Kaustajärven kirjaprojekti

SUUNNITTEILLA OMA KIRJA

kaustajärven kirjaprojektiNyt etsitään innokkaita vapaaehtoisia Kaustajärven kirjaprojektiin. Hankkeeseen ollaan ryhtymässä vasta 2016, mutta muistojen, kuvien sekä aiheeseen liittyvien ideoiden kerääminen aloitetaan nyt.

Kirjan on tarkoitus olla kaksiosainen. Alkupuolen, eli kylän vanhimman historian tutkii ja kirjoittaa FM Katja Tikka. Tämä alkuosa rajoittuu maailmansotien väliseen aikaan.

Jälkimmäinen osa tulee olemaan mahdollisimman monen halukkaan ja Kaustajärven kylän elämää tuntevan yhteishanke. Pääosassa ovat temaattisesti jaotellut muistelmat, valokuvat ja muu kiinnostava materiaali.

Kaikki projektista aidosti kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan! Pienikin apu on tarpeen. Ilmoittautumisia vastaanotetaan ennen pääsiäistä sähköpostitse osoitteeseen kaustajarven.kirja(at)gmail.com. Puhelimitse ilmoittautumisia ovat pyynnöstäni lupautuneet vastaanottamaan Riitta Pakarinen 0400-451 938 tai Kerttu Oikarinen 040-861 3403.

Katja Tikka

Share

12 comments for “Kaustajärven kirjaprojekti

 1. Kalevi Tikka
  3.3.2015 at 7:08

  Osallistutaan siltä osin kuin voin sen tehdä. Perästä kuuluu muttakin kuin rutinaa.

 2. Tellervo
  3.3.2015 at 7:35

  Tuo pärekattokuva johdattaa ajatukset Kaustajärven historiaan.

  Oli mieluisa yllätys, kun Katja Tikka otti yhteyttä ja kertoi
  kirjaprojektista. Lupauduin ilmottautumisten vastaanottajaksi
  koska hänellä itsellään on parhaillaan monta projektia meneillään.

  En tuntenut Katjaa entuudestaan, siksipä googlailin netissä.
  Sieltä löytyy tietoa, että historioitsija Katja Tikka on ollut
  yhtenä tekijänä esim. kirjassa “Kahvintuoksuinen Helsinki”.

  Hänen nimensä löytyy myös toiminnanjohtajan ominaisuudessa
  Helsinki-seura ry:n sivustoilta. Katja on tehnyt ja tekee parhaillaan
  historiikkeja eri paikoista.

  Hyödyntäkäämme siis tämä meille “lottovoittona” tarjottu tilaisuus!
  Koska Värtsi ei saavuta kaikkia, toimikaamme myös “puskaradiona”,
  niin että saisimme mukaan mahdollisimman monta muistajaa ja
  kirjan kokoamiseen osallistujaa.

 3. Eero-Matti
  3.3.2015 at 9:24

  Hieno asia!! Vielä kun aikoinaan Otto Rummukaisen tekemä Värtsilä -kirja saataisiin päivitetyksi ajan hermolle. Tässäpa voisi olla vaikka Kotiseutuyhdistykselle Leader -hankkeen paikka!

 4. Telle
  3.3.2015 at 11:38

  Hei kaikki Universumin “Helmenkalastajat”.

  Tämä sama Kirjaprojekti-info on myös Kaustajärvi-
  sivustolla. Eli pitkässä juoksussa kirjoituksen ja
  mahdolliset kommentit löytää sieltä ehkä helpoimmin.

 5. Eero Tarvainen
  3.3.2015 at 14:58

  Nyt ottaa pattiin, kun ei tullut aikoinaan nauhotettua mummon, tätien sedän ja isä “höpinöitä” Kaustajärvellä asumisesta. Meillä on iso vino pino vanhoja valokuvia Wärtsilän ajoilta, mutta ei ne meille kerro mitään.

 6. erkki lintunen
  3.3.2015 at 20:23

  Tuntuu hyvältä. Kaustajärvi kirjalla on laajempaakin yhteiskunnallista merkitystä kuin nurkkapatrioottisuus. Kylä oli aikoinaan osa Värtsilää, joka kukoisti rautatehtaan ympärillä. Kaustajärveltä kävi miehiä siellä töissä. Oli oma koulu ja järjestötoimintaa. Työväentalon merkitys on ollut huomatttava. Sitten tuli raja väärään paikkaan. Kaikki muuttui. Rajavartiosto. Jne, jne. Entä nyt ja sitten? Millainen on Universumin Helmi, liki rajaa Suomen puolella, kolmen paikannimikyltin sisällä, järven ympärillä, Via Karelian varrella??? Millainen se on ollut? Ja jotta osaisimme suunnistaa oikein eteenpäin, on hyvä tuntea menneisyyttä.

  Toivon, että hanke toteutuu.

  Eero Matille, Otto Rummukaisen aikaan saamille kirjallisille tuotteille on työn alla jatkoa. Värtsilän Kotiseutuyhdistys suunnittelee kirjaa Värtsilästä aikaväliltä Moskovan rauha ja vuosi 2005. Mitä tynkä Värtsilässä tapahtui ylä ja alasuunnissa. Tällä kirjalla on yhteiskuntapoliittista merkitystä, jos millä. Tehtävä on vähintäänkin pro gradu tutkielman väärtti, ellei isompikin tutkimuskohde. Olkaa mukana kotiseutuyhdistyksen tukena!

 7. Telle
  3.3.2015 at 20:45

  Hankkeen toteutumista toivon minäkin, vaikka se on
  vasta suunnitteluasteella. Toivon myös, että kotiseutuyhdistys
  suhtautuu myötämielisesti – ainakin hengessä – Värtsilän
  pienten syrjäkylienkin voimanponnistuksiin.

  Kaustajärvi-kirjan info on jo hyvissä ajoin Värtsissä,
  niin että mahdollisimman moni saisi halutessaan
  “äänensä” kuuluviin.

  Aina toivomme, että nuoremmat kirjottaisivat ja tulisivat mukaan
  Värtsin ja Värtsilän toimintaan. Nyt Katja Tikka on luvannut
  laittaa itsensä peliin. Käyttäkäämme tämä ainutlaatuinen tilaisuus
  hyväksemme!

 8. erkki lintunen
  3.3.2015 at 21:03

  Värtsilän Kotiseutuyhdistys ry suhtautuu koko sydämellään Kaustajärvi kirjan hankkeeseen. Tämä on itsestään selvä asia.

 9. Esko Tarvainen
  4.3.2015 at 20:17

  Me Pohjois-Karjalaiset ollaan pajattajia ja sana kyllä ilmoille lähtee. Painettuunkiin muotoon niitä on hyvä laittaa. Tarinat ja muistot tulevat hetkessä pompsahtavat pintahan ja me hölöttäjät emme jätä tarinaa sisäämme. Ennen nuoret ammensivat ikääntyvien tarinat ja oppivat niistä. Oppin ken otti onkehen ei tarvinnut kaikkia kolhuja itse kokea tarvinnut. Olisi hyvä löytää yhteiselo väliltä lapsesta vaariin ja lapsesta isomummoon.

 10. Telle
  5.3.2015 at 15:40

  Laitoin kirjaporjektista uuden kommentin
  Kaustajärvi sivustalle. Asiasta kiinnostuneet voivat
  sen sieltä lukea.

 11. Katja Tikka
  12.3.2015 at 8:42

  Kiitos kaikille kommentoijille! Milloinkaan ei ole liian myöhäistä polkaista tällaista projektia käyntiin. Muistan kyselleeni reilu kaksikymmentä vuotta sitten edesmenneeltä Emma-mummoltani muistikuvia häntä edeltäneistä sukupolvista. Vastaukseksi sain suurta harmittelua siitä, kun “ei tullut silloin nuorena painaneeksi mieleen kertomuksia”. Ei kuulemma joutavan kuuloiset jutut silloin nuorena kiinnostaneet. Niinpä!

  Tämä sukupolvesta toiseen periytyvä unohtamisen kierre on mahdollista katkaista Kaustajärven kohdalla nyt. Ensimmäinen kokoontuminen kirjaprojektin puitteissa pidetään pääsiäislauantaina 4.4. Ken haluaa mukaan, niin ilmoittautuu puhelimitse tai sähköpostitse. Yhteistiedot löytyvät alkuperäisestä ilmoituksesta. Ja mukaanhan pääsee myöhemminkin. Pääsiäisen jälkeen tiedotetaan joka tapauksessa seuraavasta askeleesta. Ja viimeistään ensi kesän siltajuhlissa ei voi enää aiheelta välttyä!

 12. erkki lintunen
  12.3.2015 at 23:18

  Siltajuhlat!!!!! Siinä se nimi nyt on! Viime kesästä jäi hyvä muisto. Jatketaan Heinjoen sillalla. Silta on Kaustajärven ja Jouhtenuksen välissä Universumin Helmessä nipin napin Suomen puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *