Lappeenrannan ”retretti”

Hugo Simbergin lapsenlikasta Toivo Kuulan tragiikkaan
Mittava näyttely Karjalankannaksesta
Lammastyttö dominoi Kannas-näyttelyä

Menin katsomaan elämykseksi luonnehdittua näyttelyä Karjalankannaksen henkilöistä, joista kymmenen elämäntarina nivoutuu näyttelyssä nähtäviin kuviin, taideteoksiin tai tilataiteeseen, puhumattakaan teksteistä, joihin on syytä paneutua, vaikka se saattaa näyttelyn sokkeloisessa ja hivenen levottomassa kokonaisuudessa jäädä vähemmälle.

Hugo Simberg: Lammastyttö

Hugo Simberg: Lammastyttö

Simbergin Lammastyttö – taideteos on nostettu ansiostakin näyttelyn pääaihelmaksi. Lammastytön tarina kertoo tytöstä, joka oli Simbergin perheessä lapsenlikkana. Niinpä hän tietysti päätyi, sievä tyttölapsi kun oli, taiteilijan malliksi.

Victor Jansson Toivo Kuula, muotokuvanaamio

Victor Jansson Toivo Kuula, muotokuvanaamio

Näyttelystä löytyy toki muitakin taideteoksia, Väinö Raution vaikka mainitakseni. Venäläistä taidetta on mukana ja tietysti parikin muotokuvaa nuoresta säveltäjästä Toivo Kuulasta.

Näyttelyn kokoamisessa on ollut suuri työ ja myös elämäntarinoiden verbaalista asusta ja elämänkohtaloiden tietystä risteytymisestä on tehty mittava kokonaisuus. Näyttelyn ulkoasun suunnittelussa on epätasaisuutta. Ikäänkuin laaja materiaali olisi vaatinut vieläkin mittavammat miljööt kuin taidemuseon ja maakuntamuseon tilat. Toisaalta kokonaisuutta olisi voitu hivenen karsia.

Kymmenen ihmisen esille tuomat näkökulmat tuovat aistittavaksi monen suomalaisen omakohtaisia kokemuksia ja tietysti eritoten niiden, joiden sukutausta löytyy Kannakselta.

Maakuntamuseon ”Kinolinnassa” , joka on nimetty Viipurilaisen elokuvateatterin mukaan, voi katsella myös lyhytelokuvia, jotka liittyvät Kannakseen. Tarjolla on lisäksi haastatteluja valokuvia ja kirjallisuutta.

Itselleni jäi näyttelystä, joka on mittava ”retretmäinen” kesäkokemus monelle, myös samantyylinen tunnelma kuin monista suurista näyttelyistä. Aikaa pitäisi varata puoli päivää ja viitseliäisyyttä tutustua ”pahvitornien” teksteihin.

Jouko Varonen

Väinö Rautio: Viipurin linna

Väinö Rautio: Viipurin linna

Väinö Rautio Orpotyttö Viipurin Uuraasta

Väinö Rautio Orpotyttö Viipurin Uuraasta

Vene

Vene

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *