Luentotilaisuus ”Torinon käärinliina” 2.7.2015

Luentotilaisuus aiheesta ”Torinon käärinliina” Värtsilän seurakuntakodissa to 2.7.2015 klo 18.
Tutkimustietoa liinasta, joka lienee ollut haudassa Jeesuksen ruumiin ympärillä. Kuvia aiheesta. Dosentti Juha Hiltunen luennoiKahvitarjoilu. Tervetuloa!

Katso video:Torinon käärinliina Jyväskylässä

33 comments for “Luentotilaisuus ”Torinon käärinliina” 2.7.2015

 1. Torinon käärinliina -tilaisuudessa oli meitä yhteensä 19 !!!!! Ensi yönä minua ei nukuta !!!!! Arvatkaa, miksi !!!!! Oikein arvattu !!!!!! Värtsilän kirkko nukkuu hyvin. On hyvin nukutettu. Minä olen yksi nukuttajista.

 2. Unohtui kiittää Arja Miinalaista Saarivaarasta, joka järjesti kahvituksen pullan ja kakun kera. Lämmin kiitos!

 3. Noin harvinainen ja arvokas tilaisuus, ja ilmoitus Värtsissä vasta samana päivänä ! !
  Tekisi mieleni sanoa, että tilaisuudesta tiedottaja on nukkunut pahemman kerran.
  En tiedä onko ilmoitusta ollut aiemmin, en ainakaan huomannut.

 4. Oli ilmoitettu Karjalaisessa, Koti-Karjalassa, Tohmajärven seurakunnan kirkollisissa ilmoituksissa, muutamien kauppojen ilmoitustauluilla Tohmajärven kunnan ja seurakunnan alueella – verkkolehti Värtsissäkin jo ennen eilistä. – Tilaisuudesta tiedottaja ei nukkunut kunnolla vielä sen ”toteutumisenkaan” jälkeen. Mutta voi nukahtaa pian kokonaan.

 5. Kiitos Erkki. No sitten ihmisiä ei vain kiinnostanut. Minua olisi kiinnostanut, mutta valitettavasti sain tietää liian myöhään.

 6. Ei kiinnostanut, ei ollut tietoa, oli pätevä syy olla tulematta. Turha näitä on enää pähkäillä. Se on kuitenkin totta, että tilaisuus oli aivan ainutlaatuinen. Harvinaista herkkua pienelle paikkakunnalle asiasta, joka kiinnostaa juuri NYT MAAILMANLAAJUISESTI. Ja paikalla oli kansainvälisesti arvostettu tiedemies ja tutkija. – Olin kuvitellut jotain tietäneeni noista käärinliinoista, vaan en ollut juurikaan tiennyt. Nyt tiedän paljon enemmän, opetuslapsi Tuomaan tavoin!

 7. Johtuipahan ihmisten tuleminen tai tulemattomuus paikalle sitten aivan mistä tahansa, niin kuitenkin mielestäni tilaisuuden alkamisajankohta klo 18 on maaseutupitäjässä äärimmäisen HÖLMÖ; ehdottomasti aloitukset – mikäli suinkin mahdollista – aina (vähintään) tuntia myöhemmäksi. Poijärven konserttikin näyttää valitettavasti kuuluvan tähän samaan kategoriaan!

 8. Huomasin tuon tilaisuuden ilmoituksen mutta ei kiinnostanut. Liina on liina ja siinä mielessä aito. Ketä se esittää onkin sitten toinen juttu. Raamatussa kerrotaan Jeesuksen haudatun juutalaisen tavan mukaisesti. Juutalainen tapa oli käärimisessä liinoihin sellainen, että vartalo kiedottiin eri liinaan ja pää eriliinaan. Torinon liinan kuvassa henkilö on peitetty yhdellä liinalla.

  Toinen Mooses 20:4 Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla.

  Kun Jumala kieltää ihmisiä tekemästä jumalan kuvaa ja palvomasta sellaista, niin olisiko hän itse tehnyt Jumalan kuvan ihmisten ihmeteltäväksi tai palvottavaksi. Ei Jumala toimi omien sanojensa vastaisesti.

 9. Yhdyn Tikan ajatuksiin liinasta.
  Kovin on kiistelty asia kaikissa tiedepiireissä ja uskonnollisissa dogmeissa.
  Yhtä totuutta ei varmasti löytyne, vaikka asiaa on tutkittu pitkään monella taholla, tämä esitys oli vain yhden tutkintalinjan ns.totuus asiasta.

  Ainoastaan ortodoksiuskonto on pysynyt tässä ”Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa” Pysynyt vahvana monissa muissakin asioissa, jotka romuttavat nykyisin ev.lut kirkon asemaa, joka menee ja joustaa suuntaan jos toiseen ja matkii ortodoksikirkon käytäntöjä hätäpäissään.

  Joissakin harvoissa tapauksissa ikoneissa on kuvattu Jumalaa, joka periaatteessa on kielletty ikonimaalareilla.
  Mutta ikonin tarkoitus kamppailee ortodoksisuuden, totuuden ja kauneuden puolesta. Loppujen lopuksi se kamppailee ihmissielun puolesta, sillä sielujen pelastuksessa on kirkon olemassaolon merkitys ja päämäärä.

 10. Jussin huomautus on varteenotettava. On vain niin vaikeaa sovitella yhteen eri tahojen toiveita. Asiasta olisi neuvoteltava eri osapuolten kesken. Olisiko klo 18.30 sopiva komromissi? Kysymyshän ei ole jokailtaisesta kokoontumistarpeesta.

  Kalevin kommentti on esimerkki siitä, miten tärkeää olisi ollut olla paikalla saamassa oikeaa tietoa. Sellaisen tiedon jälkeen ei tarvitsisi myöskään sekoittaa toisiinsa asioita, joilla ei ole mitään tekemistä keskenään.

 11. Voisiko nimimerkki ”Käärinliinan arvoitus” kirjoittaa ajatuksensa uudelleen, niin että selviäisi, mitä hän tarkoittaa ja mitä mieltä hän oikeasti?

 12. Jos ei tuota edellistä kommenttia suomenkielellä ymmärrä, niin en käännä sitä kirkkoslaaviksikaan.

  Edesmennyt Eila Simonen tokas vahingostaan:

  Eipä tuo hämmentämällä parane, kun tönäs vahingossa vasta selvinneen kahvipannun.
  Juotiin sitten kahvit poroineen päivineen.

  Jos ei selvinny tuosta tekstistä niin olen samaa mieltä Tikan kanssa !

 13. Kyllä minä nimimerkki ”Käärinliinan arvoitus” kirjoituksen suomenkielen osasin lukea ja jopa moneen kertaan, vaan en ymmärtänyt, mitä hän tarkoittaa. Ajatusten sisältö jäi epäselväksi.

  Juha Hiltunen on tiedemies ja hän puhui vaikeasta asiasta selkosuomeksi joutuen tosin silloin tällöin käyttämään kansainvälisiä käsitteitä, joita ei joka kahvipöydässä käytetä.

  Viisastelu Torinossa olevasta liinasta on sopimatonta, sillä – jospa se todella onkin aito !!!!! Juha Hiltunen argumentoi tieteen keinoja käyttäen ja tuli siihen tulokseen, että se on aito. Siinä ei ollut hituistakaan uskonasiaa!

  Tietysti tieteenkin tulokset voivat olla erilaisia ja ne voivat muuttua. Mutta Värtsilän tilaisuudessa oli usko esillä vasta minun loppupuheenvuorossani, ja vasta silloin sytytettiin kynttilä pöydälle. Ja tämä tapahtui uskonnonvapauslain luvalla.

 14. Kyllä Juha Hiltunen ja hänen teoriansa tunnetaan noissa kääreliinapiireissä. Ei ole mitään tunnettua tuntomerkkiä johon Torinon kääreliinan kuvaa tai mahdollisia veritahroja voisi verrata. Ei mitään. Liina voi olla tuolta ajalta ja ollut välimeren itäpuoleella. Mutta ei ole mitään aineistoa johon sitä voisi verrata ja todistaa sen olevan Jeesus Nsaretilaisesta lähtöisin.

  Liinan haavat ja muut pahoinpitelyn jäljet ovat peräisin sen ajan Roomalaisten tuomitsemistavoista, jossa tuomittua kidutettiin ennen lopullista ripustusta ristinpuulle. Kun Roomalaiset tuhosivat Jerusalemin noin vuonna 70 sen valtauksen jälkeen tuhansia juutalaisia ristiinnaulittiin varoitukseksi köyhälle kansalle.

 15. Lukekaa Raamatusta mitä siellä kerrotaan Jeesuksen hautaamisesta ja kuolleista ylösnousemukseta. Raamattu on ainoa lähde jossa nämä asiat kerrotaan.

 16. Kuulehan, Kalevi, älä ryhdy Raamatulla lyömään. Juha Hiltunen ja monet muut hänen lisäkseen tutkivat tieteellisillä menetelmillä, voisiko k.o. liina olla se liina, joka oli Jeesuksen ruumiin ympärillä. Annetaan heidän tutkia. Jos he sillä menetelmällä tulevat siihen tulokseen, että se liina on oikea eikä mikään väärennys, niin mitä Sinä siitä menetät. Sitä paitsi luentotilaisuudessa tutkija osoitti, että jäljet sopivat moneen yksityiskohtaan, joita löytyy erityisesti evankeliumista Johanneksen mukaan.

  Mielenkiintoista luennossa oli sitten se, että liinassa olevat löydökset ja jäljet ovat peräisin siltä ajalta, jolloin Jeesus eli. Sekin on tieteen keinoin todistettu, että Jeesus oli poistunut liinoista – muistaakseni – alle 36 tunnin.
  Onko tässä jotain tuomittavaa, jos tiedemies tulee tällaiseen tulokseen. Minua – uskovaista – tämä ainakin puhutteli niin, että olin aivan liikuttunut, siis minua joka olen alkanut elää uskovaisena ennen kuin tiesin halaistua sanaakaan mistään Torinon käärinliinasta.

  Summa summarum: Olen rohkaistunut siitä, että joku tieteen tinkimättömien tutkimusten jälkeen voi olla sitä mieltä, että oli todella Jeesus Nasaretilainen, joka ristiinnaulittiin. Mitä se sitten hänelle sen jälkeen merkitsee, on toinen asia. Onko se sovitusuhri vai jonkun juutalaisen kapinallisen teloitus? Minulle hän – uskoni mukaan – on syntieni sovittaja ja laiminlyöntieni velan maksaja. En mene palvomaan liinaa. Mutta jos joskus sen näkisin, itkisin sen äärellä.

 17. Hyvää kesää kaikille näin hellepäivänä…aikamoista kirjoittelua. Seuraan joskus värtsiä joutessani,,,,ja mietin monenlaista.
  Täällä on ihania juttuja ja ihmisiä. Mutta myös aika itsekeskeisiä ihmisiä….on mukava katsoa kuvia luonnosta, kukista jne ja ihana lukea tarinoita. Mutta onko joillain aina tapana kirjoittaa itsestä ja laitella omia kuvia…mietin vaan.
  Tämä keskustelu paisunu kuin pullataikina..minun uskooni ei käärinliinat vaikuta. Pidän asiaa nyt ehkä totena kunnes joku päivä uusi tutkimus kumoaa asian tai löytyy uudet käärinliinat.
  Eiköhän usko ole muuta kuin todistelua . Itse ajattelen ettei Jeesuksen tarvinnu jättää todisteita….olisi liika helppoa jos kaiken näkisi mihin uskoo…
  Mukavaa hyttysen ininää…..kaikille. Niille joita käärinliinat kiinnostivat ja niille joita ei…kasvattakaa kunnon pottuja…ja laitelkaa ruusupenkkien kuvia….

 18. Taitaa olla ihan oikea käärinliina, kun herättää samanlaisia intohimoja kuin liinan sisällä maannutkin. Tulipa mieleen tämmöinenkin ajatus mokoman sekoilun joukkoon.

  Joka tapauksessa, Juha Hiltusen vierailu oli vaikuttava kokemus. Vein hänet ja hänen isänsä tänä aamuna Kiteelle junaan, mistä matkustivat Turkuun. En tiedä, kummal puole jokkee.

 19. Torinon kääreliina keskustelu alkaapi muistuttamaan radio Jerevanin kysymystä siitä mitä Aadam ja Eeva havaitsivat kun pensaikosta kuului rapinaa? Siellä oli teidemies tutkimassa mitä paratiisissa oikeasti olikaan.

 20. Teologian maisteri Lintunen suhtautuu vakavasti ja kunnioittavasti Torinon käärinliinan tutkijoihin. Jatkokoulutuksena hankin tietoa myös historian tutkimusmenetelmistä, mikä vain lisää tutkijoiden työn kunnioitusta. Koulutukseni perusteella tiedän, että asia Torinon liiana tutkiminen on perusteltua, olipa tutkijoiden saama tulos mikä tahansa. Irvailu on minusta sivistymätöntä. Ei enää muuta tältä tuolilta tähän debattiin.

 21. Tällainen keskustelu käy hyvin helposti rönsyämään, mutta siitä huolimatta vielä muutama ajatus:
  Ensinnäkin tilaisuuden alkamisajankohdasta. Ei yksistään seurakunnan kokoontumiset vaan hyvin monet muutkin ”kinkerit” alkavat maaseudullakin nykyään aivan liian aikaisin. Ei koko yhteiskunta voi tietenkään pyöriä meidän viljelijöiden ja karjankasvattajien ehdoilla, mutta käsitykseni mukaan monet muutkin maalla asuvat ihmiset tykkäävät tehdä kotonaan alkuillasta kaikenlaisia askareita ja lähteä vasta sen jälkeen yhteisiin asioihin.

  Sitten varsinaisesta aiheesta. Olen tiennyt tästä mielenkiintoisesta Torinon liinasta jotakin jo aiemminkin ja nytkin katsoimme oheisen videopätkän. Mielestäni tässä ei ole kysymys mistään kuvanpalvonnasta eikä Jumalan kuvan tekemisestä. Jos joku saa omalle uskolleen vahvistusta tämän tai jonkin muun raamattuhistoriallisen löydöksen myötä, niin sehän on vain hyvä asia. Tiedän, että monille uskoville esim. Israelin matka, käynti ”Pyhillä paikoilla”, on saattanut avata hengelliseen elämään jopa aivan uusia positiivisia ulottuvuuksia.

  Eräässä yllä olevassa kommentissa suoritetaan jopa jonkinlaista vertailua ortodoksikirkon ja luterilaisen kirkon välillä. Niin tai näin, mielestäni jokainen kirkko ja herätysliike, joka tunnustaa kuolleen ja ylösnousseen Kristuksen Jumalan Pojaksi ja ainoaksi välimieheksi, on oikealla asialla. Kysymys on siitä, kelpaako meille tämä armo?
  Ihminen, jolle se ei kelpaa, on pahasti tuuliajolla kuuluipa hän sitten mihin kirkkoon tahansa.

  Olen itse ev.lut. kansankirkon (kriittinen) jäsen, mutta olen toki käynyt ortodoksijumalanpalveluksissakin sekä myöskin helluntailaisten ja vapaakirkon kokoontumisissa ja ilokseni kaikista niistä on löytynyt raamatullinen Jumalan Pyhä Sana.
  Mikään herätysliike ei ole minulle opillisilta korostuksiltaan sen kummemmin vieras, mutta olen ehkä lähimpänä ns. viidesläisyyttä. Kristityn vaellukseni on inhimillisestikin kelvotonta, mutta – ”Koska hän riippuu minussa kiinni, niin minä hänet pelastan” (Ps. 91:14). Tähän turvaten lähden nytkin levolle.

  Hyvää yötä!

 22. Toivottavasti en loukkaa enkä provosoi ketään kun ääneen totean ymmärtämättömyyteni näihin uskonasioihin.

  Jussi toteaa että jokainen kirkko ja herätysliike joka tunnustaa kuolleen ja ylösnousseen Kristuksen Jumalan pojaksi ja ainoaksi välimieheksi,on oikealla asialla.

  Asuin muutaman vuoden Helsingin Kampissa Juutalaisen seurankuntakeskuksen naapurissa.
  Juutalaiset pitävät itseään saman Jumalan valittuna kansana mutta eivät tunnusta Jeesusta missään tapauksessa Jumalansa pojaksi?

  Se on selvä että uskovilla on tähänkin ristiriitaan selitys olemassa.Maallikon on vain joskus näitä vaikea ymmästää.Onneksi ei kaikkea tarvitsekkaan ymmärtää.

 23. Lukaisepa, Jore, verkkolehtemme kolmen vuoden takaisen jutun ”Pressan vaalit” perättäiset kommenttimme helmikuun 6. päivältä. Joku oikea teologi osannee selittää tämän asian ehkä paremmin, mutta joka tapauksessa olen yrittänyt vastata siellä samaan kysymykseesi!

 24. Todella hienoa Värtsilä, rajat ylittyvät tapahtumilla sanoo:

  Hienoa Värtsilä !
  Uskallusta riittää ja silloin saa todella hyviä luennoitsijoita sinne. Kiitos kaikille heille jotka sen mahdollistivat ! Kiitos.

  Todella mielenkiintoinen persoona dosentti Juha Hiltunen ja tehnyt töitä monella saralla.

  Eniten innostuin siitä , että on paljon rajatiedon kanssa tekemisissä.
  Värtsilästähän taisi olla kotoisin myös vastedes mennyt Rauni-Leena Luukanenkin.

  Tehnyt paljon artikkeleita vuodesta 2000 lähtien Ultra-lehteen (alla lueteltu mielenkiintoisimmat)

  Osan voi lukea Ultra-lehden sivuilta tilaamatta lehteä.
  Itsekin olen lukenut Ultra-lehteä
  http://www.ultra-lehti.com

  ja käynyt Ultra-päivillä Kuortaneella,
  •Ultrapäivät. Kuortaneen urheiluopisto, July 2005. Paper:
  Torinon käärinliinan mysteeri;Evankeliumien todenperäisyys
  ;Da Vinci –koodi ja sen kritiikki(i.e. the mysterious Shroud of Turin)

  Tämän vuoden osalta ne ovat ohi, olivat viime viikonlopun aikana.
  Tänä vuonna oli 40. kerta Ultrapäiviä Kuortaneen Urheiluopistolla 2.-5.7.2015
  Tutustukaa heidän Facebook-sivuihin.
  https://fi-fi.facebook.com/pages/Ultrap%C3%A4iv%C3%A4t/215660451956053

  Muutenkin mielenkiitoinen koulutus ja tutkintalinjat hänellä , rokkaa melkeinpä sanoisin.
  Tekee tutkimusta mm. Elviksestä, rock ! Ei ole yliopistomaailma sammaloitumassa jos tähän uskominen.

  CURRENT STATUS
  •Amerikan alkuperäiskulttuurien dosentti (Adjunct professor in Native American Studies) at the Department of Art and Anthropology in Oulu University
  •anthropologist, ethnoand cultural historian and sindonologist
  •tietokirjailija (nonfiction writer) and freelancer
  •artist (computer graphics etc.)
  •freelance tourist guide (Oy Kon-Tiki Tours, Helsinki)

  JOURNALISTIC WORKS (selection)
  Freelance contributor to
  •Ultra2000 –

  Mielnkiintoisimmat jutut Ultrassa:

  •Torinon käärinliina. Arvoitus avautumassa ja syvenemässä.Ultra7
  -8, 9, 10/ 2004; 3, 7-8/ 2005. (i.e. Shroud of Turin)

  •Lemuria (Mu) –manner ja sen lyhyt historia.Ultra1-2/2001 (i.e. debunking the legend of Lemuria)

  •Ior Bockin saga –satua vaiko mytohistoriaa?Ultra9/2001 (i.e. debunking the saga of Ior Bock)

  •Valkoisen jumalan taru –myytin anatomia.Ultra7/2000 (i.e. myth of Quetzalcoatl)

  •Luukaupungin mysteerit.Ultra10-12/1987. (i.e. mysteries of Palenque)

  •Hämmästyttävä Allison DuBois.Ultra2/2007 (i.e. the Medium Allison DuBois)

  •Juudaksen evankeliumi.Ultra7-8/2006 (i.e. the gospel of Judas)

  •“Sanani ovat kuin tähdet, jotka eivät koskaan putoa”.Ultra3/2008 (i.e. Chief eattle’s speech)

  •Skepsismi, ateismi ja materialistinen maailmankuva.Ultra9/2007 (i.e. scepticism, atheism and the materialistic worldview)

  •Elvis ja Tao.Ultra10/2006 (i.e. Elvis and Tao)

  •Da Vinci –koodi ja historiografinen kritiikki.Ultra3,7-8/2005 (i.e. debunking the Da Vinci code)

  •Muinaisen Perun mysteerit.Ultra7-8/2003 (i.e. mysteries of ancient Peru)

  •Pyhän Graalin jäljillä.Ultra9/2005 (i.e. in search of Holy Grail)

  •Historiallista kuningas Arthuria etsimässä.Ultra2-4/2002 (i.e. in search of historical king Arthur)

  •Mayakalendrologia ja hieroglyfien arvoitus.Ultra11/2002. (i.e. deciphering the Maya glyphs)

  •Mayakalendrologia ja hieroglyfien arvoitus.Ultra11/2002 (i.e. debunking the common Maya myths)
  •Ican kivien arvoitus.Ultra7-8/2002 (i.e. debunking the story of Ica stones)

 25. Vaikutta siltä, että on syytä pitää minun taukoa verkkolehden lukemisessa, että kommentoinnissa. Minä kun en noista rajatiedoista ymmärrä mitään. Onhan se sananlaskukin ”joka tietoa lisää, se tuskaa lisää.”

 26. ”Todella hienoa Värtsilä, rajat ylittyvät tapahtumilla” voisit yhä edelleen kehitellä lyhyemmäksi nimimerkkiäsi, että olisi rajatiedon tältä puolen.

 27. Olin tänään iltapäivällä Roihuvuoressa entisessä kotikirkossani Jeesuksen kuolinhetken palveluksessa. Palveluksen jälkeen saimme kuulla dosentti Juha Hiltusen mielenkiintoisen esitelmän Torinon käärinliinasta. Aiemmin päivällä Hiltunen oli esitelmöinyt aiheesta Herttoniemen kirkossa.

  Kirkko oli tupaten täynnä kiinnostunutta yleisöä. Kaikki kirkon 500 istumapaikkaa olivat täynnä. Lisäksi väkeä seisoi seinustoilla ja keskikäytävällä, istui lisätuoleilla, kuoron tuoleilla ja alttarille johtavilla portailla. Kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen kertoi, että ennakkoarvio tilaisuuden osallistujamäärästä oli 150-200. Paikalla oli yli 600 henkeä!

  Roihuvuoren kirkossa kolmen viikon ajan esillä ollut Torinon käärinliina – näyttely on kerännyt runsaasti kiinnostuneita katsojia päivittäin. Näyttely päättyy toisena pääsiäispäivänä. Kävin tutustumassa näyttelyyn alkuviikosta.

 28. Kiitos, Lissu! Luin kaikki edellä olevat kommentit uudelleen. Ei se Värtsilän kirkossa pidetty tilaisuus tainnut olla ihan höperö. Oikeastaan aika merkillistä, että täällä takapajulassa, ”jumalan selän takana” (?) on istuttu tuokio käärinliinan merkeissä. Tällaista ihmettelyä kyllä mielessäni liikkui jo silloinkin 2.7.2015.

  Se mihin uskomme, se voi ja saa olla edelleenkin myös tieteellisen kiinnostuksen kohde. Sain kiirastorstain messussa ja pitkäperjantain sanajumalanpalveluksessa Kontiolahden kirkossa vahvistusta uskolleni. Silti – edelleenkin – uskoni ja järkeni keskustelevat keskenään. Miten muuten voisi ollakaan, sillä onhan järki vaikuttava osa Jumalan luomassa ihmisessä. Uskovakin voi ja saa harjoittaa tieteellistä tutkimusta. Ja jos ei harjoitakaan, niin saa ainakin kunnioittaa sitä harjoittavaa.

  Yksikään tiedemies ei ole vienyt minulta pois uskoani. Tiedon ja uskon kanssa kamppailu on sitten erikseen. Millainen sitten lienee tieteelliseen toimintaan uppoutuneen suhde uskoon? Kysymystä hämmentää tieto, että jotkut huipputiedemiehet ovat uskovia. En kuvittele, että he olisivat skitsofrenikkoja. He ovat yleensä nöyriä ja suvaitsevaisia ihmisiä.

  Jään odottamaan pääsiäisen messua ja valojen uudelleen sytyttämistä.

 29. En nyt oikein tiedä, mihin tämän kirjoittaisin. Ehkä se sopii tähän Torinon käärinliinan liepeille, koska sillä on yhteyttä tänään lankalauantaina kokemaani.

  Katsoin ja kuuntelin virolaisen säveltäjän Arvo Pärtin näyttämäteoksen ”Aatamin passio” TV:n Teemalta. En häpeä paljastaa, että minulta pääsi itku sen loppupuolella.

  Näyttömöteoksen musiikki ja dramaturgia oli unenomaista tarinaa ihmisyydestä – miten Aatami – eli ihminen – muuttaa paratiisista kohti maallista elämää.

  En tämän enempää kerro näkemästäni ja – kuulemastani – sillä luulenpa, että se löytyy ylen areenasta, jos jota kuta kiinnostaa. Minä ainakin haluan kokea tuon elämyksen uudestaan, jos osaan löytää sen.

  Parempaa ohjelmaa lankalauantaihin ei voi löytää, kun odottaa ortodoksien pääsiäisyön liturgiaa televiosta ja luterilaisten pääsiäisen messua Kontiolahden kirkossa.

  Ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen on relevanttia todellisuutta anno Domini 2016.

 30. Tässä vielä linkki dokumenttiin ”Arvo Pärtin matkassa”

  http://areena.yle.fi/1-2806312#autoplay=true

  Maailman tunnetuimpiin kuuluva nykysäveltäjä, virolainen Arvo Pärt täytti 11.9. 80 vuotta. Dokumentissa tutustutaan Pärtin maailmaan. Keskeisenä on Aatamin Passio -teoksen valmistelu ohjaaja Robert Wilsonin kanssa.

  Tämä myös katsottavissa kahden viikon ajan.

 31. Linkitänpä tähän vielä kolmannenkin ohjelman, vaikkei liitykään alkuperäiseen juttuun. Minuun ohjelma teki syvän vaikutuksen.

  http://areena.yle.fi/1-1675271#autoplay=true

  Dokumentti perinteisen karjalaisen tsasounan rakentamisesta Pielaveden Taipaleen kylään. Arkkipiispa Leon rakennuttama tsasouna on perinteisen käsityötaidon näyte.

 32. Lissu, olet aarre Värtsin palstoilla. Kiitos!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *