihakoivun tuulenpesästä pultsareihin. Kiinnostuin Bärmanin tyylistä, joka on hyvässä mielessä lukijaystävällistä ja ottaa mukaansa myös ns. ”mattimeikäläisen”.

Bärman kirjoitti saatekirjeessään minulle, että jos ”vaikka yksi runo olisi hyvä ja kiinnostava”. Mielestäni kokoelma on elämänmittainen kokemisen ja näkemisen kirjo, jossa on riittävästi kuvakieltä ja symboliikkaa, mutta ei yksityisesti ja vaikeasti, vaan isolle kohderyhmälle sopivasti.

”…Sinä kesänä nuoria olimme niin
me haitarin soitossa tanssittiin
soi haitarin äänessä tuuli,.
Ja syksyn tullessa lämpösi sain
minä kainalokuopastas turvani hain
kävi harjujen ylitse tuuli.”…

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *