Kapitalismin tulevaisuus

Spekulointia yhteiskunnallisesta muutoksesta
Ekologinen katastrofi voi murtaa kapitalismin
Hillitsemätön voitonhimo ei voi jatkua

Immanuel Wallerstein/ Randal Collins/Michael Mann/Georgi Derluguian/ Craig Galhoun:
Onko kapitalismilla tulevaisuutta?,
Gaudeamus / Vastapaino – kustannus

”Viisikon” tekemä kirja pureutuu kapitalismin heikkouksiin. Kirjoittajat tuumivat, että jokaisella järjestelmällä on elinikänsä. Moderni maailmanjärjestys on toiminut hyvin 500 vuotta, mutta muutoksen aika on näköpiirissä. Suurin uhka kapitalismille on ekologinen kriisi. Kapitalismin
hillitsemätön voitonhimo ajaa ns. tavallisen luonnon, jonka osa myös ihminen on, melkoiseen umpikujaan. Totuus on kuitenkin että ihminen voi elää vain osana luontoa. Myös ihmistyön korvaaminen teknologialla ja keskiluokan työn nopea siirtyminen tietokoneille, uhkaavat kapitalismin kukoistusta. Kapitalismin poliittis-taloudelliset rakenteen tulevat murtumaan kohoavien kustannusten ja yhteiskunnallisten paineiden puristuksessa. Tulevaisuuden näköalana voi olla mahdollisuus laajempaan demokratiaan.

Yhdisvaltojen alamäki, joka alkoi 1970 – luvulla jatkuu tulevaisuudessakin. Kapitalismi saattaa rampautua ja joutua muuttumaan. Eräs suuri vaara kapitalismille ovat sisäiset ristiriidat.
Lopputulemana viisikko esittää, että ihmiskunta on tulossa jyrkkään mutkaan, mutta sen takana ei ehkä käy hullummin. Kirjan mietteet ovat monesti tuttuja, mutta tarjoavat kyllä ajateltavaa nykyihmiselle, joka mieluusti menee siitä ”missä aita on matalin” ja unohtaa globaalit uhat.

Jouko Varonen

3 comments for “Kapitalismin tulevaisuus

  1. Kiitos, Jouko, kirjan esittelystä! Se on sitten lukuvuorossa seuraavaksi. Olen nyt puolivälissä kirjaa: Risto Uimonen, Juha Sipilä. Keskustajohtajan henkilökuva. – Ammattitaitoisen Uimosen kirja on imaissut minut sivuilleen. Viime yönä oli kirja suljettava klo 0.30, kun silmiä alkoi verestää. Mutta suljettuani nyt tämän läppärin, avaan sen uudelleen.

  2. Mie tein jutun, kun jotenkin puhuttelee esim. tuo Yhdysvaltojen tapa torpata ilmastopäätökset. Kaipa ne meidän lapset keksii ratkaisut luonnon pelastamiseksi.

  3. Ensimmäinen suomalainen oli ulkomaalainen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *