Sirkus saapuu kaupunkiin

Satufantasiaa/
Jukka Itkonen on satusetä

Jukka Itkonen/Elina Warsta: Sirkusjuna saapuu, Lasten Keskus 2015

Aina varma aihe lasten kertomuksille on sirkuksen saapuminen kaupunkiin. Sirkus herättää mielikuvituksen ja ainahan voi sattua, että samaan aikaan on liikkeellä vankikarkuri, jota poliisit jahtaavat ja joka vaihtuu isään, joka on raidallisessa aamutakissa hakemassa postia.

No vankikarkuri joutuu puutarhahommiin ja katuu varmaan koko ikänsä, että karkasi rauhallisesta vankilasta, jossa olo oli lokoisaa eikä tarvinnut leikata nurmikkoa tai tampata mattoja.

Jukka Itkosen ( s. 1951) kirjallinen tuotanto sisältää runoja, novelleja, lastenromaaneja, näytelmiä, tv-näytelmiä ja kuunnelmia. Itkonen on myös kääntänyt nuortenkirjoja, kuten ruotsalaisten Sören Olssonin ja Anders Jacobssonin nuortenkirjoja. Finladia-junior palkintoakin Itkonen on yrittänyt.
Tämä kirja on tyypillistä lastenkerrontaa, jossa mielikuvitus taikoo muutoksia juoneen ja sivupolkuja. Niinpä perheen isä, jota poliisit virheen vuoksi jahtaavat, päätyy lopulta sirkuksen eläväksi tykinkuulaksi.

Joku kysyi keskustelupalstalla, miten voisi tulla lastenkirjailijaksi. Siihen kysymykseen on helppo vastata: Tarvitaan mielikuvitusta ja taas mielikuvitusta. Itkosella on tämä taito hallinnassa ja siksi hänen juttujan lukee mieluusti. Joskus toki huomaa, että juoni on lähtenyt liitoon pienestä
yksityiskohdasta ja kun sen huomaa, on puolet showsta menetetty. Siis pelkkä mielteiden varassa kirjoittaminen paljastuu joskus vähän falskiksi.

Itse tein aina nuortenkirjoihini lukukohtaisen suunnitelman, joka antoi jämäkkyyttä kokonaisuudelle. Itkosta lukee mieluusti. Hänen tekstinsä houkuttelee kyllä lapsen mukaansa eikä haksahda sopimattomaksi.

Jouko Varonen

1 comment for “Sirkus saapuu kaupunkiin

 1. Joki muuttuu sillaksi,
  iltapäivä illaksi,
  menneen kesän hauras haamu
  kummittelee joka aamu
  pihamaalla kasvihuoneen
  kulman takana.

  Kova pakkasaamu
  on kuin peltilakana.

  (Jukka Itkonen)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *