9 comments for “Viikon puheenaiheet, viikko 22

  1. Viikonloppuna tuli TV uutisissa tarinaa muuttavien hanhilaumojen auheuttamista vahingoista viljelyksille.
    Jutun yhteydessä ruudun alareunaan tuli teksi että oltiin Tohmajärvellä.

    Tarkemmin katsottuna taidettiin olla Sääperin rantamailla.Lintumies Hannu ja maidontuottaja Mika antoivat asiantuntevat kommenttinsa aiheesta.

    Asia oli mielenkiintoinen,hanhiparvet mahtavia ja maisemat nostalgisia.

    Olen niin vieraantunut elämästä että en ole ymmärtänyt hanhikarjojen aiheuttamaa vahinkoa viljapelloille.Tietenkin oraat maistuvat.Olen naiviuttanut kuvitellut että ne syövät vain kesantopelloilta ruohoa.Näillä kaupunkipaikoillahan ne viihtyvät hyvin puistoissa ja golf kentillä ruohoa syöden.
    Jutussa mainittiin että Värtsilän laakson laumatkin voivat popsia hehtaarin alueen päivässä syysviljojen oraita.Jos ymmärsin oikein ?Se on paljon.Asialle ei taida olla paljon tehtävissä.
    Ellei loogisen luovan ajattelun mestarit,eli Värtsin lukijat,keksi ratkaisua ongelmaan.

  2. Ajatele jos ukko saa kerran päivässä tollaisen tortun tikistettyä,
    siitähän menee Itämeri aivan sekaisin.
    Käytetään nyt ukkoa esikuvana,eikä syytellä aina mummoa.
    Äiti tulee aikanaan mummoksi ja hän on kunnioitettavasti hoitanut
    tehtävänsä.

  3. Kaustajärvi-mukia tilattavissa hintaan 15 euroa. Ks. Kaustajärvi.fi / Kaustajärven kylä.

  4. Korjaus edelliseen: Kaustajärvi.fi / Tilaa Kaustajärvi t-paita

  5. Nyt on tuohi irti koivunnila kuorenalla. Ainekset irtoo tuohitöihin myös sytyt uuniin tulen alkupaloiksi puihin tulen tartuttamaan. Nyt on pajupillin tekoaika. Lapsenlapsia opetin pillin teossa. Pillin voi tehdä muistakin puista kuin pajusta, Mitä paksumman puun valitset pillin aihioksi, sitä matalampiääni pillistä lähtee. Ei tarvita isoja asioita kun ilo löytyy.

  6. Mustikka kukkii Kaustajärvellä!

  7. LUKUVUOSI PÄÄTTYI

    Koulu on taas tyhjillään. Poissa on oppilaiden, opettajien ja avustajien työntohina. Olen ottanut tavakseni purkaa kevätjuhlan salirekvisiitan ekana lomapäivänä. Sillä tiellä olen nytkin. Tuossa tuoleja kärrätessäni kävi mielessä voisiko tämänkin homman sosiaalistaa ja pyytää vapaaehtoisia kyläläisiä tulemaan koululle. Siinä olisi mukava puuhastelun, turinoinnin ja kahvihetken paikka. Tiedän, että Värtsilässä on aktiivista porukkaa, jolle tämän kaltainen toiminta onnistuisi. Kyse ei olisi orjatyöstä, vaan yhteistyöstä. Ja se turinointi olisi pääasia.
    Värtsilässä on yhä koulu. Se on loistava homma! Kylä (tai pitäjä) ilman koulua on kuin pilvinen päivä ilman aitan polulla astelevaa emäntää :). Kuinka pitkään koulu säilyy? Realiteetti on se, että eräänä kauniina elokuunpäivänä ei Värtsilässä koulun kello enää soi. Olkoon kaukainen se päivä. Koulujärjestelyissä on eräänä vaihtoehtona 5.-6.luokan oppilaiden siirtäminen yläkoulun yhteyteen. Silloin Värtsilään jäisi kaksi opettajainen 1.-4.koulu. Kuulostaako kuolonkelloilta? Kyllä kuulostaa. Onneksemme tuli uusi opetussuunnitelma, joka lyhyesti sanottuna korostaa 3.-6.-luokkien yhteisöllistä yhteistyötä. Pidetäänkö siitä kiinni, että Värtsilässä säilyy alakoulu, joka ei ole edes kallis? Säästöihinkin pystymme, jos tarvis vaatii. Mutta säästöissä puhutaan vain muutamista tuhansista euroista.

  8. PS. Hyvää, kaunista ja lämmintä kesää kaikille värtsiläläisille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *