Ninni Poijärvi konsertoi ukkinsa suunnittelemassa kirkossa

ninni poijärven konsertti Värtsilässä

Ninni, Helmi ja Mika.

Kerrankin ei tarvinnut voivotella Värtsilän kirkon tyhjiä penkkejä, kun Värtsilä-päivät päättänyt Ninni Poijärven ja Mika Kuokkasen konsertti keräsi yleisöä enemmän kuin kukaan uskalsi edes uneksiakaan. Jos aamun messussa oli paikalla reilut 300, niin illan konserttia oli kuuntelemassa ja nauttimassa ainakin muutama kymmeniä enemmän ellei sitten jopa neljättä sataa pitkän matkaa. Harvoin on kuultu Värtsilän kirkossa bravo!-huutoja, mutta nyt ainakin voi kuvitella näin tapahtuneen: sen verran myrskyisät olivat suosionosoitukset.

Reilun tunnin mittaisessa konsertissa kuultiin eräänlainen läpileikkaus Ninni Poijärven musiikista. Siinä on vahva vaikutus amerikkalaisesta roots-musiikista. Roots tarkoittaa juurta tai juuristoa ja se viittaa erityisesti pohjoisamerikkalaisen kansanmusiikin ja varhaisen populaarimusiikin tyyleihin, jotka ovat vaikuttaneet rockmusiikin syntyyn ja kehitykseen. Tällaisia ovat varsinkin blues, kantri, bluegrass ja folkmusiikki eri muodoissaan.

Osan Ninnin, Mikan ja Helminkin esittämistä kappaleista oli alkuperältään perinteistä amerikkalaista roots-musiikkia, mutta valtaosa ohjelmistosta koostui Ninnin ja Mikan omista sävellyksistä ja sanoituksistakin. Tutuin lienee kuitenkin CCR:n Proud Mary, joka sai Ninnin tulkitsemana uudenlaisen sovituksen; nyt kehtolaulumaisena kuin jyräävänä rock-versiona, jona se on totuttu kuulemaan. Ninnin ajatuksiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.ninnipoijarvi.com.

Ninnin istrumentteina olivat laulun lisäksi viulu ja piano. Häntä säestivät puoliso Mika kitaralla esittäen myös muutaman oman laulun sekä viisivuotias tytär Helmi viululla ja huuliharpulla. Ja vaikka musiikki ja laulut eivät jonkun mielestä täytä hengellisen musiikin määritelmää, niin sanat kertoivat syvästi elämästä ja ihmisenä olemisesta, iloista ja suruista tavalla, että ne puhuttivat voimakkaasti tämän päivän ihmistä. Ninnin esiintymisessä on jotain herkkää ja kaunista sekä koskettavaa. Ja vaikka mittaa ei maata mitaten ole paljoakaan, niin hänestä säteilevä karisma oli niin valtava, että se jopa yleisön hyräilemään mukana, vaikka joku ei ehkä sanojakaan osannut.

Värtsilän kirkko on Ninni Poijärven isoisän Veikko Larkaksen suunnitelma. Ninni kertoi havahtuneensa siihen, että hän ei juuri tuntenut isoisänsä kädenjälkiä. Osaltaan siihen vaikutti sekin, että Ninni ei ehtinyt koskaan tavata isoisäänsä, sillä tämä oli kuollut viitisen vuotta ennen Ninnin syntymää. ”Kun tulimme keikkamatkalta pohjoisesta Kauhajoen kautta, niin äiti kysyi, että tiesinkö Kauhavan kirkon olevan ukin suunnittelema. En tiennyt ja oli oikeastaan aika noloa, että tuntenut ukin töitä. Nyt olen yhdessä Mikan kanssa ottanut tehtäväksemme kiertää ja konsertoida näissä kirkoissa”, kertoi Ninni Poijärvi.

Värtsilän kirkon lisäksi Veikko Larkas on suunnitellut Hoilolan kirkon sekä Pielissuun kirkon täällä Pohjois-Karjalassa. Lapissa muun muassa Enontekiön ja Kolarin kirkot sekä Pohjanmaalla Kauhajoen kirkon.

Nyt yksi isoisän kirkoista on tullut Ninnille tutuksi. Konsertin tuotto kerättiin papin säkkiin käytettäväksi Värtsilän kirkon kunnostamiseen. Siitä kiitos Ninnille, Mikalle ja Helmille.

[Best_Wordpress_Gallery id=”5″ gal_title=”Ninni Poijärvi konsertoi Värtsilässä”]

Teksti: Markus Kontiainen
Kuvat: Markus Kontiainen ja Vuokko Väänänen

1 comment for “Ninni Poijärvi konsertoi ukkinsa suunnittelemassa kirkossa

  1. Kiitos Erkki,että sait henkilökohtaisilla suhteillasi papit Made in Värtsilä sunnuntaiaamun messuun sekä Ninni Poijärven perheen konsertoimaan tänne pieneen Värtsilän. Molemmat tilaisuudet olivat todella koskettavia ja upeita. Illan konsertti oli kuin kruununjalokivi Värtsilä -päivien päätteeksi.Erityisesti pienen Helmi-tytön esitys vei lopullisesti sydämeni.
    Ketään se Erkki keksii tänne seuraavaksi esiintymään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *