Värtsiläistenseuralaiset kyläkierroksella

Värtsiläistenseuralaiset retkeilivät tiistaina 12.5.2015 kyläkierroksella Kaustajärvellä, Öllölässä ja Hoilolassa.
Joensuun matkailupysäkiltä lähtenyt bussi täyttyi täpösen täyteen kun viimeiset retkeläiset nousivat kyytiin Värtsilässä kylätalon kohdalla. Retkeläisiä oli hiukan enemmänkin kuin bussilastillinen, sillä Tohmajärveltä oli osa jo lähtenyt matkaan henkilöautolla. Kaustajärvellä vierailtiin Ullukassa  ja Toivon-kappelissa

xx

Rovasti Erkki Lintunen kertoo retkeläisille Kaustajärven rannalla sijaitsevasta asuinpaikastaan/kesäpaikastaan Ullukasta ja rakentamastaan Toivon kappelista.

xx

Ullukka, nipin napin Suomen puolella. Retkipäiväksi sattui Snellmanin päivä / suomalaisuuden päivä ja komean puuston keskellä Ullukassa hulmusi siniristilippu.

xx

Toivon kappeli.

xx

Toivon kappelissa on alttaritauluna järvimaisema.

xx

Toivon ankkurit kannattelevat kappelin kattotuoleja.

 

Kaustajärveltä matkattiin Öllölään lounaalle Paimentytön tupaan.

xx

Paimentytön tuvan emäntä Liisa Hämäläinen.

xx

Paimentytön tuvalla nautittiin maittava lounas.

Öllölässä oli muitakin käyntikohteita. Käytiin Koskenniskan mylly- ja kievarimuseolla . Käynti jäi tosin vain katseluksi autosta käsin. Ajankohdan vuoksi käyntikohde ei ollut vielä valmiina kesämatkailuun. Kuultiin kuitenkin tarinaa vanhasta myllystä ja kievariperinteestä oppaan Liisa Hämäläisen kertomana. Matka jatkui Hoilolan luterilaiselle kirkolle, johon tutustuttiin oppaan johdolla.

xx

Liisa Hämäläinen toimi oppaana myös Hoilolan kirkossa.

Kirkolta lähdettiin jatkamaan matkaa eteenpäin yli Onnenvirran ja käännyttiin Korpijärven pohjoispuolelle Antero ja Anneli Salosen maatilamatkailutilalle, missä Anneli Salonen kertoi hunajan luomutuotannosta ja maisteltiinkin luomuhunajaa. Tutustuttiin myös Antero Salosen taidokkaisiin puutöihin. Vähän ostoksiakin tehtiin, kotiin viemisiksi hunajaa ja puutöitä.

xx

Ortodoksinen kulttuuriperinne on mukana monissa Antero Salosen puutöissä.

xx

Taidokasta puutyöperinettä on mukana näissäkin ”mökeissä”.

Paremman ja monipuolisemman kuvan Antero Salosen taidokkaista puutöistä saat tästä linkistä.

Teksti ja kuvat Seppo Pusa

2 comments for “Värtsiläistenseuralaiset kyläkierroksella

  1. Oli mielemkiintoinen retki. Kiva päästä tällä tavalla mukaan!

  2. Olipas entiselle kaupunkilaiselle kiva retkipäivä – pidän maaseutukierroksista, Tykkäsin Ullukan paikasta, Talon ulkoväristä (sisälle emme voineet mennä- olihan meitä aikamoinen porukka – se oli ymmärrettävää sekin. Toivon kappelissa katsoimme alttaritaulua -järvimaisemaa. Rannassa taisi olla savusauna?. Hyvä tie perille. Liekö marjatkin metsässä. Passaapa Ulukan väen siellä kesäänsä viettää. Toivon teille vain terveyttä pitkälle elämän ehtooseen:

    Sitten alkoi huikaisemaan ja pääsimme Paimentytön runsaaseen ruokapöytään. Eihän sitä edes jaksa syödä kovin paljoa kerralla – paisti jäi minultakin maistelematta. Olimme Puolison kanssa ensimmäisen kerran samasessa paikassa isänpäivänä – muistaakseni.
    Matkamme jatkui Tuupovaaran puolella toisissa kohteissa.
    Kiitokset teille kaikille, jotka otitte meidät vastaan
    Hoilolan kirkkoonkin tutustuimme jo toisen kerran tänä kesänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *